Attica Bank: Ξεκινά η ΑΜΚ για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα

Διαβάζεται σε 4'
Attica Bank
Attica Bank Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εγκρίνεται σήμερα το ενημερωτικό δελτίο της Αύξησης Κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ανοίγει σήμερα η «αυλαία» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 735 εκατ. ευρώ, καθώς εγκρίνεται το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ξεκινάει ουσιαστικά η διαδικασία που θα καταλήξει στην δημιουργία του 5ο τραπεζικού πυλώνα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants).

Με τα κεφάλια που θα αντληθούν η διοίκηση της Attica Bank θα χρηματοδοτήσει αρχικά την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, μέσω της κάλυψης της ζημιάς που έχει προκύψει από την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης και μετεξέλιξης της Attica Bank στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, μόλις αποκοπούν τα δικαιώματα προτίμησης θα ξεκινήσει η περίοδος κάλυψης για τα warrants και ακολούθως αναμένεται να υλοποιηθεί η απόφαση για τη διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακοίνωση στο ΧΑ της τελικής κάλυψης της ΑΜΚ και των warrants και της ημερομηνίας έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, ενώ το τελευταίο βήμα θα αφορά στη μεταβίβαση των warrants από το ΤΧΣ στη Thrivest και στην πρόωρη αποπληρωμή των ομολόγων από την Attica Bank.

Στόχος είναι η ΑΜΚ να ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου και στις 31 Οκτωβρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ.

Reverse split

Προηγουμένως, βέβαια, θα έχει προηγηθεί η μείωση του συνολικού αριθμού μετοχών της τράπεζας μέσω reverse split των παλαιών μετοχών: 100 “παλιές” μετοχές θα συνενωθούν σε μία νέα μετοχή, ώστε το reverse split να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μετοχών από 53 εκατομμύρια σε 530.000. Μετά τη συνένωση, κάθε νέα μετοχή θα δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή του 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, τα warrants θα δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ έκαστη. Έτσι, συνολικά, κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μία μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή, εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα και οι τίτλοι κτήσης. Συνολικά, δηλαδή, ο μέτοχος 100 μετοχών της Attica Bank σήμερα, θα έχει μία με το reverse split, αλλά θα αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές εάν συμμετάσχει και στις δύο φάσεις της αύξησης, καταβάλλοντας για να τις αποκτήσει 1.385 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες

Ως γνωστόν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΧΣ θα συμμετέχει με 475,1 εκατ. ευρώ, ενώ 200 εκατ. ευρώ θα εισφέρει ο ιδιώτης μέτοχος, Thrivest Holding. Ο e-ΕΦΚΑ θα εισφέρει 47,9 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό όχι μικρότερο του 35% (από 72,5% σήμερα) του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής, και η Thrivest ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%.

Ισχυρές επιδόσεις στο εξάμηνο

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η Attica Bank πέτυχε ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την πορεία ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης, με επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους €17,4 εκατ. έναντι κέρδους €4,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47% σε σχέση με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου πέρυσι. Το επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα του β΄ τριμήνου διαμορφώθηκε σε €8,7 εκατ. Αξιοσημείωτη είναι και η καθαρή πιστωτική επέκταση, ύψους €396 εκατ. για το α΄ εξάμηνο του έτους, με την Τράπεζα να επιτυγχάνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα