Τέιλορ Σουίφτ AP Photo Scott A Garfitt

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΠΟΙΟΙ CELEBRITIES “ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ” ΣΕ ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠ

Οι διασημότητες έχουν μπει κι εκείνοι στην κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ποιοι στηρίζουν ποιον.

Οι Αμερικανικές εκλογές του 2024 δεν επικεντρώνονται μόνο στα πολιτικά προγράμματα και την οικονομία. Χαρακτηρίζονται επίσης από την ισχυρή παρουσία και στήριξη διασημοτήτων, που επιδιώκουν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα.

Τα δημόσια πρόσωπα που υποστηρίζουν τους υποψήφιους παίζουν πλέον έναν σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες εκλογές, καθώς η τεράστια επιρροή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τη νεολαία.

Στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου, τόσο η Κάμαλα Χάρις όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν σημαντικές διασημότητες, που τους στηρίζουν και χρησιμοποιούν τη φήμη τους για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού.

Η τάση της στήριξης πολιτικών προσώπων από δημόσια πρόσωπα, ξεκίνησε στις ΗΠΑ με τις εκλογές του 1920, όταν οι διασημότητες συμμετείχαν ενεργά σε προεκλογικές εκστρατείες.

Ιστορικά, υπήρξαν διασημότητες που επηρέασαν σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η υποστήριξη του Φρανκ Σινάτρα στον Τζον Φ. Κένεντι στις εκλογές του 1960. Ο Σινάτρα χρησιμοποίησε τη δημοτικότητά του για να προσελκύσει ψηφοφόρους, οργανώνοντας εκδηλώσεις και προσεγγίζοντας το κοινό με τη γοητεία του.

Ακόμη ένα τρανό -και πιο σύγχρονο- παράδειγμα αποτελεί αυτό της Όπρα Γουίνφρεϊ και ο ρόλος της στις προκριματικές εκλογές του 2008, όταν στήριξε τον Μπαράκ Ομπάμα, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητά του και κινητοποιώντας εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Όπρα Γουίνφρεϊ και Μπαράκ Ομπάμα
Όπρα Γουίνφρεϊ και Μπαράκ Ομπάμα AP Photo Jacquelyn Martin

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ;

Η Κάμαλα Χάρις, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πλέον κεντρική υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει κερδίσει την υποστήριξη από διάσημα ονόματα τόσο της μουσικής, όσο και της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Η Τέιλορ Σουίφτ, μια από τις πιο επιδραστικές ποπ τραγουδίστριες του κόσμου, δήλωσε δημόσια την υποστήριξή της στην Κάμαλα Χάρις, χαρακτηρίζοντάς την ως μια “ικανή και σταθερή ηγέτιδα”.

Με εκατοντάδες εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (283 εκατ. για την ακρίβεια), η υποστήριξη της Σουίφτ είναι σημαντική, καθώς μπορεί να φτάσει σε ένα τεράστιο και ποικιλόμορφο κοινό, ιδίως στους νέους που την ακολουθούν πιστά.

Μάλιστα, το ανακοίνωσε στα μέσα ανάρτησής της στο Instagram μερικές ώρες μετά το debate μεταξύ των δύο υποψηφίων, στην οποία παρέθετε τους λόγους για τους οποίους θα επιλέξει την Κάμαλα Χάρις, υπογράφοντας ως “άτεκνη γατομάνα”.

Το παράδοξο -όπως αποδείχθηκε- ήταν το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ, πιστός υποστηρικτής του Τραμπ, βρήκε πάτημα για να εξαπολύσει χυδαία επίθεση σε βάρος της τραγουδίστριας.

Η Μπίλι Άιλις, επίσης πολύ γνωστή μουσικός, υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις και τον κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος. Η Άιλις έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της για την κλιματική αλλαγή και τη σημασία της περιβαλλοντικής πολιτικής, κάτι που αντανακλάται στην επιλογή της να στηρίξει τη Χάρις, η οποία τάσσεται υπέρ της πράσινης πολιτικής.

Ακόμη μια ένθερμη υποστηρίκτρια της Κάμαλα Χάρις είναι η ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς. Και όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που επιλέγει την υποψήφια των Δημοκρατικών, η απάντησή της ήταν άμεση και εμπεριστατωμένη.

“Ψηφίζω την Κάμαλα Χάρις επειδή πιστεύω ότι είναι μια καταπληκτική υποψήφια και ξέρω ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μην αφήσουμε κάποιον να μπει στον Λευκό Οίκο που θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις”, είχε δηλώσει η ηθοποιός στο People.

Άλλες διάσημες προσωπικότητες που στηρίζουν τη Χάρις στις αμερικανικές εκλογές είναι ο τραγουδιστής Τζον Λέτζεντ και ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ. Συγκεκριμένα, ο Τζον Λέτζεντ γνωστός για τις προοδευτικές του απόψεις, έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεσή του να εργαστεί για τη νίκη της Χάρις, ενώ ο Τζορτζ Κλούνεϊ, γνωστός ακτιβιστής και ένθερμος υποστηρικτής των Δημοκρατικών, έχει αναφερθεί στον ιστορικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Χάρις στη συνέχιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Στην αντίπερα όχθη τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί για ακόμη μια φορά θέση στον Λευκό Οίκο, έχει κερδίσει την υποστήριξη διασημοτήτων που δεν αναμενόταν να τον στηρίξουν. Ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της X (πρώην Twitter) και της SpaceX.

Παρά τις προηγούμενες ενστάσεις του σχετικά με την ηλικία του Τραμπ, ο Μασκ δήλωσε ότι θεωρεί τον Τραμπ ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να ηγηθεί της χώρας. Η στήριξη του Μασκ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, με μεγάλη επιρροή σε επενδυτές και επιχειρηματίες.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την υποστήριξη από προσωπικότητες όπως ο Ντέινα Γουάιτ, πρόεδρος του UFC, και ο πρώην παλαιστής Χαλκ Χόγκαν.

Ο Ντέινα Γουάιτ έχει αποκαλέσει τον Τραμπ “τον πιο ανθεκτικό και σκληρό άνθρωπο” που έχει γνωρίσει, ενώ ο Χαλκ Χόγκαν έδωσε το απόλυτο ρεσιτάλ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναδεικνύοντας με υπέρτατο φανατισμό τη δυναμική του Τραμπ ως “ο ήρωάς του” και “ο μεγαλύτερος Πρόεδρος που γνώρισε ποτέ η Αμερική”.

Ο Hulk Hogan στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών
Ο Hulk Hogan στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών AP Photo Julia Nikhinson

Ένας άλλος απροσδόκητος υποστηρικτής του Τραμπ είναι η Άμπερ Ρόουζ, γνωστή ράπερ και σταρ ριάλιτι. Αφού γνώρισε τους υποστηρικτές του Τραμπ, δήλωσε ότι “αυτοί είναι οι άνθρωποί μου, εδώ ανήκω”, και υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές οικογένειες ήταν πιο ασφαλείς και ευημερούσες υπό την προεδρία του Τραμπ.

ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Η υποστήριξη από δημόσια πρόσωπα στις προεδρικές εκλογές έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική στις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι διασημότητες έχουν τη δυνατότητα να προβληθούν σε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Οι δηλώσεις και οι απόψεις τους μπορούν να δημιουργήσουν συζητήσεις και να επηρεάσουν το κοινό, ιδιαίτερα τους νέους, που ενδέχεται να μην έχουν ακόμη ισχυρές πολιτικές πεποιθήσεις. Η επιρροή των διασημοτήτων δεν είναι πάντα καθοριστική, αλλά δεν μπορεί να περάσει και αψήφιστα, καθώς συμβάλλει με τον τρόπο της στην καλλιέργεια του πολιτικού κλίματος.

Και για του λόγου το αληθές, τα δημόσια πρόσωπα -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού η επιρροή τους είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στα social media. Ο καθένας διαθέτει ένα προσωπικό βήμα για να επικοινωνήσει το μήνυμά του, περισσότερο στους νέους ψηφοφόρους, η κριτική των οποίων είναι πιο “ρευστή”.

Η εκπρόσωπος του Μισισιπή, Kelly Jacobs, με καπέλο της Taylor Swift στο Συνέδριο των Δημοκρατικών
Η εκπρόσωπος του Μισισιπή, Kelly Jacobs, με καπέλο της Taylor Swift στο Συνέδριο των Δημοκρατικών AP Photo Erin Hooley

Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου χαρακτηρίζονται από την έντονη παρουσία διασημοτήτων που στηρίζουν είτε τον Ντόναλντ Τραμπ είτε την Κάμαλα Χάρις. Και καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές, η επιρροή αυτών των προσώπων ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, ιδίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων και εκείνων που ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν.

Ωστόσο, παρόλο που οι celebrities έχουν την ικανότητα να τραβήξουν μεγαλύτερη προσοχή σε έναν υποψήφιο ή μια πολιτική ατζέντα, η πραγματική τους επίδραση στις ψήφους παραμένει αμφιλεγόμενη. Πολλές φορές μπορούν να ενισχύσουν τη συμμετοχή στις εκλογές, ειδικά προτρέποντας τους νέους να δώσουν την ψήφο τους. Όμως, η αποτελεσματικότητα της υποστήριξής τους εξαρτάται κυρίως από έναν παράγοντα: την αυθεντικότητα της σχέσης τους με τα πολιτικά ζητήματα και την κοινή γνώμη.

Για να συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω, ναι, η δημοσιότητα ενός προσώπου σαφώς ασκεί επιρροή στο κοινό. Αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο και τη σημερινή εποχή αντανακλάται εντονότατα στην κοινωνία. Όμως, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις εκλογικές διαδικασίες, το πολιτικό κλίμα, οι θέσεις των υποψηφίων και οι τρέχουσες κοινωνικές προκλήσεις παραμένουν οι βασικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα