Πώς το “σωσίβιο” της μέσης προκαλεί χρόνιους πόνους σε όλο το σώμα

Διαβάζεται σε 3'
Η μεγάλη περίμετρος μέσης επικίνδυνη για την υγεία
Η μεγάλη περίμετρος μέσης επικίνδυνη για την υγεία iStock

Το περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και γύρω από σημαντικά όργανα όπως το συκώτι και το πάγκρεας, συνδέεται με πόνο στον αυχένα, τον ώμο, την πλάτη και άλλα σημεία του σώματος.

Η απώλεια βάρους σε άτομα που έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ειδικά για όσους έχουν συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση, το λεγόμενο «σωσίβιο», μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου σε αρκετά σημεία του σώματος.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη, η οποία εξέτασε στοιχεία από 32.409 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις υγείας.

Περίπου οι μισοί (51%) ήταν γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 55 έτη.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία κοιλίας, ώστε να μετρηθεί η ποσότητα του λίπους γύρω από τα κοιλιακά τους όργανα (γνωστό ως σπλαχνικός λιπώδης ιστός).

Εξετάστηκε επίσης η ποσότητα του λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα που μπορεί να τσιμπηθεί (γνωστός ως υποδόριος λιπώδης ιστός).

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν επίσης αν είχαν βιώσει πόνο στον αυχένα ή στον ώμο, στην πλάτη, στο ισχίο, στο γόνατο ή σε όλο τους το σώμα για περισσότερο από τρεις μήνες.

Δύο χρόνια αργότερα, όλες οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν ξανά σε 638 άτομα της ομάδας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο λίπος είχαν οι άνθρωποι γύρω από την κοιλιά τους, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να αναφέρουν πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος.

Το υπερβολικό βάρος με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδεόταν επίσης με περισσότερες πιθανότητες πόνου.

Ακόμη ένα εύρημα που προκάλεσε εντύπωση στους ειδικούς, είναι ότι οι γυναίκες υπέφεραν περισσότερο από τους άνδρες.

Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό Regional Anaesthesia And Pain Medicine, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι «τα υψηλότερα επίπεδα λιπώδους ιστού συνδέονταν επίσης με μεγαλύτερες πιθανότητες αναφοράς χρόνιου πόνου και στα δύο φύλα. Οι εκτιμήσεις της επίδρασης αυτών των μέτρων λιπώδους ιστού ήταν σχετικά μεγαλύτερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες».

Η επιστημονική ομάδα εξήγησε ότι η μείωση του σωματικού λίπους γύρω από τη μέση «μπορεί να θεωρηθεί στόχος για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, ιδίως σε άτομα με πόνο σε πολλαπλά σημεία και εκτεταμένο πόνο».

Πρότειναν, επίσης, ότι η συσσώρευση σωματικού λίπους μπορεί να συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους πόνο.

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και την εμπειρία του πόνου από τους ανθρώπους, είπαν.

Ως εκ τούτου, αναφέρουν ότι υπάρχει πλέον ακόμη ένας λόγος για απώλεια βάρους, καθώς πέρα από τις θετικές επιδράσεις που θα έχει στην καρδιά, τα αγγεία και άλλα όργανα του σώματος, αναμένεται να μειώσει ή ακόμα και να εξαφανίσει τους πόνους που εκδηλώνονται κατά καιρούς στο σώμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα