Ο Όρμπαν θα ανοίξει σαμπάνιες αν εκλεγεί ο Τραμπ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στις 13 Μαΐου 2019
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στις 13 Μαΐου 2019 AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν φιλοξενήσει τους ηγέτες της ΕΕ στη Βουδαπέστη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι θα ανοίξει «αρκετές φιάλες σαμπάνιας» αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα, διαφοροποιώντας τη θέση του από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μάλιστα, πρόκειται να φιλοξενήσει τους ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη, λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

«Θα ανοίξουμε αρκετές φιάλες σαμπάνιας αν ο Τραμπ επιστρέψει», δήλωσε ο Όρμπαν την Τρίτη (08/10), περιγράφοντας τη σύνοδο του Νοεμβρίου ως μια στιγμή για την ΕΕ να «βρει μια κοινή φωνή».

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι ο Τραμπ, αν εκλεγεί, δεν θα περιμένει μέχρι την ορκωμοσία του, αλλά θα δράσει άμεσα «για να διαχειριστεί μια ειρήνη» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τονίζοντας ότι «ως Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο». Πρόσθεσε ότι «πρέπει πρώτα να αντιδράσουμε διανοητικά, φιλοσοφικά και στη συνέχεια στρατηγικά».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα μπορούσε να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία «πολύ γρήγορα», χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία. Οι απόψεις του Βίκτορ Όρμπαν για τη ρωσική εισβολή αντικατοπτρίζουν στενά εκείνες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, ότι αναπαράγει τις ιδέες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Όρμπαν δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για τις λεγόμενες “ειρηνευτικές αποστολές” του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που περιλάμβαναν επισκέψεις στη Μόσχα, το Πεκίνο και την κατοικία του Τραμπ στο Mar-a-Lago.

Ο Όρμπαν χαρακτήρισε «ανόητη» την προσέγγιση της ΕΕ στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης και ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις. «Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει λύση στο πεδίο της μάχης και πιστεύω ότι η στρατηγική που ακολουθούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σωστή… αυτό που κάνουμε είναι απλώς να χάνουμε, να χάνουμε, να χάνουμε και να χάνουμε», δήλωσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη συμμετοχή του Κιέβου.

Ο Όρμπαν έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων ομολόγων του, μπλοκάροντας τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία. Ωστόσο, την Τρίτη απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με αυτό, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει το «μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα βοήθειας που έγινε ποτέ» και φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος ηγέτης πρόκειται να απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο σήμερα, Τετάρτη, όπου αναμένεται να δεχτεί έντονη κριτική από τις φιλοευρωπαϊκές ομάδες του κοινοβουλίου, λόγω της καταγεγραμμένης υποβάθμισης των δημοκρατικών προτύπων και των πολλαπλών αναφορών για αύξηση της διαφθοράς από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010.

Παρά τη σειρά νομικών συγκρούσεων με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις αντιπαραθέσεις με ηγέτες της Ένωσης, ο Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι είναι απομονωμένος, δηλώνοντας ότι έχει «πολύ φιλική στάση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα από την οποία αποχώρησε ο Όρμπαν το 2021 πριν τον ωθήσουν στην έξοδο, ηγήθηκε της κριτικής προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό ενόψει της εμφάνισής του στην αίθουσα του Στρασβούργου. «Σήμερα, η ουγγρική προεδρία είναι μια προεδρία χωρίς επιρροή», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Ο Όρμπαν απομονώθηκε, δεν παίζει κανένα ρόλο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα