Μητσοτάκης: Ο νότιος Λίβανος να μη μετατραπεί σε νέα Γάζα
Διαβάζεται σε 3'Μήνυμα στο Ισραήλ έστειλε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των MED9, με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή και ανησυχία για το μεταναστευτικό. “Γέφυρα” των χωρών του νότου μεταξύ ΕΕ- Ιορδανίας
- 11 Οκτωβρίου 2024 20:30
Έκκληση για άμεση εκεχειρία στο Λίβανο και τη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, απηύθυνε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των MED9.
Η σύνοδος των μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή και στην κρίση που διαρκώς κλιμακώνεται, αλλά και με ανησυχία για την αύξηση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
“Η Ελλάδα καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ από πρώτη στιγμή γιατί συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση. Από την άλλη όμως καλούμε σε συγκράτηση ώστε ο νότιος Λίβανος να μη μετατραπεί σε νέα Γάζα. Θα είναι μία νέα ανθρωπιστική τραγωδία”, τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Τελ Αβίβ.
Σημειωτέον ότι εν τω μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της χώρας μας για τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο, χωρίς πάντως να κατονομάσει τον IDF. Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίθεση με τανκ σε ειρηνευτικές δυνάμεις χθες, νωρίτερα σήμερα η προσωρινή δύναμη τoυ ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε πως δυο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, εκτιμώντας πως τα πυρά του ισραηλινού στρατού συνιστούν “πολύ μεγάλο κίνδυνο” για τους στρατιώτες της.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ Β, στη Σύνοδο των MED9. Ο κ. Μητσοτάκης που νωρίτερα συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντουλάχ Β, τόνισε ότι η Ιορδανία είναι μία χώρα παράγων σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, η οποία χρήζει περισσότερης ευρωπαϊκής στήριξης. Ενώ επανέλαβε “τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε σε σύναψη συμφωνίας στρατηγικής σημασίας μεταξύ της Ιορδανίας και της ΕΕ”.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τέλος την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η διακήρυξη της Συνόδου των MED9 περιλαμβάνει και αναφορά στο Κυπριακό. Καλωσόρισε επίσης την άτυπη τριμερή που θα πραγματοποιηθεί υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ. Εξέφρασε την προσδοκία ότι η τριμερής θα φέρει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου για λύση.