Στάσσης: Θα προσθέσουμε 4,3 GW νέας καθαρής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη έως το 2026

Διαβάζεται σε 2'
Ηλεκτρική ενέργεια
Ηλεκτρική ενέργεια (φωτογραφία αρχείου) AP

Ο Γιώργος Στάσσης αναφέρθηκε στα 240 GW ΑΠΕ που αναπτύχθηκαν σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία προχώρησαν γρήγορα. Επανέλαβε ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις μέρες μας.

Δυναμική ρύθμιση των αγορών, ένωση των κεφαλαιαγορών και επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων είναι οι τρεις προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του BloombergNEF στο Λονδίνο.

«Έχουμε αγορές που λειτουργούν και δίνουν τα κατάλληλα σήματα. Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για την απομείωση του κινδύνου και την επένδυση σε υποδομές. Και σίγουρα χρειαζόμαστε μια ένωση κεφαλαιαγορών. Το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

Παρεμβαίνοντας στο διάλογο για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις αγορές ενέργειας ο κ. Στάσσης υπογράμμισε: «Η ανάπτυξη του δικτύου υστερεί. Και χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για να αναπτυχθεί το δίκτυο μεταφοράς- μερικές φορές περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, για τις γρήγορες γραμμές μεταφοράς. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και προληπτικοί. Αυτό σημαίνει μια δυναμική και συντονισμένη σε όλη την Ευρώπη ρυθμιστική προσέγγιση για τις επενδύσεις μας στο δίκτυο».

Επίσης, ο κ. Στάσσης, έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης τη κρισιμότητα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο. O Ceo μίλησε για την εξέλιξη της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως ο όμιλος υλοποιεί το ταχύτερο σχέδιο απολιγνιτοποίησης έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα «βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε 4,3 GW νέας καθαρής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη έως το 2026, διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και στη συνέχεια, με το ισχυρό pipeline να το τριπλασιάσουμε έως το 2030», σημείωσε.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στα 240 GW ΑΠΕ που αναπτύχθηκαν σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία προχώρησαν γρήγορα. Επανέλαβε ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις μέρες μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα