Φλόριντα: Συναγερμός για τον τυφώνα Μίλτον – “Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε”

Διαβάζεται σε 3'
Καταστροφές στη Φλόριντα από το πέρασμα του κυκλώνα Ελίν
Καταστροφές στη Φλόριντα από το πέρασμα του κυκλώνα Ελίν AP Photo/Rebecca Blackwell)

Οι τοπικές Αρχές της Φλόριντας καλούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν εγκαίρως από τις περιοχές που αναμένεται να πλήξει ο τυφώνας Μίλτον.

Οι αρχές της Φλόριντας ενέτειναν σήμερα, Τρίτη (8/10) τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες πριν από την άφιξη του τυφώνα Μίλτον, ενός «εξαιρετικά επικίνδυνου» τυφώνα, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στις ακτές της χερσονήσου το βράδυ της Τετάρτης (9/10).

Έχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, “όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού”, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο “τυφώνας Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός”, δήλωσε από την πλευρά του στο CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας, μίας πόλης στη Φλόριντα. «Μπορώ να πω  χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης ότι εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», πρόσθεσε.

«Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε τους πολίτες και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης των περιοχών που απειλούνται.

Μπάιντεν σε κατοίκους της Φλόριντα: “Απομακρυνθείτε τώρα”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο τυφώνας Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του τυφώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι είτε προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους είτε ετοιμάζονται να φύγουν.

Παράλληλα, τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντα, μεταξύ αυτών της Τάμπα και της Σαρασότα, διέκοψαν τη λειτουργία τους σήμερα ενόψει του τυφώνα, την ώρα που τερματικοί σταθμοί στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ αυτών το Τσάρλεστον, άρχισαν να εφαρμόζουν περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα, όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) προειδοποιεί ότι ο Μίλτον ήταν ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξη του Μίλτον και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι αρχές το ζητήσουν».

Σύμφωνα με το NHC, ο Μίλτον συνοδεύεται από ανέμους που θα μπορούσαν να φθάσουν έως τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Σήμερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδας, ο τυφώνας βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού, σε απόσταση 880 χιλιομέτρων από την Τάμπα και κατευθύνεται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 230 χλμ/ώρα. “Καταστροφικά κύματα και μία καταιγίδα με θανάσιμο κίνδυνο” αναμένονται σήμερα κατά μήκος των βόρειων ακτών της μεξικανικής χερσονήσου Γιουκατάν, προειδοποίησε το NHC.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα