Το ναυάγιο του Manawanui “ξύπνησε” τον σεξισμό στη Νέα Ζηλανδία

Διαβάζεται σε 3'
To Manawanui στα νησιά Three Kings της Νέας Ζηλανδίας τον Δεκέμβριο
To Manawanui στα νησιά Three Kings της Νέας Ζηλανδίας τον Δεκέμβριο AP Petty Officer Chris Weissenborn

Όταν το ωκεανογραφικό Manawanui πήρε φωτιά και ανετράπη το βράδυ του Σαββάτου (5/10) όλοι “έδειξαν” σαν μοναδική υπεύθυνη την καπετάνιο επειδή… είναι γυναίκα.

Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον των Νεοζηλανδών μονοπωλεί το ναυάγιο του ωκεανογραφικού Manawanui το οποίος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πήρε φωτιά και ανετράπη το βράδυ του Σαββάτου ενώ ερευνούσε έναν ύφαλο.

Και οι 75 επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με σωσίβιες λέμβους και διασώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμυντική δύναμη της Νέας Ζηλανδίας.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον ενός μεγάλου μέρος των πολιτών δεν έχει επικεντρωθεί στην έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου αλλά στο… φύλο του καπετάνιου. Τα βέλη στράφηκαν προς την διοικητή Ιβόν Γκρέι, γεννημένη στη Βρετανία, η οποία υπηρέτησε στο παρελθόν στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η καπετάνιος του HMNZS Manawanui είπε στη New Zealand Herald ότι στο περιστατικό είδε τον «χειρότερο εφιάλτη» της να γίνεται πραγματικότητα. Η ίδια πρόσθεσε ότι το πλήρωμα είχε ανταποκριθεί στην έκτακτη ανάγκη «ακριβώς όπως χρειαζόταν» και «ενήργησε με δέσμευση, με συντροφικότητα και, πάνω από όλα, με θάρρος».

Ωστόσο τα λεγόμενά της δεν απέτρεψαν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να της επιτεθεί ως «την μοναδική υπεύθυνη για το ναυάγιο» επειδή «είναι γυναίκα».

«Το μόνο που γνωρίζουμε για το ναυάγιο είναι ότι δεν το προκάλεσε το φύλο του καπετάνιου»

Θέση σχετικά με το πλήθος σεξιστικών σχολίων με αποδέκτη την καπετάνιο, πήρε η Τζούντιθ Κόλινς, η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας: «Ένα ανακριτικό δικαστήριο έχει συσταθεί για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε αυτό το τρομερό περιστατικό», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το μόνο πράγμα που ήδη γνωρίζουμε ότι δεν το προκάλεσε είναι το φύλο του καπετάνιου του πλοίου».

Η Κόλινς είπε ότι ένιωσε έκπληξη όταν είδε διαδικτυακά τρολινγκ από «ναύαρχους της πολυθρόνας, ανθρώπους που δεν θα χρειαστεί ποτέ να πάρουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή ή τον θάνατο των υφισταμένων τους».

Και πρόσθεσε: «Σκέφτηκα σοβαρά το 2024 τι διάολο συμβαίνει εδώ με τους ανθρώπους που κάθονται εκεί στην πολυθρόνα τους να χειρίζονται ένα πληκτρολόγιο και να κάνουν σχόλια για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, για μια περιοχή που δεν γνωρίζουν και είναι απλώς κακοί. Πού είναι λίγη ευπρέπεια».

Η Κόλινς είπε ακόμη ότι ένστολες γυναίκες έχουν υποστεί επιθέσεις στον δρόμο τις τελευταίες ημέρες. «Αυτή είναι εξωφρενική συμπεριφορά και η Νέα Ζηλανδία δεν είναι γνωστή για αυτό και είμαστε καλύτεροι από αυτήν».

Η ιστορία της Νέας Ζηλανδίας στην ισότητα των φύλων

Και όλα αυτά σε μια χώρα με μακρά ιστορία στην ισότητα των φύλων. Φτάνει μόνο να υπενθυμίσουμε ότι η Νέα Ζηλανδία υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παραχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1893 ως αποτέλεσμα μιας μακράς εκστρατείας από γυναίκες ακτιβίστριες, όπως η Kate Sheppard.

Παράλληλα, στις αρχές του 20ού αιώνα, η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε πολλές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων νόμων που προωθούσαν την εκπαίδευση και την απασχόληση των γυναικών. Μάλιστα, ο Νόμος για την Ισότητα του 1972 ήταν ένας σημαντικός σταθμός, καθώς απαγόρευε τις διακρίσεις με βάση το φύλο και προωθούσε την ισότητα ευκαιριών.

Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα, η συμμετοχή γυναικών στην πολιτική έχει αυξηθεί, με πολλές γυναίκες να εκλέγονται σε κορυφαίες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Jacinda Ardern, που υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός από το 2017 έως το 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα