Ακούστε αποκλειστικά στο NEWS 24/7 το νέο τραγούδι της Μάρθας Φριντζήλα

Διαβάζεται σε 4'
Μάρθα Φριντζήλα
Μάρθα Φριντζήλα ΠΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Ακούστε αποκλειστικά στο NEWS 24/7 το νέο τραγούδι από τη Μάρθα Φριντζήλα με τίτλο «Ζωή ζωένια».

Μετά από ένα σερί κυκλοφορίας αγγλόφωνων τραγουδιών και ύστερα από παρότρυνση της δημοσιογράφου Ρέας Βιτάλη, ο Τάσος Μελετόπουλος μας παρουσιάζει το νέο τραγούδι «Ζωή ζωένια» με τη Μάρθα Φριντζήλα.

Είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης τριών ταλαντούχων και ανήσυχων δημιουργών που τους αρέσει να δοκιμάζουν όσα είναι έξω από τα πλαίσια.

Ένα χασάπικο από τη Μάρθα Φριντζήλα γεμάτο δύναμη που μιλάει για το πως ξεφεύγεις από τα αδιέξοδα και τις πτώσεις της ζωής.

Μάρθα Φριντζήλα – Το τραγούδι “Ζωή ζωένια”

Ας αφήσουμε όμως τη Ρέα Βιτάλη να μας αφηγηθεί την ιστορία του:

“Μπορώ να σας εξομολογηθώ την ιστορία του. Ξεκινώντας από τη διαδρομή των στίχων. Η καταγραφή μιας δικής μου, “ανθρωπένιας” στιγμής….(Πιθανολογώ και πόσων και πόσων άλλων….). Γράφτηκε στο αυτοκίνητό μου, από φανάρι σε φανάρι. Στο πρώτο φανάρι ένας εσωτερικός διάλογος μιας απογοήτευσης που μάταια προσπαθούσα να τον διώξω ως ακατάδεκτη πόνου. Μάταιο. Όταν εισβάλλει θυμός και πόνος και και και….Μοιάζει με το κυνήγι μιας μύγας. Επιστρέφει πιο δυναμικά. Δεύτερο, τρίτο φανάρι….Προσπαθούσα να μου βάλω μυαλό. Τίποτα. Ε, στο τέταρτο με παρότρυνα “Κάνε όλα αυτά τα στιγμιαία συναισθήματα δημιουργία. Μόνο έτσι μπορείς να τα μελετήσεις και να ησυχάσεις”. Έτσι και έκανα. Ευτυχώς ο δρόμος είχε πολλά φανάρια.”

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας κατέληξε σε μια φράση δική της, μια φράση που συχνά χρησιμοποιεί και στα χρονογραφήματά της, ενώ καθοριστική ήταν και η συνάντηση με τη Μάρθα Φριντζήλα.

“ΖΩΗ ΖΩΕΝΙΑ η φράση. Ένα δικό “μου” Κάνε κι αλλιώς….Καθώς όπως και καταλήγει το τραγούδι “Έζησα”. Όλη αυτή η εσωτερική διεργασία εντέλει, Ζωή. “Να πέφτεις κάτω χαμηλά, μετά ν΄απλώνεις τα φτερά”.  Οι στίχοι παραδόθηκαν στον φίλο μου συνθέτη Τάσο Μελετόπουλο. “Έχεις ποτέ γράψει μουσική για ελληνικούς στίχους;” τον ρώτησα. “Έχω πολύ καιρό” ήταν η απάντησή του. “Μα πώς γίνεται; Ήρθε η ώρα” του είπα. Και μετά.; Μετά η μια συγκίνηση διαδεχόταν την άλλη. Το πρώτο άκουσμα. Η συνάντηση με την εξαιρετική Μάρθα Φριντζήλα και εκείνη τη μαγευτική φωνή που απέδιδε στο ακριβώς – ακριβώς αυτό που θέλαμε. Πλέον στα χέρια και στην καρδιά της δικής σας ακρόασης. Ζωή ζωένια….Και ποιος δεν έχει περάσει μια τέτοια ψυχής διεργασία από φανάρι σε φανάρι;”

Ο Τάσος Μελετόπουλος βρήκε σ’ αυτούς τους στίχους την αφορμή να μας φανερώσει το ελληνικό του πρόσωπο. Αυτό που διαμόρφωσαν τα ακούσματα του, η αυθεντική αγάπη του για ό,τι αληθινά ελληνικό, κληρονομιά από τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι και τη φιλία του με τον Γιάννη Τσαρούχη. 

Το αίσθημα του τραγουδιού αποδίδει συγκλονιστικά η Μάρθα Φριντζήλα, με τον βιωματικό τρόπο που απέδωσε το τραγούδι, δίνοντας του την πιο συγκινητική του υπόσταση.

Τάσος Μελετόπουλος πριν το “Ζωή ζωένια”

Ο Τάσος Μελετόπουλος είναι μουσικός και συγγραφέας. Σπούδασε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη όπου αποφοίτησε από το New York University.  Υπήρξε μουσικός επιμελητής στα Καθημερινά, την ραδιοφωνική εκπομπή του Άρη Δαβαράκη στο Τρίτο Πρόγραμμα επί εποχής Μάνου Χατζιδάκι.

Τη δεκαετία του `80 δημιούργησε και συμμετείχε στα club «Εργοστάσιο», «Αεροδρόμιο», «Άτομο», «Βυθός» και την «Ντέρτι Πίτσα».  Ήταν εκδότης του περιοδικού «Πρόσωπα» τη δεκαετία του ‘90 και έχει γράψει έξι βιβλία, δύο από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά και τα Ιαπωνικά.

Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και για χοροθέατρο.  Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει η Νάνα Μούσχουρη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Σάκης Ρουβάς, η Martha Beatriz Moreleon Guizar, ο Γιώργος Δημόπουλος και άλλοι.

Aπό το 2022 επαναδραστηριοποιείται μουσικά κυκλοφορώντας τραγούδια σε τακτά χρονικά διαστήματα, τραγουδημένα από τη Νεφέλη Φασούλη, τον Irwan Easty και τη Χριστίνα Σαμαρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα