Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Τελικό αποτέλεσμα: Ανδρουλάκης 59,92%, Δούκας 40,08%

Διαβάζεται σε 7'
Δεύτερος γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος
Δεύτερος γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ – Άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι του Χάρη Δούκα.

Ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κερδίζει εμφατικά έναντι του Χάρη Δούκα για την προεδρία του κόμματος.

Συγκεκριμένα, με διαφορά 41.671 ψήφων επικράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, έναντι του Χάρη Δούκα στην εκλογή προέδρου, μετά την τελική καταμέτρηση.

Στο 100%% της ενσωμάτωσης (σύνολο 928 εκλογικά τμήματα):

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 59,92% (125.820 ψήφους)
  • Χάρης Δούκας: 40,08% (84.149 ψήφους)

Ψηφίσαντες 213.781

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Ανδρουλάκη την επιθυμία του να έχουν σύντομα μια συνάντηση.

Πώς ψήφισαν οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου:

Τα αποτελέσματα από τον Δήμο Αθηναίων:

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 59% 
  • Χάρης Δούκας: 41%

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 58% – 42% υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τη νίκη του: “Να νικήσουμε τη ΝΔ”

“Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή και για τη μεγάλη ευθύνη να με εμπιστευτείτε ξανά για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ”, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Χαριλάου Τρικούπη μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

“Μαζί μπορούμε, μαζί θα κερδίσουμε” τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ “έχει χρέος να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, στις νεότερες γενιές, οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν όταν είμαστε ενωμένοι. Ειδικά αυτήν την εποχή που οι ψεύτικες υποσχέσεις κατέρρευσαν, τώρα που τα μάτια των περισσότερων Ελλήνων στρέφονται στην παράταξή μας. Είμαστε εδώ να προσφέρουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας”, συνέχισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τους πολίτες που μετείχαν στην εκλογική διαδικασία, όσους τον στήριξαν, την οικογένειά του και τους χιλιάδες απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ευχαρίστησε τους συνυποψηφίους του. “Είμαι βέβαιος ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Αύριο ενωμένοι θα πάμε το κίνημά μας ακόμα ψηλότερα”.

“Τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω, τα καλύτερα είναι μπροστά. Οι πολίτες προσβλέπουν σε εμάς για να ξεπεραστεί το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ανταποκριθούμε στις νέες τους προσδοκίες, για να τελειώσει η παντοκρατορία της ΝΔ“, είπε.

“Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ και αγώνα, θα τον κάνουμε και θα κερδίσουμε. Η παράταξή μας θα πορευτεί με αξιοπιστία, σοβαρότητα και προτάσεις, που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων”, συνέχισε, δίνοντας έμφαση στο “ΕΣΥ, την Παιδεία, τη στέγαση, την οικονομία”.

“Μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε με αξιοπιστία, χωρίς λαϊκισμό και πολιτικό ήθος. Πάνω απ’ όλα όμως, έχουμε χρέος σε μια εποχή που υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική να προχωρήσουμε με ακλόνητο ήθος. Η πολιτική δεν ξεκινά εκεί που τελειώνει η ηθική, αλλά είναι ταυτόσημες. Δεν αγωνίζομαι για την εξουσία αλλά για μια πιο δίκαιη κοινωνία”.

Να νικήσουμε τη ΝΔ

“Υπόσχομαι στους Έλληνες πολίτες ότι θα αγκαλιάσουμε τις αγωνίες και τις προσδοκίες. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες και γενναίες αλλαγές. Και γι’ αυτό πρέπει πάνω απ’ όλα να νικήσουμε τη ΝΔ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτόν τον νέο μεγάλο αγώνα. Και είμαι σίγουρος ότι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος ότι έγινε σήμερα ένα άλλο βήμα. Έχουμε χρέος να κάνουμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη και την πατρίδα μας πιο ισχυρή”. “Ένα νέο ταξίδι ξεκινά σήμερα το βράδυ. Σηκώνουμε ξανά περήφανα τη σημαία της δημοκρατικής παράταξης. Θα καταφέρουμε νέες νίκες”.

“Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, επέστρεψε ως δύναμη προόδου και δύναμη αλλαγής”, κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Οι δηλώσεις Χάρη Δούκα

Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Δούκας ευχαρίστησε “από καρδιάς” του φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, ενώ συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για τη νίκη του. “Καταφέραμε μέσα σε 3,5 μήνες να δώσουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς συμβιβασμούς απέναντι σε ακραίες επιθέσεις”, είπε και συμπλήρωσε: “θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, με ενότητα, με τη συμμετοχή όλων για ένα μεγάλο, ανοιχτό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να κυβερνήσει. Θα είμαι εδώ, στην πρώτη γραμμή”.

Η διαδικασία

Συνολικά ψήφισαν 213.781 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η συμμετοχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισαν 303.223 ήταν κατά, περίπου 28% μειωμένη.

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ InTime

Στον Α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ φέτος, ψήφισαν 303.223 πολίτες, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λαμβάνει 89.288 ψήφους έναντι 64.490 του Χάρη Δούκα.

Οι 303.223 πολίτες που ψήφισαν στις 6 Οκτωβρίου 2024 για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί και αριθμό που άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένους όλους τους υποψηφίους, δεδομένου ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να συγκεντρώσουν 508.487 ψήφους, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν επιλέξει το ΠΑΣΟΚ 617.487 ψηφοφόροι (ποσοστό 11,84%).

Τον Ιούλιο του 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει 457.623 ψήφους (ποσοστό 8,10%) ενώ στις εθνικές εκλογές του 2015 το ΠΑΣΟΚ είχε μείνει στο ισχνό 6,29%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να πιστώνεται την μικρή μεν, σταθερή δε, άνοδο.

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη και Δούκα, νωρίτερα:

Οι προηγούμενες εσωκομματικές αναμετρήσεις του Ανδρουλάκη

Θυμίζουμε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε εκλεχθεί για πρώτη φορά Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στις εσωκομματικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου του 2021.

Συγκεκριμένα, στις 5 Δεκεμβρίου 2021, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ήρθε πρώτος με ποσοστό 36,88% και 99.120 ψήφους. Στις 12 Δεκεμβρίου, στον δεύτερο γύρο, εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, με ποσοστό 67,60%.

Στον Β’ γύρο του 2021 ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε λάβει 139.492 ψήφους, έναντι 66.847 του αντιπάλου του.

Στον Α’ γύρο του 2021 είχαν ψηφίσει 270.706 πολίτες και στον Β’ γύρο, 207.658.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε διεκδικήσει για πρώτη φορά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 2017 απέναντι στη Φώφη Γεννηματά. Στον Β’ γύρο η κ. Γεννηματά είχε εκλεχθεί πρόεδρος με 87.230 ψήφους και ποσοστό 56,75%, έναντι 43,25% του κ. Ανδρουλάκη (66.483 ψήφοι).

Στον Α’ γύρο του 2017 είχαν ψηφίσει 211.191 πολίτες και στον Β’ γύρο, 156.103.

Φέτος, αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον ήταν αρκετά ανεβασμένο για τον κόσμο της κεντροαριστεράς, τουλάχιστον όπως έδειξαν τα νούμερα του πρώτου γύρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα