Λίβανος: Μάχες Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα – Τζαμί καταστράφηκε ολοσχερώς

Διαβάζεται σε 4'
Καπνοί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου
Καπνοί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου AP Photo/Leo Correa

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις “στοχευμένες επιχειρήσεις” στον νότιο Λίβανο, ενώ κατέστρεψε ολοσχερώς τζαμί. Με ρουκέτες απαντά η Χεζμπολάχ.

Το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έριξε σήμερα Κυριακή (13/10) “ρουκέτες” εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο λιβανικό χωριό Μαρούν αλ Ρας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ, το οποίο εξαπέλυσε πρόσφατα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Νωρίτερα σήμερα το υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό κίνημα είχε ανακοινώσει ότι οι μαχητές του πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά Ισραηλινών στρατιωτών και “τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν” στην περιοχή κοντά σε άλλο μεθοριακό χωριό, το Ράμια, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων δυτικά του Μαρούν αλ Ρας, σε δύο απόπειρες που έκαναν, διευκρινίζοντας ότι οι συγκρούσεις διήρκεσαν περίπου μια ώρα.

Ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο – Καταστράφηκε τζαμί

Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε σήμερα “ολοσχερώς” τζαμί λιβανικού χωριού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, το οποίο ενέτεινε πρόσφατα τους βομβαρδισμούς του στην περιοχή, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

“Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Κφαρ Τέμπνιτ, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς”, μετέδωσε το ANI.

Το τέμενος αυτό των εκατό ετών “ήταν ένα σύμβολο καθώς οι οικογένειες συγκεντρώνονταν στον περίβολό του για να γιορτάσουν σε διάφορες περιστάσεις”, δήλωσε στο AFP ο δήμαρχος του Κφαρ Τέμπνιτ, ο Φουάντ Γιασίν.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν να διεξάγουν «στοχευμένες επιχειρήσεις» στο νότιο Λίβανο τα ξημερώματα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως επιτέθηκε σε περίπου 200 στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών θέσεων και αποθηκών όπλων. Ανέφεραν επίσης ότι έχουν σκοτώσει δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ.

Τραυματίστηκαν διασώστες του Ερυθρού Σταυρού – Και τρίτος κυανόκρανος τραυματίας

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι πολλοί διασώστες του τραυματίστηκαν σήμερα σε πλήγμα σε σπίτι στον νότιο Λίβανο όπου είχαν σταλεί “σε συντονισμό” με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

“Καθώς η ομάδα αναζητούσε θύματα για να τους παράσχει βοήθεια, το σπίτι επλήγη για δεύτερη φορά, (με αποτέλεσμα) να πάθουν διάσειση οι διασώστες και να προκληθούν ζημιές σε δύο ασθενοφόρα”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο λιβανικός Ερυθρός Σταυρός.

Η ομάδα αυτή, προσθέτει, “είχε σταλεί (…) σε συντονισμό με την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL, FINUL) που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκε ότι τρίτος κυανόκρανος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα τραυματίστηκε την Παρασκευή εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης του Ισραήλ με το υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό κίνημα.

Ισραήλ: “Λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ”

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι παρά “την επιχειρησιακή πρόκληση” που δημιουργεί η παρουσία της Χεζμπολάχ “κοντά σε θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL, FINUL)”, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει “να λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στους στρατιώτες της FINUL”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο Λίβανος εκτόξευσε 40 ρουκέτες προς την Γαλιλαία

Περίπου 40 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην Άνω Γαλιλαία του Ισραήλ από τον Λίβανο αργά το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός λίγη ώρα αφότου ήχησαν σειρήνες .

Ενώ πολλά από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από τους IDF, κάποια χτύπησαν σε ανοιχτούς χώρους, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα