Τέλος στο μονοπώλιο της Google επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 3'
Google
Google ISTOCK

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης της Google προκειμένου να τερματίσει το “παράνομο μονοπώλιό της στις αναζητήσεις”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει το μονοπώλιo της Google στις μηχανές αναζήτησης. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια που σκοπεύει στο να χαλιναγωγήσει μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Το σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη, έρχεται μετά την δικαστική απόφαση – ορόσημο του Αυγούστου που έκρινε ότι η Google είχε παραβιάσει τον αντιμονοπωλιακό νόμο των ΗΠΑ με τους δικαστές να χαρακτηρίζουν την εταιρεία «μονοπώλιο».

Τώρα οι εισαγγελείς λένε ότι εξετάζουν μέτρα που θα εμπόδιζαν την Google να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το Play app store αλλά και το λειτουργικό σύστημα Android για να κερδίζει η μηχανή αναζήτησής πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να αναγκάσει την Google να μοιράζεται τα δεδομένα αναζήτησης των χρηστών με ανταγωνιστές και να περιορίσει την ικανότητά της να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα αναζήτησης για την εκπαίδευση νέων μοντέλων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Η “διάλυση” του μονοπωλίου της Google θα αναδιοργανώσει την αγορά των μηχανών αναζήτησης στην οποία η εταιρεία χειρίζεται περισσότερο από το 90% .

«Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Google ελέγχει τα πιο δημοφιλή κανάλια διανομής, αφήνοντας τους αντιπάλους της με ελάχιστο έως καθόλου κίνητρο ανταγωνισμού για τους χρήστες», δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης που αναμένεται να καταθέσει σειρά προτάσεων 32 σελίδων.

Η Google θα μπορεί να υποβάλει τα δικά της προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο την Τρίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εντόπισε τέσσερις τομείς που έπρεπε να αντιμετωπίσει το πλαίσιο των διορθωτικών μέτρων για την Google: διανομή αναζήτησης και κατανομή εσόδων, δημιουργία και εμφάνιση αποτελεσμάτων αναζήτησης, διαφημιστική κλίμακα και δημιουργία εσόδων και συλλογή και χρήση δεδομένων.

Η περίπτωση της Microsoft

Η υπόθεση της Google θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη νίκη για την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφορικά με το αντιμονοπώλιο από τότε που ένας δικαστής διέταξε τη διάλυση της Microsoft πριν από 24 χρόνια για παράνομη καταστολή του ανταγωνισμού.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση ανατράπηκε μετά από έφεση ένα χρόνο αργότερα, καθιστώντας τη αγωγή της Google μια δεύτερη ευκαιρία για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διαλύσει ριζικά την κυριαρχία μιας εταιρείας Big Tech σε έναν βασικό τομέα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα