Τον ιατρικό της φάκελο θα δημοσιοποιήσει η Κάμαλα Χάρις – Τι επιδιώκει

Διαβάζεται σε 3'
Κάμαλα Χάρις
Κάμαλα Χάρις AP

Η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα σήμερα Σάββατο (12/10) το ιατρικό της ιστορικό. Τι θέλει να πετύχει.

Η Κάμαλα Χάρις σκοπεύει να δημοσιοποιήσει σήμερα Σάββατο (12/10) το ιατρικό της ιστορικό, με το οποίο επιδιώκει να γνωστοποιήσει ότι «κατέχει τη σωματική και νοητική ικανότητα που απαιτείται για να εκτελέσει επιτυχώς τα καθήκοντα της προεδρίας», αν οι ψηφοφόροι την εκλέξουν τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, στενός της συνεργάτης δήλωσε ότι οι σύμβουλοι τής θεωρούν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης υγείας και του ιατρικού ιστορικού ως μια ευκαιρία να επιστήσουν την προσοχή σε ερωτήματα σχετικά με τη σωματική κατάσταση και τη νοητική ικανότητα του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο 78χρονος Τραμπ δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία για την υγεία του έως τώρα.

Η Κάμαλα Χάρις στοχεύει στο να αποκτήσει προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. Η κίνησή της αποτελεί μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή του εκλογικού σώματος στην άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με βοηθό της Χάρις.

Άλλωστε, η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις επιδιώκει να δώσει έμφαση στην ηλικία του Τραμπ, καθώς έγινε ο γηραιότερος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, μετά από την απόσυρση της υποψηφιότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν που είναι 81 ετών που ακολούθησε την απογοητευτική εμφάνισή του το καλοκαίρι σε μία τηλεμαχία με τον Τραμπ. Η ίδια είναι 59 ετών.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Τραμπ στις τελευταίες προεκλογικές του συγκεντρώσεις έχει σιγοτραγουδήσει, έχει μπερδέψει τα λόγια του και δείχνει σημάδια γνωστικής έκπτωσης που είναι συμβατά με κάποιον που πλησιάζει την ηλικία των 80, σύμφωνα με ειδικούς.

Παράλληλα, οι συνεργάτες της Χάρις υπενθύμισαν πως ο Τραμπ απέφυγε να συμμετάσχει σε μια συνέντευξη με το CBS’s 60 Minutes, την οποία η αντιπρόεδρος παραχώρησε, καθώς και ότι αρνήθηκε να την αντιμετωπίσει ξανά μετά τη δημόσια αναμέτρησή τους στις 10 Σεπτεμβρίου. Υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος «αποφεύγει τον δημόσιο λόγο» και δίνει στους ψηφοφόρους «την εντύπωση… ότι έχει κάτι να κρύψει και μπορεί να μην είναι έτοιμος για την προεδρία».

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια ερωτήματα σχετικά με το αν ο Τζο Μπάιντεν ήταν ικανός να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ανάγκασαν τον 81χρονο Δημοκρατικό να σταματήσει την εκστρατεία του για επανεκλογή στην προεδρία. Ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από μια επαναληπτική αναμέτρηση με τον Τραμπ στις 21 Ιουλίου και υποστήριξε την Καμάλα Χάρις ως διάδοχό του.

Οι πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χάρις να προηγείται του Τραμπ με σχεδόν τέσσερις βαθμούς στην κούρσα για την προεδρία στις 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι κρίσιμες πολιτείες δίνουν πολύ μικρή διαφορά και οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν μια μάχη σώμα με σώμα.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι ο Μπάιντεν «έχει καταστεί νοητικά ανίκανος». Επίσης, έχει πει ότι η Χάρις «γεννήθηκε έτσι», ενώ δυσκολευόταν να προφέρει το όνομά της.

Σε μια συνάντηση στην Καλιφόρνια με μια ομάδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων την Πέμπτη, η Χάρις δήλωσε ότι «η χρήση γλώσσας που υποτιμά … [δεν είναι] υγιής για το έθνος μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα