ΓΣΕΕ: “Έκρηξη” εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων

Διαβάζεται σε 2'
ΓΣΕΕ: “Έκρηξη” εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων
Εργατικό ατύχημα Istock

Μεγάλη κλιμάκωση παρατηρείται στα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα, με την ΓΣΕΕ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η εκρηκτική κλιμάκωση των θανάτων στην εργασία τις τελευταίες πέντε ημέρες, με οκτώ εργαζόμενους να χάνουν τη ζωή τους, αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το σημαντικό πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία στη χώρα μας» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της.

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, «η έκρηξη των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων, με 109 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 174 να τραυματίζονται σοβαρά στους χώρους εργασίας το 2024, είναι απολύτως προδιαγεγραμμένη, αναμενόμενη και μη αποδεκτή.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με διαρκή έρευνα, στην οποία συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, σταθμίζεται ότι 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από επαγγελματικές νόσους, όταν η καταγραφή των αρχών είναι μηδενική.

Όλα αυτά, όταν η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία έχει υιοθετηθεί ομόφωνα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το 2022 στη Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Ο δε κοινωνικός διάλογος για αλλαγή του Κώδικα Νόμων Υγείας Ασφάλειας στην Εργασία, που ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο με μία μεγάλη εκδήλωση στο υπουργείο Εργασίας, εξελίσσεται δίχως να περιλαμβάνει την εργατική πλευρά».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι έχει κάνει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας, που είναι οι εξής:

  • η πολιτική προτεραιοποίηση του ζητήματος της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία,
  • η λειτουργία του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, το οποίο έχει συνεδριάσει εφέτος μία μόνο φορά με ημερήσια διάταξη ρουτίνας,
  • ο ισότιμος κοινωνικός διάλογος μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά πρότυπα,
  • η επαναφορά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο υπουργείο Εργασίας με ταυτόχρονη θεσμική και λειτουργική αναβάθμισή του,
  • η ίδρυση φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών,
  • η πραγματική καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

«Αυτά τα μέτρα θα έχουν άμεση και θετική επίδραση στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, εφόσον εξελιχθούν σε ένα περιβάλλον επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αποκατάστασης της ισορροπίας. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει άμεσα δράση, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει τραγικά» υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα