Ανακαλύφθηκαν τα skinny genes που αποφασίζουν πόσο εύκολα χάνεις βάρος

Διαβάζεται σε 3'
Ανακαλύφθηκαν τα skinny genes που αποφασίζουν πόσο εύκολα χάνεις βάρος
Ανακαλύφθηκαν γονίδια που κρίνουν πόσο εύκολα χάνουμε βάρος. iStock

Ερευνητές ανακάλυψαν πως 14 γονίδια που υπάρχουν στο DNA μας ‘κρίνουν’ πόσο εύκολα χάνουμε βάρος. Αν έχεις τα skinny genes, έχεις διπλό αποτέλεσμα.

To 2010 η Εliza Doolittle είχε τραγουδήσει το Skinny Genes. To 2024 ερευνητές απέδειξαν την ύπαρξή τους, με τη νέα πραγματικότητα να δείχνει ότι μεταξύ όσων κληρονομούμε από τους γονείς μας είναι και γονίδια που ορίζουν πόσο εύκολα χάνουμε βάρος.

Ομάδα επιστημόνων από το University of Essex ανακάλυψε ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο χάνουμε βάρος, ως ανταπόκριση στην άσκηση.

Εντόπισαν 14 γονίδια που συνδέονται με την ενισχυμένη απώλεια βάρους, όταν συνδυάζονται με μέτρια άσκηση -πχ τρέξιμο για 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα.

Για την ακρίβεια, χάνουν το διπλάσιο βάρος.

Οι συμμετέχοντες (ηλικίας από 20 έως 40 ετών) με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των «skinny» γονιδίων έχασαν έως και 5 κιλά σε οκτώ εβδομάδες. Όσοι δεν τα είχαν έχασαν περίπου 2 κιλά στο ίδιο διάστημα.

Για να διαλευκάνουν το μυστήριο, οι καθ ύλην αρμόδιοι ανέλυσαν το DNA των συμμετεχόντων, ελέγχοντας 1.000 γενετικές παραλλαγές γνωστές ως μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SNPs).

Το Study Finds πρότεινε να σκεφτούμε τα SNP «ως μικροσκοπικές παραλλαγές ορθογραφίας στον γενετικό μας κώδικα, που μπορούν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της υγείας και της φυσιολογίας μας».

Εντοπίστηκαν 17 SNPs που συνδέονταν έντονα με την απώλεια βάρους, ως απάντηση στην άσκηση. Ακόμα και αν όλοι ασκούμαστε, εκείνοι που έχουν τα συγκεκριμένα γονίδια χάνουν πιο εύκολα βάρος.

Το γονίδιο PARGC1A είναι αυτό που εμφανίστηκε ως ιδιαίτερα επιδραστικό, αντιπροσωπεύοντας το 62% του βάρους που έχασαν οι συμμετέχοντες. Το υπόλοιπο αποδίδεται σε παράγοντες όπως η άσκηση και ο τρόπος ζωής -που εξακολουθούν να αποτελούν το 37% της συνολικής απώλειας βάρους.

Στη δημοσίευση της μελέτης τονίζεται ότι ενώ η γενετική παίζει ρόλο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητες για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Οι συγγραφείς διευκρίνισαν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για εξατομικευμένες παρεμβάσεις υγείας και φυσικής κατάστασης που βασίζονται σε γενετικά προφίλ.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής στη Σχολή Αθλητισμού, Αποκατάστασης και Επιστημών Άσκησης, Δρ Henry Chung δήλωσε ότι «η μελέτη τόνισε ορισμένα σημαντικά γονίδια που σχετίζονται με την αφαίρεση κιλών, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα γονίδια δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς την άσκηση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς είναι όλα αλληλένδετα.

Χωρίς παρέμβαση, δεν θα δείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και τότε δεν έχει σημασία τι γονίδια έχετε!

Πέραν της απώλειας βάρους, η άσκηση έχει πολλά άλλα οφέλη, από τη ψυχική μας υγεία έως την καρδιαγγειακή μας κατάσταση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα