Το Ισραήλ σφυροκοπά Λίβανο και Γάζα – Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 9'
Χτύπημα του Ισραήλ στο Λίβανο (φωτογραφία αρχείου)
Χτύπημα του Ισραήλ στο Λίβανο (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Bilal Hussein

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις σε Γάζα και Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της Χάιφας στο Ισραήλ.

Η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα Τρίτη (08/10) «μεγάλο αριθμό ρουκετών» εναντίον της Χάιφας, μεγάλης πόλης του βόρειου Ισραήλ, ένα χρόνο ακριβώς μετά τα πρώτα πυρά της εναντίον του γείτονά της και ενώ οι διαμεθοριακές συγκρούσεις έχουν μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο στο Λίβανο.

Νωρίτερα ο δεύτερος στην ιεραρχία του φιλοϊρανικού κινήματος -το οποίο έχασε τον αρχηγό του στα τέλη Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα- είχε διαβεβαιώσει πως «ένας μεγάλος αριθμός (ισραηλινών) οικισμών και πόλεων βρίσκονται υπό το πυρ των ρουκετών της αντίστασης».

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, κατέγραψε περίπου 85 βλήματα τα οποία εκτοξεύθηκαν σήμερα από το Λίβανο εναντίον της Χάιφας.

«Περίπου 85 βλήματα εντοπίσθηκαν να έχουν εκτοξευθεί από το Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύθηκαν εναντίον των βλημάτων», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός προσθέτοντας εξάλλου πως πραγματοποίησε πλήγματα «εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ» στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως το κίνημά του υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, αλλά για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε σε μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσουν τα πυρά της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κάσεμ είπε πως η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ, να εξασφαλίσει μια διακοπή των μαχών, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με ισραηλινές χερσαίες εισβολές και τη δολοφονία ανώτατων ηγετών της Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένου του γενικού γραμματέα Σάγεντ Χασάν Νασράλα.

«Υποστηρίζουμε την πολιτική δραστηριότητα της οποίας ηγείται ο Μπέρι υπό τον τίτλο μιας κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Κάσεμ στο 30λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Σε κάθε περίπτωση, αφού το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός λάβει σαφή μορφή, και μόλις η διπλωματία μπορέσει να το επιτύχει, όλες οι άλλες λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν και αποφάσεις μπορούν να ληφθούν», είπε. «Αν ο εχθρός (το Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμό του, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει».

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους στο Ισραήλ πριν από έναν χρόνο σε υποστήριξη της συμμάχου της Χαμάς, που είναι σε πόλεμο με το Ισραήλ μετά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ανώτατοι ηγέτες της Χεζμπολάχ έχουν πει κατ’ επανάληψη τον τελευταίο χρόνο πως η οργάνωση δεν θα σταματήσει τα πυρά μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όμως το διάγγελμα του Κάσεμ φάνηκε να σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από αυτή την πολιτική.

Ισραηλινές επιδρομές πλήττουν το προπύργιο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού κάθε νύχτα, και οι χερσαίες εισβολές επεκτάθηκαν σήμερα σε επιπλέον τμήματα των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ

Ο Κάσεμ προέβαλε επίσης ταυτόχρονα έναν ασυμβίβαστο τόνο, λέγοντας πως οι δυνατότητες της οργάνωσης παραμένουν ακέραιες παρά τα «επώδυνα χτυπήματα» που προκάλεσε το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, ότι αύξησε τις εκτοξεύσεις ρουκετών στο Ισραήλ και ότι (η οργάνωση) ανυπομονεί για «συγκρούσεις» με ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο.

Ο Κάσεμ είπε επίσης πως η σύγκρουση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ είναι ένας πόλεμος για το ποιος θα κλάψει πρώτος, και πως η Χεζμπολάχ δεν θα κλάψει πρώτη.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς για χάος στις τάξεις της οργάνωσης, ο Κάσεμ, που ανέλαβε αυτόματα επικεφαλής του κινήματος μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, είπε πως η διοίκηση της Χεζμπολάχ είναι «τέλεια οργανωμένη».

Η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα –από το Συμβούλιο της Σούρα, που αποτελείται από επτά μέλη-– «θα διοργανωθεί» σύμφωνα με «τον εσωτερικό κανονισμό» της Χεζμπολάχ παρά τις «δύσκολες» καταστάσεις, είπε ακόμη.

Ο Κάσεμ κάλεσε επίσης «σε ένα ευρύ και σημαντικό μέτωπο» στην περιοχή, χαιρετίζοντας τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και τις ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ που δηλώνουν πως εκτοξεύουν κι αυτές πυρά εναντίον του ισραηλινου εδάφους.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για το ξέσπασμα ασθενειών στον Λίβανο

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ασθενειών στον Λίβανο εξαιτίας του υπερπληθυσμού στα καταφύγια για τους εκτοπισμένους και για το κλείσιμο νοσοκομείων καθώς οι γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα του Λιβάνου κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο, από την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

“Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος ξεσπάσματος ασθενειών, όπως η οξεία υδαρής διάρροια, η ηπατίτιδα Α και ένας αριθμός ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό”, δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βηρυτό ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για τον Λίβανο Ιαν Κλαρκ.

Η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και ότι μέχρι τώρα έχουν κλείσει πέντε νοσοκομεία στη χώρα και τέσσερα λειτουργούν μόνο μερικώς, είπε ο Κλαρκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία έκλεισαν επειδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είτε εγκατέλειψε τη χώρα για να γλιτώσει από τις εχθροπραξίες είτε κλήθηκε από τις αρχές του Λιβάνου να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις.

Στην ίδια ενημέρωση του Τύπου, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα του Λιβάνου να παράσχει τρόφιμα στον λαό λέγοντας ότι χιλιάδες εκτάρια αγροτικής έκτασης στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν καεί ή έχουν εγκαταλειφθεί λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται.

“Σε ό,τι αφορά τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων, υπάρχει μια τεράστια ανησυχία για την ικανότητα του Λιβάνου να συνεχίσει να τρέφεται”, δήλωσε ο διευθυντής του Προγράμματος για τον Λίβανο Μάθιου Χόλινγκγουορθ προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν σοδειές και ότι τα γεωργικά προϊόντα σαπίζουν στα χωράφια.

Το Ισραήλ προχωρά βαθύτερα στη Τζαμπάλια της Γάζας

Το Ισραήλ έστειλε σήμερα άρματα μάχης βαθύτερα στο έδαφος της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και συνέστησε στον κόσμο να την εγκαταλείψει καθώς σφυροκοπά τον ιστορικό καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων από αέρος, σύμφωνα με κατοίκους.

Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι απώλειες αναφέρθηκαν στην Τζαμπάλια, αλλά ότι δεν μπορούν να φτάσουν στις περιοχές που δέχονται πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του προσπαθούν να σταματήσουν μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που οργανώνουν επιθέσεις από την Τζαμπάλια και ότι θέλουν να αποτρέψουν την ανασύνταξή τους.

«Η Τζαμπάλια εξαλείφεται», επαναλάμβαναν σε πολλά μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι της Γάζας σήμερα, την επομένη της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την φονική και πρωτοφανή επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει στη δημοσιότητα νέους απολογισμούς για τις απώλειες, αλλά σημειώνουν ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στο πεδίο των μαχών στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για τους κατοίκους της Τζαμπάλια και τις κοντινές της Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λάχια, λέγοντάς τους να κατευθυνθούν σε καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη στην Αλ Μαουάσι, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλή μέρη στη Γάζα.

«Η Τζαμπάλια βομβαρδίζεται σαν να άρχισε μόλις τώρα ο πόλεμος και ο κόσμος είναι τυφλός απέναντι σε αυτό», δήλωσε κάτοικος της Πόλης της Γάζας, ο 60χρονος Σάλαχ που έχει πέντε παιδιά.

«Εμείς ζούμε τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα μακριά, αλλά ο θόρυβος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών των αρμάτων μάχης δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε. Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τα ισραηλινά εγκλήματα», πρόσθεσε μέσω εφαρμογής συνομιλιών.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι μαχητές τους επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά με αντιαρματικές ρουκέτες και ότι υπάρχουν απώλειες στους κόλπους των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε πολλούς Παλαιστίνιους μαχητές, εντόπισε όπλα και διέλυσε υποδομές ενόπλων στις επιχειρήσεις του στην Τζαμπάλια.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες από το πεδίο των μαχών.

Γάζα: 17 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 17 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε ένα σπίτι σε προσφυγικό καταυλισμό στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

“Οι ομάδες της Πολιτικής Άμυνας ανέκτησαν 17 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων παιδιά, και πολλούς τραυματίες έπειτα από (ισραηλινό) αεροπορικό βομβαρδισμό σε ένα σπίτι στον προσφυγικό καυταλισμό αλ Μπουρέιτζ, στο κέντρο της Γάζας”, δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.

Ο Μπασάλ δήλωσε πως οι νεκροί καθώς και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ Άουντα, στον καταυλισμό Νουσέιρατ, και στο νοσοκομείο των μαρτύρων του αλ Άκσα, στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλά ισραηλινά πλήγματα συγκλόνισαν το κεντρικό και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα