Χαρίτσης: “Έχει έρθει η ώρα να ανατρέψουμε την πολιτική του δεξιού μονόδρομου”
Διαβάζεται σε 4'Στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ αλλά και τη συνολική πολιτική της κυβερνητικής παράταξης αναφέρθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα της Βουλής. Όσα είπε.
- 08 Οκτωβρίου 2024 18:08
Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη να επιβληθούν “αυστηρές κυρώσεις στο Ισραήλ, τουλάχιστον εμπάργκο όπλων”, ενώ κατήγγειλε την “σύμπλευση της ελληνικής κυβέρνησης με την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ”, η οποία, όπως είπε, “θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”.
Επίσης, προτού ξεκινήσει την παρέμβαση του για το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, αναφέρθηκε και στην επιλογή της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις ποινές, ως απάντηση στο φαινόμενο της έξαρσης της βίας ανηλίκων. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι η λύση δεν βρίσκεται σε μια καθόλα αντιεπιστημονική αντιμετώπιση με καταστολή και αυστηροποίηση των ποινών. Η λύση είναι στην πρόληψη. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε κι αυτό πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Αλλά και με βελτίωση των συνθηκών για τη στήριξη της οικογένειας», είπε χαρακτηριστικά.
Περνώντας στη συζήτηση για το τρέχον νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, υπογράμμισε ότι «δεν επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας». «Μια από τα ίδια και αυτά χωρίς ειρμό. Χωρίς συνεκτικό σχέδιο. Προσλήψεις με μπλοκάκια. Πρόστιμα προς τους πολίτες με εμφανώς μη-αναλογικό ως προς τις παραβάσεις τους τρόπο. Ρυθμίσεις για να φτιαχτεί μια επιτροπή, που θα συστήσει μια επιτροπή για να αναλάβει την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των ΟΤΑ», ανέφερε, επισημαίνοντας δύο «αρνητικά σημαντικές ρυθμίσεις».
Αναφερόμενος στην αλλαγή των τυπικών προσόντων για τον επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας, είπε πως πρώτη είναι ότι «αρχίζει να λαμβάνει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά η ‘εξαίρεση’ που είδαμε να γίνεται στην ΕΥΠ και να κουτσουρεύονται τα τυπικά προσόντα που προβλέπονταν για τη θέση του επικεφαλής προκειμένου να τοποθετηθεί εκεί ο εκλεκτός του Πρωθυπουργού κ. Κοντολέων -που στη συνέχεια τον ‘παραίτησε’ λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών». Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε “το επιτελικό κράτος ότι έχει καταφέρει να αλώσει τις Ανεξάρτητες Αρχές έχοντας ως στόχο να τις ελέγξει και να τις χειραγωγήσει”.
Η δεύτερη ρύθμιση, είπε, αφορά το θέμα με τις οφειλές προς τους ΟΤΑ. “Η κυβέρνηση έρχεται και λέει ότι αν χάσεις τη ρύθμιση που έχεις κάνει για τις οφειλές θα βεβαιώνεται η οφειλή στη ΔΟΥ. Δεν επαρκεί το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας. Θα βεβαιώνονται τα ποσά στη ΔΟΥ για να έχουμε και μέτρα εκτέλεσης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς”, ανέφερε, επικρίνοντας ότι στόχος είναι “τα έσοδα των Δήμων να εξασφαλιστούν με κατάσχεση στην περιουσία του οφειλέτη”.
Επιπρόσθετα, έθεσε δύο σχετικά ζητήματα «τα οποία χρονίζουν και τα οποία σύντομα θα είναι πηγή πολύ αρνητικών και δυσοίωνων εξελίξεων για τους ΟΤΑ». Όσον αφορά το θέμα των ΔΕΥΑ έκανε λόγο για “έναν σχεδιασμό που θα προσπαθεί να αντλεί τους απαραίτητους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα και να εισάγει χρηματοοικονομικά, και όχι αναπτυξιακά και κοινωνικά, κριτήρια στον τρόπο τιμολόγησης του βασικότερου αγαθού, του νερού”, το ο οποίο χαρακτήρισε “ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο”.
Το δεύτερο ζήτημα, είπε, είναι “η παύση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”, η οποία, τόνισε, πως “απειλεί σήμερα τις εν εξελίξει εργολαβίες των δήμων και των περιφερειών, θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές δημοσιονομικές συνέπειες εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων στο κόστος των κατασκευών και απειλεί τις τοπικές κοινωνίες με μια νέα γενιά από ημιτελή έργα-φαντάσματα”.
“Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μην κάνει τίποτα όσο αισθάνεται ότι οι πολιτικές αυτές, η απαξίωση των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών εκπροσωπήσεων τους, η απαξίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, η απαξίωση της ίδιας της Βουλής με νομοσχέδια – καρικατούρες, δεν της προκαλούν πολιτικό κόστος. Αυτή την πολιτική του δεξιού μονόδρομου, αυτή τη λογική ότι δεν υπάρχει πολιτική εναλλακτική που να προστατεύει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, έχει έρθει η ώρα να την ανατρέψουμε”, κατέληξε.