Milton: Οχυρώνεται η Φλόριντα όσο πλησιάζει ο τυφώνας

Διαβάζεται σε 12'
Πολίτες απομακρύνονται από την Φλόριντα καθώς ο τυφώνας Milton πλησιάζει
Πολίτες απομακρύνονται από την Φλόριντα καθώς ο τυφώνας Milton πλησιάζει EPA

Μποτιλιαρίσματα και ελλείψεις καυσίμων στη Φλόριντα καθώς χιλιάδες κάτοικοι φεύγουν για να γλιτώσουν από το πέρασμα του τυφώνα Milton

O τυφώνας Milton αναμένεται ότι θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (09/10), τοπική ώρα, ως επικίνδυνος κυκλώνας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC), με τους κατοίκους να εκκενώνουν μαζικά τις περιοχές τους, καθώς ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι μεγάλος λόγω της σφοδρότητας που αναμένεται να έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το φαινόμενο.

Χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριντα κατέκλυσαν τους αυτοκινητόδρομους και έσπευσαν να βρουν ασφαλέστερα και υψηλότερα καταφύγια την Τρίτη, καθώς οι αρχές εξέδωσαν όλο και πιο ανησυχητικές προειδοποιήσεις για τον τυφώνα Milton, που αναμένεται να φέρει τεράστια άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ολέθριους ανέμους, όταν πλήξει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Live η πορεία του τυφώνα

Καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στους αυτοκινητόδρομους έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε κάποια πρατήρια.

Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του NHC με έδρα το Μαϊάμι, το οποίο σημειώνει πως είναι πιθανό να υπάρξουν “διακυμάνσεις στην ένταση” προτού ο τυφώνας φτάσει στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Ο τυφώνας Milton μπορεί να δημιουργήσει αρκετούς ανεμοστρόβιλους στην πορεία του

Το Κέντρο Πρόγνωσης Καταιγίδων (SPC) προειδοποιεί ότι ο τυφώνας Milton θα ενισχυθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης, θέτοντας σε κίνδυνο αρκετές πόλεις, οι οποίες ενδέχεται να βιώσουν ανεμοστρόβιλους.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Φλόριντα βρίσκονται πλέον σε αυξημένο κίνδυνο (Επίπεδο 3 από 5) για σοβαρές καταιγίδες, σύμφωνα με το SPC, που περιλαμβάνουν τις πόλεις Fort Myers, Sarasota και Melbourne.

Στην περιοχή αυτή είναι πιθανό να δημιουργηθούν αρκετοί ανεμοστρόβιλοι – μεταξύ αυτών και ανεμοστρόβιλοι κατηγορίας EF 2 ή υψηλότερης, σύμφωνα με το CNN.

“Καθώς ο τυφώνας Milton διασχίζει την Χερσόνησο της Φλόριντα σήμερα, αρκετοί ανεμοστρόβιλοι θα είναι πιθανοί σε περιοχές της κεντρικής και νότιας χερσονήσου, μέχρι και τα Florida Keys,” προειδοποιεί το SPC. Πρόσθεσε ότι “ένας ή δύο ισχυροί ανεμοστρόβιλοι θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τις μεσημεριανές έως απογευματινές ώρες.”

Μια μικρότερη, αλλά υπαρκτή απειλή ανεμοστρόβιλων (Επίπεδο 2 από 5) περιβάλλει την περιοχή αυξημένου κινδύνου και εκτείνεται από τη νότια έως την κεντρική Φλόριντα. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μαϊάμι, Τάμπα και Ορλάντο. Οι ανεμοστρόβιλοι αποτελούν την κύρια απειλή.

Ο τυφώνας Helene δημιούργησε περισσότερους από 30 ανεμοστρόβιλους στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, αλλά η απειλή των ανεμοστρόβιλων από τον Milton πιθανότατα θα περιοριστεί στη Φλόριντα.

Σε συναγερμό ολόκληρη η χερόνησος της Φλόριντα

Οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ έχουν μία τελευταία ημέρα σήμερα για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ή να προετοιμαστούν για την έλευση του κυκλώνα Μίλτον, ενδεχομένως του πιο καταστροφικού που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή.

Πολίτες εκκενώνουν περιοχές της Φλόριντα λόγω του τυφώνα Milton
Πολίτες εκκενώνουν περιοχές της Φλόριντα λόγω του τυφώνα Milton EPA

Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, συνοδεύεται από ανέμους που μπορεί να φτάσουν ως και τα 270 χιλιόμετρα την ώρα και αναμένεται να πλήξει τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Μίλτον μπορεί να αλλάξει.

Ο κυκλώνας κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά στον κόλπο του Μεξικού. Χθες, Τρίτη, πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού χωρίς να προκαλέσει θύματα, μόνο κάποιες υλικές ζημιές.

“Ολόκληρη η χερσόνησος της Φλόριντα έχει τεθεί σε κατάσταση είτε εγρήγορσης είτε συναγερμού”, δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι “η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα”, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

“Πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”, τόνισε απευθυνόμενους στους κατοίκους της τρίτης πιο πολυπληθούς αμερικανικής πολιτείας.

Πολίτες προσπαθούν να προφυλάξουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους
Πολίτες προσπαθούν να προφυλάξουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους EPA

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις σε συνέντευξή της στο ABC ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο Μίλτον “να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους”.

Ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τον κυκλώνα είναι και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία και την Ανγκόλα.

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον – και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται αυτήν τη στιγμή περίπου 775 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα, συνοδευόμενος από ανέμους των οποίων η ταχύτητα φθάνει τα 270 χλμ/ώρα, αναφέρει η ενημέρωση του NHC.

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

“Θα πλημμυρίσουν τα πάντα”

Γεννήτριες, τρόφιμα νερό και σκηνές έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που σκοπεύουν να φύγουν.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

“Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα”, δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο.

Εντολές για αναγκαστική εκκένωση έχουν εκδοθεί για δεκάδες παράκτιες κομητείες και αφορούν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αναγκαστική είναι η απομάκρυνση των ενοίκων από οίκους ευγηρίας και όσων μένουν σε τροχόσπιτα.

Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα δεν διαθέτει πια καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Χωρίς καύσιμα τα πρατήρια
Χωρίς καύσιμα τα πρατήρια EPA

Νότια της Τάμπα, στην πόλη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

“Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ”, εξήγησε.

Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

Στο Ορλάντο, μια μεγάλη τουριστική πόλη στο κέντρο της Φλόριντα, η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο των πάρκων της από τις 13:00 σήμερα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ επλήγησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα Ελίν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, ενώ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην ένταση του τυφώνα

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει πιο πιθανή τη γρήγορη αύξηση της έντασης των καταιγίδων και ενισχύει τον κίνδυνο πιο ισχυρών κυκλώνων καθώς προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του νερού των θαλασσών και των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η θερμοκρασία στον βόρειο Ατλαντικό αυξάνεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, αναφέρει το αμερικανικό παρατηρητήριο μετεωρολογίας NOAA.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Μάικλ Λόουρι, “αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο Μίλτον στις παράκτιες περιοχές ενδέχεται να είναι διπλάσιες από αυτές που παρατηρήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τον κυκλώνα Ελίν”.

“Ο Μίλτον ενισχύθηκε τη Δευτέρα με εξωφρενικό ρυθμό”, “από τους πιο γρήγορους που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην περιοχή του Ατλαντικού”, πρόσθεσε.

Πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα ο τυφώνας Milton
Πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα ο τυφώνας Milton AP Photo

Τυφώνας Milton: Πώς η έντασή του αυξήθηκε τόσο γρήγορα

Ο Milton δεν είναι ένας συνηθισμένος τυφώνας του Ατλαντικού, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λιν, επιστήμονα ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Κορνέλ. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σχηματιστεί ένας τυφώνας στον δυτικό Κόλπο, να συνεχίσει ανατολικά και να φτάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα», ανέφερε τη Δευτέρα. «Δεν υπάρχουν πραγματικά καταγεγραμμένοι τυφώνες που να  έχουν φτάσει στην ξηρά σε κατάσταση κατηγορίας 3+».

Ακόμα πιο ασυνήθιστο είναι το πόσο γρήγορα εντάθηκε η καταιγίδα, αψηφώντας τις προβλέψεις και ξεπερνώντας τα 100 μίλια την ώρα σε ταχύτητα ανέμου από την Κυριακή το πρωί έως το απόγευμα της Δευτέρας.

Η απλούστερη εξήγηση γι’ αυτό είναι το ασυνήθιστα ζεστό νερό στον Κόλπο του Μεξικού.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η θερμοκρασία του ωκεανού στον Κόλπο του Μεξικού, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ. Η κόκκινη γραμμή αντιστοιχεί στο 2024 και η μπλε γραμμή στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Διάγραμμα της θερμότητας του ωκεανού στον Κόλπο του Μεξικού
Διάγραμμα της θερμότητας των ωκεανών στον Κόλπο του Μεξικού Brian McNoldy

Σύμφωνα με τον κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Brian McNoldy, η θερμοκρασία είναι ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία εξέλιξη του τυφώνα. Με απλά λόγια, το πιο ζεστό νερό εξατμίζεται πιο εύκολα και ο αέρας που σχηματίζεται από αυτή την εξάτμιση τροφοδοτεί τον τυφώνα.

Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκάλεσε την υπερθέρμανση του Κόλπου, αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής – η οποία αυξάνει την θερμοκρασία των ωκεανών – καθώς και τις παρατεταμένες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο, τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος και ίσως ακόμη και μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Ένας άλλος παράγοντας που πιθανώς προκάλεσε την ενίσχυση του Milton ήταν η έλλειψη διάχυσης του αέρα, σύμφωνα με τον Benjamin Kirtman, διευθυντή του Συνεταιριστικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων & Ατμοσφαιρικών Μελετών. Η διάχυση του ανέμου περιγράφεται ως η αλλαγή της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου που μπορεί να διαταράξει τους τυφώνες. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται διάχυση του ανέμου του τυφώνα καθώς αυτός πλησιάζει στη Φλόριντα, κάτι που θα αμβλύνει τη δύναμή του και θα το κάνει πιο πιθανό να εξασθενήσει πριν φτάσει στις ακτές.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο McNoldy, ο Milton είναι σχετικά μικρός σε πλάτος το οποίο ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί πριν φτάσει στη Φλόριντα. Πιθανότατα όμως το μέγεθός του να μην είναι μεγάλο όταν φτάσει στην ξηρά. «Αυτά είναι όλα καλά νέα», είπε. Οι μικρότερες καταιγίδες τείνουν να παράγουν μικρότερο κύμα, το οποίο περιγράφει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σε σύγκριση με τον τυφώνα Helene, ο οποίος ήταν ένα τεράστιο σύστημα, για παράδειγμα, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι ο Milton θα φέρει μικρότερη καταιγίδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ειδικοί όπως ο McNoldy, δεν ανησυχούν. Από τη Δευτέρα, ο Milton φαίνεται να κατευθύνεται προς την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της δυτικής ακτής της πολιτείας. Αυτή είναι η ίδια περιοχή όπου δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον τυφώνα Helene τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή είναι μια πολύ δυσοίωνη πρόβλεψη», είπε ο ΜακΝόλντι. «Θα είναι ένας ακόμα εξαιρετικά ισχυρός τυφώνας».

Μέλη της Εθνοφρουράς της Φλόριντα ελέγχουν για τυχόν εναπομείναντες κατοίκους
Μέλη της Εθνοφρουράς της Φλόριντα ελέγχουν για τυχόν εναπομείναντες κατοίκους AP Photo

“Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε”

Οι αρχές της Φλόριντας ενέτειναν σήμερα τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες ενόψει του τυφώνα Milton.

“Όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού”, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο “τυφώνας Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός”, δήλωσε από την πλευρά του στο CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας, μίας πόλης στη Φλόριντα. «Μπορώ να πω  χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης ότι εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», πρόσθεσε.

«Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε τους πολίτες και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης των περιοχών που απειλούνται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα