Έρχονται τα πολύχρωμα τιμολόγια και στη λιανική του αερίου

Διαβάζεται σε 3'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο AP Photo

Πολύχρωμα γίνονται και τα τιμολόγια αερίου. Τι προκύπτει από τη σύσκεψη ΡΑΑΕΥ – προμηθευτών για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Μέτρα στη λιανική αερίου, στα πρότυπα των πρόσφατων παρεμβάσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην αγορά ηλεκτρισμού από την αρχή του έτους, προωθεί η ΡΑΑΕΥ.

Η πρώτη παρέμβαση που έχει στα σκαριά η ΡΑΑΕΥ είναι η «μεταφορά» της χρωματικής σήμανσης και στα τιμολόγια αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως κάθε έντυπο ή online δημοσίευση που αφορά ένα προϊόν προμήθειας καυσίμου (όπως το έντυπο προσυμβατικής ενημέρωσης ή τους λογαριασμούς) θα έχει το «χρώμα» που αντιστοιχεί στην κατηγορία του συγκεκριμένου προϊόντος. 

Η επιλογή των «χρωμάτων» θα ακολουθεί την ίδια λογική με τα προϊόντα ρεύματος, χάρη στα οποία οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν με τη σήμανση. Επομένως, τα προϊόντα αερίου με σταθερή χρέωση θα έχουν μπλε «χρώμα», ενώ με κυμαινόμενη κίτρινο «χρώμα».

Όσον αφορά ειδικά τα κυμαινόμενα τιμολόγια, η ΡΑΑΕΥ προωθεί παράλληλα πρόβλεψη ώστε η χρέωση να προκύπτει υποχρεωτικά από έναν μαθηματικό τύπο, βασισμένο σε θεμελιώδη μεγέθη όπως η τιμή του TTF, ο οποίος θα είναι γνωστός στους καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κυμαινόμενα τιμολόγια που όσοι είναι συμβεβλημένοι δεν έχουν εικόνα πώς υπολογίζονται οι χρεώσεις κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, η εισαγωγή (και γνωστοποίηση) του μαθηματικού τύπου θα επιτρέψει στους καταναλωτές να επαληθεύουν τις χρεώσεις τους κάθε μήνα. Επομένως, θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

Στην ενίσχυση της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας στοχεύει και η υποχρέωση που θα εισαγάγει η ΡΑΑΕΥ για ανάρτηση σε μηνιαία βάση από τις εταιρείες στις ιστοσελίδες τους των τιμών όλων των προϊόντων τους. Οι πάροχοι θα πρέπει επίσης να αποστέλλουν τις τιμές στη ΡΑΑΕΥ, η οποία θα τους αναρτά στο invoices.rae.gr – όπως γίνεται από τις αρχές του έτους, με τις τιμές όλων των προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει πως το invoices.rae.gr θα γίνει ένα πλήρες «ευρετήριο» των χρεώσεων όλων των προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στην αγορά, τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις. Μαζί με τις προσφορές των προμηθευτών για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα), ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ τις εκπτώσεις που τυχόν προσφέρονται και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτές ισχύουν, καθώς και την πάγια χρέωση για κάθε διαθέσιμο συμβόλαιο στην εγχώρια λιανική αγορά ενέργειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα