Θέμα διαγραφής Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εξώδικο – Στο στόχαστρο και η Τζάκρη

Διαβάζεται σε 7'
Θέμα διαγραφής Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εξώδικο – Στο στόχαστρο και η Τζάκρη
Σ. Κασσελάκης και Θ. Τζάκρη INTIME

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τίθεται πλέον θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη μετά το εξώδικο που απέστειλε στο κόμμα. To θέμα έθεσε στην Πολιτική Γραμματεία η Όλγα Γεροβασίλη. Πολάκης: “Να αποσύρει το εξώδικο”. Πυρ ομαδόν και κατά της Τζάκρη.

Συνθήκες διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δημιουργηθεί για τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αυτή τη στιγμή συνεδριάζει το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Το θέμα ήδη έθεσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Όλγα Γεροβασίλη, μεσούσης της συνεδρίασης της Π.Γ σημείωσε ότι “το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της Π.Γ και της Κ.Ε» γι’ αυτό ζήτησα “έκτακτη σύγκλιση της Κ.Ε με θέμα πως απαντάμε σε αυτό”, προσθέτοντας πως “αν με ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη υπάρχει θέμα διαγραφής”.

Σημείωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης “φοβάται την προσφυγή στην βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή του κίνηση να απειλεί με προσφυγή στην δικαιοσύνη το ίδιο του το κόμμα. Στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο”.

Οι καταστατικές συνθήκες για διαγραφή έχουν διαμορφωθεί μετά το εξώδικο που απέστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας το κόμμα ότι παραβίασε τα προσωπικά του δεδομένα και ζητώντας την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου.

Οι δύο λόγοι είναι οι εξής:

1) Υπογράφει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίσημο έγγραφο, αμφισβητώντας την απόφαση της ΚΕ της 8ης Σεπτέμβρη, που αποφάσισε την έκπτωσή του από το αξίωμα.

2) Ο Στέφανος Κασσελάκης ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται δικαστικά εναντίον του κόμματος του οποίου είναι μέλος, γεγονός που αποτελεί στοιχειώδης παραβίαση του καταστατικού.

Με την διαδικασία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε “απάτητα μονοπάτια” αφού ουδέποτε στο παρελθόν έχει τεθεί θέμα διαγραφής πρώην προέδρου του κόμματος. Στην διαδικασία της διαγραφής εμπλέκονται η Πολιτική Γραμματεία και η Επιτροπή Δεοντολογίας. Όμως την τελική ευθύνη των αποφάσεων έχει η Κεντρική Επιτροπή ως το ανώτερο όργανο ανάμεσα σε δύο συνέδρια.

Αποτελεί ερώτημα όμως η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα και το αν το θέμα θα κριθεί τελικά άμεσα από την Κεντρική Επιτροπή δίχως άλλη διαμεσολάβηση. Αυτό εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Καμία απάντηση για την υπογραφή… “πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

Εντύπωση προκάλεσαν παράλληλα οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, που εκτελεί χρέη… άτυπης εκπροσώπου του Στέφανου Κασσελάκη. Η βουλευτής Πέλλας,  δήλωσε …άγνοια για το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράφει το εξώδικο ως “πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”.

Όπως δήλωσε όταν της τέθηκε σχετική ερώτηση “δεν το έκανα εγώ το εξώδικο, το έχει κάνει δικηγόρος. Δεν το έχω δεί!”

Από εκεί και πέρα σημείωσε πως “έθεσα θέμα ότι η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει γραμματέας στο κόμμα μετά την διαρροή γιατί το έγγραφο στα χέρια της παραδόθηκε και μάλιστα σε εκτυπωμένα αντίγραφα”.

Πρόσθεσε ότι “η κ.Σβίγκου είχε υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη”, υποστηριζοντας πως “δεν λειτούργησε ως θεσμός αλλά ως κομματάρχης”.

Υπέρ της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Παράλληλα όμως έθεσε και θέμα για την παραμονή της Θ.Τζάκρη στην θέση του γραμματέα της Κ.Ο μιλώντας για ανθρώπους που “κατέχουν θέσεις ευθύνης δίχως να σέβονται τις αποφάσεις αυτού του κόμματος”.

Κριτική στην Θεοδώρα Τζάκρη άσκησε και ο Νίκος Παππάς ζητώντας να διευκρινίσει τι εννοούσε όταν στην τελευταία Κ.Ε του κόμματος δήλωσε πως “δεν σας αναγνωρίζω” και ότι “χωρίζουν οι δρόμοι μας οργανωτικά”. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας ότι επρόκειτο για “σχήμα λόγου”.

Οργή για την πρωτοφανή κίνηση Κασσελάκη

Παύλος Πολάκης
Παύλος Πολάκης ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε δηλώσεις του κατά την είσοδο στο κτίριο της Κουμουνδούρου ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο το οποίο χαρακτήρισε “απαράδεκτο” καλώντας τον να “αφήσει τις κακομοιριές”. Παρόλα αυτά εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης στην παρέμβασή του στην Π.Γ. Επισήμανε πως “αν θέλει να τον διαλύσει ας προσπαθήσει να το κάνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί”.

Αντίστοιχη θέση και από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που επισήμανε ότι “η ΚΕ είχε βάλει ως προϋπόθεση τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων και έγινε εξώδικο στα συλλογικά όργανα του κόμματος με την ιδιότητα πρόεδρος. Να συγκληθεί η Κ.Ε. και να αποφασίσει τα περαιτέρω.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Ραγκούσης. Τόνισε πως “πρέπει να συγκληθεί η ΚΕ γιατί η σημερινή εξέλιξη με την ποινικοποίηση της κομματικής ζωής – λόγω ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας – εκφεύγει της αρμοδιότητας της ΠΓ. Στη συνεδρίαση της ΚΕ – το αργότερο – οφείλουν να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι για αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής. Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά Γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, δεν ανήκουν αποκλειστικά στον Στεφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του”.

Το Πόθεν Έσχες και το εξώδικο

To νέο επεισόδιο στο σήριαλ που παρακολουθούμε εδώ και ένα χρόνο, προέκυψε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε με εξώδικο και ζητώντας την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου, λόγω δημοσιεύματος της “Εφημερίδας των Συντακτών”, που έκανε λόγο για “γκρίζες ζώνες” στον Πόθεν Έσχες του.

Στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών γίνεται λόγος για «γκρίζες ζώνες» στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του Στέφανου Κασσελάκη και απλά τίθενται ερωτηματικά σχετικά με το αν έχουν κατατεθεί τα πλήρη στοιχεία που αφορούν τα εισοδήματα του έκπτωτου προέδρου και του συζύγου του Τάϊλερ Μακμπέθ.

Κυρίως όσον αφορά την προέλευση των εισοδημάτων του που είναι 1,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως όπως και την συμμετοχή funds με αποτιμήσεις που φθάνουν τα 2,4 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα στο δημοσίευμα συγκρίνονται οι πληροφορίες που διαθέτει η εφημερίδα με τα στοιχεία που ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο σε συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη στην οποία μίλησε.

Κομβικό σημείο του δημοσιεύματος είναι και το ότι στο Πόθεν Έσχες Κασσελάκη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του στην αλλοδαπή εταιρία Osios. Την ύπαρξη της οποίας άλλωστε πρώτο είχε αποκαλύψει το NEWS 24/7, γεγονός που οδήγησε σε εισαγγελική έρευνα κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Αιτία το ότι η κατοχή αλλοδαπής εταιρίας είναι ιδιότητα ασύμβατη με αυτή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου κόμματος γενικώς.

Να σημειωθεί ότι εφόσον αυτό τεκμηριωθεί και με τα στοιχεία Πόθεν Έσχες που έχει καταθέσει ο Στέφανος Κασσελάκης για την υποψηφιότητά του στον ΣΥΡΙΖΑ εγείρεται άμεσα θέμα, αφού με βάση την νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2016 επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ασυμβίβαστο.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει – στην συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη- πως η εταιρία θα έφευγε από την κατοχή του αυτό μένει όμως να αποδειχθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα