Βίκτορ Όρμπαν: Η μετωπική με τη φον ντερ Λάιεν, το Bella Ciao και “ο πιο διεφθαρμένος άνθρωπος στη Γη”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο © European Union 2024 - Source : EP

Εν μέσω αποδοκιμασιών και με μουσική υπόκρουση το “Bella Ciao” η ομιλία του Βίκτορ Όρμπαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το πρόγραμμα της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ουγγαρίας που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2024 παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη (09/10) ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο δεν έλειπαν οι αποδοκιμασίες και οι σφοδρές αντιδράσεις από ευρωβουλευτές της Αριστεράς και Σοσιαλδημοκράτες.

Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, μια συνεκτική και αξιοκρατική πολιτική διεύρυνσης, η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, η διαμόρφωση του μέλλοντος της πολιτικής συνοχής, μια γεωργική πολιτική της ΕΕ προσανατολισμένη στους αγρότες και η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες για την εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας, όπως είπε ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δεν άργησε να δεχθεί τα πρώτα πυρά από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αμέσως μετά την ομιλία του και πριν ανέβει στο βήμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευρωβουλευτές τραγούδησαν το ιταλικό αντιφασιστικό τραγούδι, “Bella Ciao”, με την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να διακόπτει και να ζητά από τους παρευρισκόμενους να σεβαστούν την αξιοπρέπεια του ΕΚ, λέγοντάς τους πως “εδώ δεν είναι Eurovision“.

Η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι κάνει τα χατίρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιτρέπει την ξένη παρέμβαση της Ρωσίας και της Κίνας και απογοητεύει τον ουγγρικό λαό.

“Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κατηγορούν για τον πόλεμο αυτό όχι τον εισβολέα αλλά τους εισβολείς. Όχι στη δίψα του Πούτιν για εξουσία, αλλά στη δίψα της Ουκρανίας για ελευθερία”, είπε αρχικά και κοιτάζοντας τον Βίκτορ Όρμπαν είπε: “Θέλω να τους ρωτήσω. Θα κατηγορούσαν ποτέ τους Ούγγρους για τη σοβιετική εισβολή του 1956; Ή τους Τσέχους και τους Σλοβάκους για τη σοβιετική καταστολή του 1968; Ή τους Λιθουανούς για τη σοβιετική καταστολή του 1991;”.

Μετά από ώρες ομιλιών και επιπλέον επιθέσεις εναντίον του, κυρίως από ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων, ο Βίκτορ Όρμπαν πήρε ξανά τον λόγο κάνοντας λόγο για κλιμάκωση της συζήτησης και αγνόηση ορισμένων βασικών στοιχείων.

Άκουσα παράλογες και ακραίες κομματικές απόψεις, που όλες εντάσσονται στην γνωστή προπαγάνδα. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να συζητήσουμε και για άλλα θέματα. Για τη διαφθορά, για το κράτος δικαίου. Θα ήθελα να σας έχω πει ότι η Ουγγαρία καλύπτει όλες τις προδιαγραφές που έχει διατυπώσει η Επιτροπή. Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να διαβάζατε τις Εκθέσεις όχι του Σόρος, αλλά της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να σας πω ότι με βάση τις τελευταίες έρευνες, το ποσοστό των Ούγγρων πολιτών που είναι ευχαριστημένοι με τη δημοκρατία της χώρας είναι ψηλό, σε σχέση με άλλους πολίτες, άλλων χωρών. Οι Ούγγροι πολίτες μας έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους και θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να τα πω όλα αυτά, αλλά είναι λυπηρό ότι η συζήτηση βασίστηκε στην προπαγάνδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Βίκτορ Όρμπαν δεν άφησε ασχολίαστες ορισμένες από τις πολιτικές παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαντώντας μάλιστα στον Γερμανό ευρωβουλευτή Daniel Freund  από την Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Ο Freund κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατηγόρησε μεταξύ άλλων την Ουγγαρία για εγκληματικότητα, με τον Όρμπαν σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους να τον αποκαλεί τον “πιο διεφθαρμένο άνθρωπο που υπάρχει στη Γη” και να υποστηρίζει πως ο άνθρωπος που τον διέφθειρε και τον χρηματοδοτεί είναι ο Τζορτζ Σόρος.

“Θεωρώ παράλογο ότι είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε λόγια για το κράτος δικαίου από την κυρία Salis (σ.σ. Ιταλίδα ευρωβουλεύτρια από την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL), η οποία έχει χτυπήσει με σιδερένιες ράβδους αθώους ανθρώπους. Μη μας κάνει λοιπόν μαθήματα δημοκρατίας”, είπε στη συνέχεια.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον και Ούγγρων ευρωβουλευτών, μεταξύ αυτών και στην Klára Dobrev από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ, κατηγορώντας την πως όταν ο σύζυγός της, Φέρεντς Γκιουρτσάνι, ήταν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας “είχατε τον Πούτιν στην κουζίνα σας και περνάγατε μια χαρά και τώρα μας επικρίνετε“.

“Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι χωρίς να το θέλετε, γίνατε μάρτυρες μίας εσωτερικής πολιτικής συζήτησης της Ουγγαρίας και λυπάμαι που οι Ούγγροι ευρωβουλευτές θυσίασαν τον χρόνο τους εδώ για εσωπολιτικά θέματα”, πρόσθεσε ο Βίκτορ Όρμπαν, τονίζοντας ωστόσο πως αν κάτι προκύπτει από όλο αυτό είναι πως “η δημοκρατία στην Ουγγαρία είναι ζωντανή και υπάρχει“.

Οι επιθέσεις σε βάρος αντιτιθέμενων Ούγγρων ευρωβουλευτών δεν τελείωσαν εκεί, καθώς ο Βίκτορ Όρμπαν σχολίασε πως δεν είναι σωστό ένας Ούγγρος ευρωβουλευτής να επιτίθεται κατά της ίδιας της χώρας του. “Τι άνθρωπος είναι αυτός; […] Είναι όνειδος ότι έχουμε κάποιον να κάνει μαθήματα για διαφθορά, τη στιγμή που έχει κλέψει ένα κινητό και κρύβεται πίσω από την ασυλία του. Αυτόν θέλετε να μας παρουσιάσετε σαν πρότυπο;”, είπε.

Κατηγόρησε δε τους Αριστερούς πως για εκείνους η Δημοκρατία υφίσταται μόνο αν κερδίζουν, λέγοντας πως “όταν κερδίζει η Δεξιά η Δημοκρατία εξαφανίζεται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα