Τυφώνας Μίλτον: Απίθανες θεωρίες συνωμοσίας κατέκλυσαν τα social media

Διαβάζεται σε 3'
Τυφώνας Μίλτον
Τυφώνας Μίλτον AP Photo

Πρωτοφανής ήταν ο ρυθμός εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων γύρω από τον τυφώνα Μίλτον, με ορισμένους χρήστες να προωθούν αδιανόητα αφηγήματα, όπως ο έλεγχος του καιρού από την κυβέρνηση

Με απίστευτους ρυθμούς κινείται πλέον η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο γύρω από τον τυφώνα Μίλτον που χτύπησε τις ΗΠΑ, με την κατάσταση να έχει λάβει χαοτικές διαστάσεις στα social media, καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας.

Η κλίμακα και η ταχύτητα των ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον τυφώνα Helene και τον τυφώνα Μίλτον ήταν άνευ προηγουμένου σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, όπως επισημαίνει το BBC.

Οι viral αναρτήσεις κυμαίνονταν από φαινομενικά αθώα ερωτήματα για την αξιοπιστία των προβλέψεων και των προσπαθειών διάσωσης, μέχρι ψευδείς ισχυρισμούς – που επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ – ότι τα κονδύλια για την ανακούφιση των πληγέντων από τους τυφώνες δαπανώνται για μετανάστες που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ.

Άλλοι διακινούσαν ψεύτικες εικόνες από την καταστροφή – ψεύτικες φωτογραφίες παιδιών που έφευγαν από την καταστροφή, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη (AI), παλιά βίντεο από διαφορετικές καταιγίδες ή βίντεο που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή (CGI). Και υπήρχαν επίσης εκείνοι που διέδωσαν αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας για την υποτιθέμενη «γεωμηχανική» ή τον έλεγχο του καιρού από την κυβέρνηση.

«Ναι, μπορούν να ελέγχουν τον καιρό», έγραψε η βουλευτής Marjorie Taylor Greene την περασμένη εβδομάδα στο X (πρώην Twitter).

Πολλές από τις πιο viral εκ των ψευδών αναρτήσεων προέρχονται από λογαριασμούς που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ευρήματα του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου (ISD). Αυτές οι αναρτήσεις στρέφονται κυρίως κατά της ξένης βοήθειας και των μεταναστών.

Αρκετές αναρτήσεις και βίντεο έχουν στοχοποιήσει ακόμη και τους εργαζόμενους αρωγής, κατηγορώντας τους για «προδοσία» επειδή συμμετέχουν σε ψευδή και παράλογα σχέδια.

Η οργή και η δυσπιστία που μπορεί να προκληθούν από τέτοιες θεωρίες θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες που γίνονται επιτόπου. Εν όψει των εκλογών, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να υπονομευθεί η ευρύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την κυβέρνηση, επισκιάζοντας κάθε νόμιμη κριτική για τις προσπάθειες των κυβερνήσεων.

Ενώ η “Wild Mother” και άλλοι όπως αυτή επιλέγουν να το βλέπουν ως ένδειξη ότι «όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν στην πραγματικότητα», εγώ το βλέπω ως σημάδι ότι αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας αποκτούν ευρύτερο κοινό.

Μου λέει ότι «μια καλά ενημερωμένη συλλογικότητα είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί». Με άλλα λόγια, όσο περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας χωρίς αποδείξεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να τις καταπολεμήσεις.

Αυτό τελικά οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων ευνοούν την αλληλεπίδραση, πάνω από όλα. Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας, οι ψευδείς ισχυρισμοί και το μίσος μπορούν να φτάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους προτού καν αντιληφθεί κάποιος ότι είναι αναληθείς – και όσοι τις μοιράζονται μπορούν να ανταμειφθούν με προβολές, likes, ακολούθους ή χρήματα ως αντάλλαγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα