Chris Brown: Μπορεί ένας κακοποιητής να παίξει στη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά γυναικοκτονιών;

Διαβάζεται σε 5'
Ο Chris Brown
Ο Chris Brown Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File

Θύελλα αντιδράσεων για τις δύο επικείμενες συναυλίες του Chris Brown στη Νότια Αφρική τον Δεκέμβριο. Γιατί αντιδρούν οργανώσεις και ακτιβιστές;

Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, η συναυλία του Κρις Μπράουν (Chris Brown) που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο FNB στο Γιοχάνεσμπουργκ – το μεγαλύτερο στάδιο στην Αφρική με πάνω από 94.000 θέσεις – στις 14 Δεκεμβρίου έγινε sold out. Μάλιστα, η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που προστέθηκε και δεύτερη ημερομηνία την αμέσως επόμενη ημέρα.

Αυτό από μόνο του αποτελεί ευτύχημα για έναν καλλιτέχνη, ο οποίος βλέπει ότι η μουσική του βγαίνει εκτός συνόρων και ακούγεται σε κάθε γωνιά του κόσμου. Για κάποιους όμως, οι συναυλίες του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, στέλνουν το πιο λάθος μήνυμα.

Με τη συζήτηση αν μπορείς ή όχι να διαχωρίσεις τον άνθρωπο από τον καλλιτέχνη να παραμένει ανοιχτή και ο κάθε ένας να δίνει τη δική του απάντηση, οι επικείμενες συναυλίες του βραβευμένου με Grammy καλλιτέχνη φέρνουν στο φως ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα που η Νότια Αφρική βιώνει καθημερινά με τον πιο σκληρό τρόπο και δεν είναι άλλο από τα σοκαριστικά επίπεδα βίας κατά των γυναικών στη χώρα.

Πώς μπορεί λοιπόν ένας καλλιτέχνης με τόσο βίαιο παρελθόν και με ιστορικό κακοποίησης να ανέβει στη σκηνή και να διασκεδάσει με τα τραγούδια του τους θεατές και θαυμαστές του;

“Όταν είδα την είδηση ότι ο Κρις Μπράουν θα ερχόταν στη Νότια Αφρική, σοκαρίστηκα και απογοητεύτηκα βαθιά”, δήλωσε η Sabina Walter, εκτελεστική διευθύντρια της “Women for Change“, μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στη Νότια Αφρική.

Η ομάδα έχει ξεκινήσει ένα petition για να σταματήσει την εμφάνιση του Αμερικανού καλλιτέχνη και μέχρι αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 20.000 υπογραφές.

“Το petition ξεκίνησε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε τον εορτασμό ατόμων με ιστορικό βίας κατά των γυναικών”, δήλωσε η κ. Walter, ειδικά σε μια χώρα όπως η Νότια Αφρική, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικοκτονιών και βίας λόγω φύλου στον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ένας ένας βιασμός καταγγέλλεται στη χώρα περίπου κάθε 12 λεπτά, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται ότι πολλοί περισσότεροι δεν καταγράφονται.

“Όταν σε κάποιον όπως ο Κρις Μπράουν δίνεται βήμα σε μια χώρα όπου η βία με βάση το φύλο βρίσκεται σε επίπεδα κρίσης, στέλνει ένα επιζήμιο μήνυμα – ότι η φήμη και η δύναμη υπερτερούν της λογοδοσίας”, δήλωσε η κ. Walter.

Η οργάνωση “Women for Change” θέλει επίσης να μάθει πώς το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να χορηγήσει βίζα σε “έναν καταδικασμένο θύτη”, με την κ. Walter, να τονίζει πως η απόφαση είναι “ανησυχητική και ενδεικτική μιας συστημικής αποτυχίας“.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία, η ύπαρξη προηγούμενης καταδίκης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση χορήγησης βίζας. Μπορεί όμως να υπάρξει εξαίρεση για “σοβαρούς λόγους” και αυτές εγκρίνονται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στον Κρις Μπράουν συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, έχει απαγορευτεί στο παρελθόν η είσοδος και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, αν και στη συνέχεια συνέχισε να παίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν καθηγήτρια Mamokgethi Phakeng μοιράστηκε στο X ότι θα παρακολουθήσει τη συναυλία του Chris Brown.

“Είμαι απόλυτα κατά της βίας με βάση το φύλο και την καταδικάζω. Πιστεύω ότι όσοι τη διαπράττουν πρέπει να αντιμετωπίζουν την πλήρη ισχύ του νόμου χωρίς εξαιρέσεις ή επιείκεια. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Θα παρακολουθήσω τη συναυλία του Μπράουν αν έρθει. Αυτά τα δύο πράγματα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενα. Το να υπονοείς ότι το να απολαμβάνεις μια συναυλία σε ευθυγραμμίζει με κάθε προηγούμενη πράξη του καλλιτέχνη είναι, στην καλύτερη περίπτωση, απλοϊκό και, στη χειρότερη, διανοητικά ανέντιμο“, έγραψε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ένα μποϊκοτάρισμα της συναυλίας του καλλιτέχνη δεν θα τερματίσει τη βία στη Νότια Αφρική.

“Η παρακολούθηση της συναυλίας δεν διαγράφει ως δια μαγείας την ηθική μας στάση απέναντι στη βία με βάση το φύλο” , τόνισε.

“Η κριτική που δεχόμαστε για το αίτημά μας να μην εμφανιστεί ο Κρις Μπράουν στη χώρα μας λέει πολλά και στην πραγματικότητα αποκαλύπτει μια βαθιά αποσύνδεση στο πώς εμείς, ως κοινωνία, βλέπουμε τη βία κατά των γυναικών”, είπε η κ. Walter, αναφέροντας επίσης ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να “δικαιολογήσουν την καταχρηστική” συμπεριφορά όταν πρόκειται για διασημότητες που θαυμάζουν.

Ο τραγουδιστής είχε απασχολήσει τα media όταν το 2009 είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες με την άγρια κακοποιημένη τότε σύντροφό του Ριάνα. Ο Κρις Μπράουν, ο οποίος ήταν 19 ετών τότε, δήλωσε ένοχος για επίθεση και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή, κοινωνική εργασία και συμβουλευτική για θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Παρόλο που η Ριάνα τον συγχώρεσε, ο Κρις Μπράουν έχει κατηγορηθεί για βία και από άλλες γυναίκες, αλλά και άνδρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα