Ο Νετανιάχου προειδοποιεί τον Λίβανο για “καταστροφή σαν αυτή της Γάζας”

Διαβάζεται σε 3'
Ισραηλινός βομβαρδισμός στον Λίβανο
Ισραηλινός βομβαρδισμός στον Λίβανο AP Photo/Hassan Ammar

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί τον λαό του Λιβάνου να “απελευθερωθεί” από τη Χεζμπολάχ για να τελειώσει ο πόλεμος. Με πυρά πυροβολικού και πυραύλους η Χεζμπολάχ στοχοποίησε Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε τον λαό του Λιβάνου πως αν δεν απομακρύνουν την Χεζμπολάχ, η χώρα τους κινδυνεύει να βιώσει «καταστροφή και πόνο όπως στη Γάζα»

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Νετανιάχου απευθύνθηκε απευθείας στον λαό του Λιβάνου, λέγοντας: «Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τον Λίβανο πριν βυθιστεί σε έναν μακρύ πόλεμο που θα οδηγήσει σε καταστροφή και πόνο όπως βλέπουμε στη Γάζα. Σας λέω: Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σκότωσαν τον διάδοχο του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, όμως ο ισραηλινός στρατός αργότερα διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Χασεμ Σαφιεντίν.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ στοχοποίησε σήμερα, Τετάρτη (9/10) με πυρά πυροβολικού και πυραύλους Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Λαμπουνέχ που βρίσκεται στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, ανέφερε σε μία ανακοίνωση της.

Σειρήνες ακούστηκαν στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ προσθέτοντας ότι χθες και σήμερα, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια της μάχης στο νότιο Λίβανο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εξουδετέρωσαν τους δύο διαδόχους του Χασάν Νασράλα.

Ανησυχία για τους εκτοπισμένους

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ (8/10) το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, από τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.119 άνθρωποι και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο και ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ προειδοποίησαν με κοινή δήλωση ότι οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις της σύγκρουσης είναι «τίποτα λιγότερο από καταστροφικές».

Η κυβέρνηση του Λιβάνου αναφέρει ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τον τελευταίο χρόνο, ενώ σχεδόν 180.000 βρίσκονται σε εγκεκριμένα κέντρα για εκτοπισμένους.

Επιπλέον, πάνω από 400.000 άτομα έχουν διαφύγει στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200.000 Σύρων προσφύγων, μια κατάσταση που ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ περιέγραψε ως «τραγική ειρωνεία».

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα του Λιβάνου να συνεχίσει να τρέφει τον πληθυσμό του», καθώς χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης έχουν καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα