Λίβανος: Ακόμη πέντε εργαζόμενοι στην Υγεία σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Διαβάζεται σε 3'
Λίβανος: Ακόμη πέντε εργαζόμενοι στην Υγεία σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Διασώστες αναζητούν επιζώντες σε ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Άμυνας που επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χωριό Derdghaiya του νότιου Λιβάνου, BILAL KASHMAR/AFP

Πέντε ακόμα υγειονομικοί σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε τουλάχιστον 115.

Συνεχίστηκαν και χθες, Τετάρτη, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο, με τις αρχές να ανακοινώνουν τον θάνατο ακόμα πέντε εργαζομένων στον τομέα της υγείας, μετά από επίθεση στην πόλη Ντερντγχαϊγια.

Το περιστατικό αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών υγειονομικών σε τουλάχιστον 115 από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη Πολιτική Άμυνα, οι υγειονομικοί βρίσκονταν σε έναν αυτοσχέδιο χώρο έκτακτης ανάγκης, μέσα σε αίθουσα εκκλησίας στην πόλη Ντερντγχαϊγια, όταν χτυπήθηκαν από την επίθεση. Οι αρχές δηλώνουν ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο πέντε ατόμων, ενώ οι έρευνες στα χαλάσματα συνεχίζονται για τον εντοπισμό περισσότερων θυμάτων.

Photo by Bilal KASHMAR / AFP

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων, που όπως αναφέρει, παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου. Το Ισραήλ από την πλευρά του, δηλώνει ότι οι επιθέσεις στοχεύουν μόνο στρατιωτικούς στόχους, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή είχε προειδοποιηθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να εκκενωθεί.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο της χώρας έχει δεχθεί τέτοιες εντολές εκκένωσης.

 

Ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας του Λιβάνου, του κρατικού φορέα έκτακτης ιατρικής περίθαλψης, μίλησε στο BBC για τον αεροπορικό βομβαρδισμό που, όπως αναφέρουν, σκότωσε πέντε υγειονομικούς το βράδυ της Τετάρτης.

«Το αυτοσχέδιο κέντρο μας στην Ντερντγχαϊγια χτυπήθηκε. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την ομάδα στο σημείο, αλλά ήταν αδύνατο», δήλωσε ο Walid Hachache.

«Στείλαμε μια ομάδα διάσωσης από τα κοντινά χωριά. Όταν έφτασαν, διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν σκοτωθεί μετά την αεροπορική επίθεση», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας: «Η Λιβανέζικη Πολιτική Άμυνα είναι ένας οργανισμός που προστατεύεται από τους διεθνείς νόμους. Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για προστασία. Τι πρέπει να πούμε στα πληρώματά μας; Μείνετε μέσα; Μην βγαίνετε για αποστολές διάσωσης επειδή δεν σας παρέχεται καμία προστασία; Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις μας.»

Τo Ισραήλ σκότωσε δύο διοικητές της Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο διοικητές της Χεζμπολάχ, όπως μεταδίδουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον Ahmad Moustafa al-Haj Ali, διοικητής του μετώπου στη Χούλα και τον Mohammad Ali Hamdan, διοικητή της αντιαρματικής μονάδας της Χεζμπολάχ στην περιοχή Meiss El Jabal.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει τους θανάτους, ενώ το BBC δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για την ταυτότητα ή τους ρόλους των ανδρών αυτών στην οργάνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα