Το ψωμί είναι η τέχνη μας

Διαβάζεται σε 5'
Το ψωμί είναι η τέχνη μας

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει συναυλίες μουσικής στα καταστήματα της Πυλαίας και της Χανιώτης σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Δημοτικά Ωδεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, η εταιρεία Φούρνος Λεμονή εγκαινιάζει την καινούργια της ετήσια κοινωνική πρωτοβουλία με όνομα «Το Ψωμί είναι η Τέχνη μας». Συγκεκριμένα, η Εβδομάδα Άρτου θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου, θα σχετίζεται με διαφορετική τέχνη κάθε φορά, και θα αποτελείται από ένα σύνολο εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εντός και εκτός καταστημάτων.

Ο σκοπός είναι διττός. Πρώτον, τα καταστήματα στη Χαλκιδική και στην Πυλαία, που τα επισκέπτονται εκατοντάδες καταναλωτές καθημερινά, να μεταμορφωθούν έστω και για μια εβδομάδα από σημεία συνάντησης της γειτονιάς σε κοιτίδες πολιτισμού. Να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να απολαύσει δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, να έρθει πιο κοντά σε μορφές τέχνης που ενδεχομένως να μην έχει γνωρίσει, και να εμπνευστεί. Δεύτερον, μέσω της συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και οργανισμών να ενισχύονται κάθε χρόνο διαφορετικές κοινωνικές δομές και ομάδες.

Φέτος, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μουσική και για αυτό τα έσοδα από τις πωλήσεις των ψωμιών για μια εβδομάδα θα δοθούν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βαρηκόων Θεσσαλονίκης (Ισμήνης, Πυλαία).

Γενικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινάει την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου με τρία βιωματικά εργαστήρια παραγωγής ψωμιού στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βαρηκόων Θεσσαλονίκης. Οι αρτοποιοί της εταιρείας θα δείξουν σε 18 μαθητές, που θα είναι χωρισμένοι σε ομάδες, τη διαδικασία παραγωγής, θα ζυμώσουν μαζί τους ψωμί και θα τους μιλήσουν για τη διατροφική αξία του άρτου.

Τέσσερις μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 19:00, στο κατάστημα της Πυλαίας (Κεραμεία Αλλατίνη, Αλλατίνη 11) θα διοργανωθεί θεματική συζήτηση για την πολυδιάστατη αξία του ψωμιού. Θα συμμετέχουν ο Μιχάλης Γιαννούτσος, Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου των Κυλινδρόμυλων Χαλκιδικής, ο Απόστολος Αλτάνης, Executive Chef του Hyatt, και η Ντίνα Τέρτση, συν-ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Μαΐάμι. Θα συντονίσει ο Άγγελος Βάσσος, Διευθυντής του Citymag.

Οι δράσεις κορυφώνονται την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Από το πρωί, όπως συμβαίνει και την τελευταία δεκαετία, όλα τα καταστήματα θα προσφέρουνε στον κόσμο «Κασσανδρινό Άρτο», ένα προζυμένιο ψωμί με λευκό και κίτρινο αλεύρι. Το απόγευμα, έχουν προγραμματιστεί δυο συναυλίες μουσικής. Η πρώτη, αρχίζει στις 18:30 στο κατάστημα της Χανιώτης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Κασσάνδρας, που διευθύνει ο Θανάσης Μπουλούσης. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Κασσάνδρας, που συνολικά αριθμεί στο δυναμικό της 70 άτομα με Αρχιμουσικό τον Χρήστο Καΐάφα, και θα δώσει τη σκυτάλη σε μέλη της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου (Βικτώρια Κλεάνθους, Νίκος Λιάκος και Μανώλης Τσέλα). Η ηχητική εγκατάσταση της συναυλίας είναι μια ευγενική προσφορά της εταιρείας «Echo Sound & Ligths».

Το ίδιο απόγευμα, στις 19:00, στο κατάστημα της Πυλαίας η Rock Band του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη, θα δώσει μια συναυλία εξήντα λεπτών, παίζοντας κομμάτια από Dean Martin και The Shirelles μέχρι Frankie Lymon και Elvis Presley. Το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ερατώς Αλακιοζίδου, είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μουσικών Ακαδημιών, Πανεπιστημίων και Ωδείων, ενώ η Rock Band, που τη διδασκαλία της έχει αναλάβει η Μαρία Γεωργιάδου, από το 2009 που δημιουργήθηκε έχει δώσει πολλές συναυλίες στη Θεσσαλονίκη.

«Για εμάς, στην εταιρεία Φούρνος Λεμονή, έχει μεγάλη σημασία πώς φτιάχνουμε το ψωμί μας και με ποιον το μοιραζόμαστε. Έτσι λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να εγκαινιάσουμε τη νέα μας κοινωνική πρωτοβουλία, η οποία έχει πολλαπλασιαστική οφέλη. Πρώτον, οι καταναλωτές κυρίως στην Κασσάνδρα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία σε ένα κατάστημα εστίασης, και ίσως, να έρθουν πιο κοντά σε τέχνες που δεν γνωρίζουν. Δεύτερον, να ενημερωθούν για σημαντικά διατροφικά ζητήματα. Τρίτον, καλλιεργείται μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, και τέλος, στηρίζονται οικονομικά σπουδαίοι οργανισμοί και δομές που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, όπως το 10ο Δημοτικό Σχολείο Βαρηκόων Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Μιχάλης Λεμονής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Η Βίκυ Κανέλλου, Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων, Τεχνών & Αθλητικής Ανάπτυξης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, υπογράμμισε ότι «είναι βασική κατευθυντήρια γραμμή του Δημάρχου, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, η συστηματική υποστήριξη του Πολιτισμού μέσω της επένδυσης σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, αλλά και μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζουμε την κοινωνική πρωτοβουλία της Εβδομάδας Άρτου με τη συμμετοχή της Rock Band του Δημοτικού Ωδείου, θέλοντας να συνεισφέρουμε στην προώθηση της μουσικής, να ενισχύσουμε τη μουσική παιδεία και φυσικά να υποστηρίξουμε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Βαρηκόων Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, η μουσική όπως και το ψωμί, είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας».

Τέλος, ο Θεμιστοκλής Παυλής, Υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Κασσάνδρας, πρόσθεσε ότι «από το 1996 που ιδρύθηκε το Δημοτικό Ωδείο Κασσάνδρας, προσπαθεί να συμβάλλει στη μουσική παιδεία της νεολαίας και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη σημαντική κοινωνική δράση της Εβδομάδας Άρτου. Ενώνουμε δυνάμεις με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη για να προωθήσουμε τη μουσική, να καλλιεργήσουμε ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς η προσφορά φιλανθρωπικού έργου στην εποχή μας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, προσφέροντας ελπίδα και στήριξη στα παιδιά που μας χρειάζονται».

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα