Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα με 278 φάρμακα και ποια τα υποκαθιστούν

Διαβάζεται σε 2'
Φαρμακείο στην Αττική
Φαρμακείο στην Αττική Eurokinissi

Τη λίστα με τα 278 φάρμακα περιορισμένης διαθεσιμότητας και ποια μπορούν να τα αντικαταστήσουν ανάρτησε ο ΕΟΦ. Αναλυτικά η λίστα.

Συνεχίζουν οι ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα «φάρμακα περιορισμένης διαθεσιμότητας» ήταν 234, εκ των οποίων 42 νοσοκομειακά και ένα εμβόλιο.

Επιπλέον, ως ελλειπτικά χαρακτηρίζονται και 44 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), εκ των οποίων τα 6 ήταν αμιγώς νοσοκομειακά.

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολό τους τα φάρμακα που είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα φτάνουν τα 278, όταν τον περασμένο μήνα ήταν 266, δηλαδή 12 φάρμακα λιγότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΟΦΣ) είχε δώσει προ ημερών στη δημοσιότητα λίστα με 258 φάρμακα που είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά και παράλληλα είχε καταγγείλει ότι φαρμακαποθήκη αναζητούσε ελλείποντα φάρμακα, προκειμένου να τα εξαγάγει.

Φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι έχουν επιδοθεί, το τελευταίο διάστημα, σε αντιπαράθεση για το θέμα των «παράλληλων εξαγωγών», που σε πολλές περιπτώσεις είναι η βασική αιτία της έλλειψης ενός φαρμάκου από την ελληνική αγορά.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) καταγγέλλει πως στις εξαγωγές εμπλέκονται και φαρμακοποιοί, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εγκαλεί τους αποθηκάριους, ζητώντας να δεχθούν έλεγχο των ποσοτήτων φαρμάκων από τον ΕΟΦ πριν αυτά εξαχθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα