Φθινοπωρινή απόδραση στον Μυστρά: Ένα ταξίδι στο βυζαντινό παρελθόν

Διαβάζεται σε 4'
Μυστράς
Μυστράς iStock

Μια επίσκεψη στον Μυστρά δεν είναι μόνο ένα ταξίδι στην ιστορία, αλλά και μια ευκαιρία να συνδεθείτε με τη φύση, απολαμβάνοντας την αξεπέραστη θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα και στα βουνά του Ταϋγέτου.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τον Μυστρά καθώς οι ημέρες γίνονται πιο δροσερές και η ανάγκη για μια θεματική εκδρομή με ιστορικό ενδιαφέρον γίνεται ιδανική πρόταση. Οι λιγότεροι τουρίστες και η ευχάριστη θερμοκρασία καθιστούν την περιήγηση πιο άνετη, ενώ οι μικρές στάσεις στα μοναστήρια και τα παλάτια δημιουργούν έναν ξεχωριστό, μαγευτικό περίπατο.

Ο Μυστράς, η θρυλική βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, στο ένδοξο παρελθόν της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Βυθισμένος σε έναν μεσαιωνικό κόσμο γεμάτο δεσποσύνες και ιππότες, ο Μυστράς παραμένει αναλλοίωτος από το πέρασμα των αιώνων, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες του.

Ένας Βυζαντινός θησαυρός στην Πελοπόννησο

Ο Μυστράς βρίσκεται μόλις έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, στην καρδιά της Πελοποννήσου. Η καστροπολιτεία του δεσπόζει πάνω στον αγέρωχο βράχο του Ταϋγέτου, ένα επιβλητικό τοπίο που προϊδεάζει τον επισκέπτη για την ιστορική του σημασία. Η επίσκεψη στον Μυστρά είναι σαν να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας ένα ζωντανό παραμύθι: Βυζαντινοί πρίγκιπες, αρχοντόπουλα και ξένες αντιπροσωπείες να περπατούν στα γραφικά δρομάκια της πολιτείας, υποβάλλοντας τα σέβη τους στους ηγεμόνες. Aποτέλεσε την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μυστρά για δύο αιώνες, μία από τις τελευταίες αναλαμπές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πριν την κατάρρευσή της. Το κάστρο του, που χτίστηκε το 1249 από τον Φράγκο ηγεμόνα Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο, πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών το 1262 και γνώρισε μεγάλη ακμή υπό τη διοίκηση των οικογενειών των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων.

Μια μεσαιωνική πολιτεία σε τρεις ζώνες

Μυστράς
Μυστράς iStock

Η ακρόπολη του Μυστρά, με την ισχυρή οχύρωσή της και τους κυλινδρικούς πύργους της, ήταν ένα απόρθητο φρούριο για αιώνες. Οι οχυρωματικοί περίβολοι που περιβάλλουν την πόλη προστατεύουν ακόμα και σήμερα τα πολύτιμα μνημεία της. Στα βορειοδυτικά του λόφου βρίσκεται η κυκλική βίγλα, ένα παρατηρητήριο από το οποίο η φρουρά επέβλεπε την κοιλάδα και προστάτευε την περιοχή από εχθρικές επιθέσεις.

Η καστροπολιτεία του Μυστρά είναι χτισμένη σε τρεις ζώνες. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο προσφέρει εκπληκτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα. Η ανάβαση μέχρι το κάστρο είναι απαιτητική, αλλά το τοπίο και η θέα από την κορυφή αποζημιώνουν τον κάθε ταξιδιώτη. Καλό είναι να έχετε μαζί σας αρκετό νερό και να κάνετε μικρές στάσεις για να απολαύσετε το πανόραμα της περιοχής.

Στη Μεσοχώρα, τη μεσαία ζώνη της καστροπολιτείας, μπορεί κανείς να περιηγηθεί ανάμεσα σε παλάτια και παλαιά αρχοντικά, όπως το Παλάτι των Δεσποτών, καθώς και σε επιβλητικές εκκλησίες όπως ο Άγιος Δημήτριος και η Παντάνασσα. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του Μυστρά, καθώς εκεί ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος χρίστηκε αυτοκράτορας. Η Παντάνασσα, ένα πανέμορφο μοναστήρι, εξακολουθεί να κατοικείται από φιλόξενες μοναχές που καλωσορίζουν τους επισκέπτες. Στην Κάτω Χώρα, τη χαμηλότερη ζώνη του Μυστρά, συναντάμε τις οικίες της αστικής τάξης, καθώς και πολλά μοναστήρια, όπως η Μονή Περιβλέπτου, που εντυπωσιάζει με τις βυζαντινές τοιχογραφίες της.

Βόλτα στη Σπάρτη

Με μια επίσκεψη στη Σπάρτη θα συνδυάσετε την ιστορική εξερεύνηση και γιατί όχι με τις τελευταίες φθινοπωρινές βουτιές, απολαμβάνοντας τις ηλιόλουστες παραλίες της Λακωνίας.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, όπου εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν χιλιετίες. Από προϊστορικά αντικείμενα έως τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά, θα γνωρίσετε την πλούσια κληρονομιά της περιοχής. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού, όπου η σχέση της Λακωνίας με την ελιά και το λάδι αποκαλύπτεται μέσα από την ιστορία και τις παραδόσεις αιώνων.

Καθώς ο φθινοπωρινός καιρός παραμένει γλυκός, έχετε την ευκαιρία να κλείσετε τις διακοπές σας με μια αναζωογονητική βουτιά σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής. Μόλις 45 λεπτά από τη Σπάρτη, η παραλία Μαυροβουνίου σάς προσκαλεί να χαλαρώσετε στα πεντακάθαρα νερά της. Για πιο απομονωμένες επιλογές, κατευθυνθείτε προς το Βαθύ, τον Αρχάγγελο ή την Κυανή Ακτή. Οι παραλίες αυτές, «κρυμμένες» στον Λακωνικό κόλπο, προσφέρουν γραφικά τοπία και κρυστάλλινα νερά.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα