Ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής οι ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 5'
Το πυραυλικό σύστημα THAAD που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ
Το πυραυλικό σύστημα THAAD που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ AP Photo

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυραυλικό αμυντικό σύστημα και περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ, την ώρα που το Τελ Αβίβ προετοιμάζει τα αντίποινα κατά του Ιράν.

Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις πολύνεκρες επιχειρήσεις του στον Λίβανο και η Χεζμπολάχ προειδοποιεί για περισσότερα πλήγματα εάν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις στον απόηχο της επιδρομής με drones εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα με τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, οι ΗΠΑ φαίνεται να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η επίθεση σε βάση κοντά στην πόλη Μπινιαμίνα είναι η πιο φονική από την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη του συστήματος THAAD, μαζί με 100 αμερικανούς στρατιώτες, στο Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Κυριακή, οι ΗΠΑ στέλνουν ένα προηγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ, μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες που θα το χειρίζονται. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Τζ. Όστιν να αναπτύξει το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και το προσωπικό του, δήλωσε ο στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, σε ανακοίνωση την Κυριακή.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως κίνηση που θα φέρει Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι χειρίζονται το επίγειο σύστημα αναχαίτισης που έχει σχεδιαστεί για την άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων, πιο κοντά στον διευρυνόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνουν οι New York Times. Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία όπου το Ισραήλ σχεδιάζει την αντεπίθεσή του μετά την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Η πυραυλική μονάδα THAAD, ένα κινητό αμυντικό σύστημα, θα προσφέρει στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για την άμυνα πόλεων, στρατευμάτων και εγκαταστάσεων από βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, όπως αυτοί που χρησιμοποίησε το Ιράν στην τελευταία του επίθεση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά την Κυριακή, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε μόνο ότι είχε διατάξει το Πεντάγωνο να αναπτύξει το σύστημα «για να υπερασπιστεί το Ισραήλ». Ο στρατηγός Ράιντερ ανέφερε στη δήλωσή του ότι η πυραυλική μονάδα θα «ενισχύσει το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ».

«Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην άμυνα του Ισραήλ, καθώς και στην προστασία των Αμερικανών στο Ισραήλ από περαιτέρω επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν», αναφερόταν στη δήλωση. «Είναι μέρος των ευρύτερων προσαρμογών που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες ο αμερικανικός στρατός για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ και να προστατεύσει τους Αμερικανούς από επιθέσεις του Ιράν και των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών».

Ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να φτάσει το νέο σύστημα, καθώς και οι απαραίτητες στρατιωτικές δυνάμεις, στο Ισραήλ.

Αν και το σύστημα THAAD αντιπροσωπεύει την πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο αμερικανικός στρατός είχε κατασκευάσει προσωρινή προβλήτα στα ανοιχτά της Γάζας τον Μάιο για να επιταχύνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον θύλακα. Η προβλήτα αποσυναρμολογήθηκε τον Ιούλιο, ύστερα από εβδομάδες φθορών λόγω κακοκαιρίας.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει «μερικές χιλιάδες» Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με έναν αξιωματούχο να εκτιμά τον αριθμό τους μεταξύ 2.000 και 3.000. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν επίσης μια μονάδα THAAD μαζί με άλλα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Κυριακή έρχεται καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου συζητούν αν η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή περιόριζε τη σύγκρουση, όπως ήλπιζαν, ή αν την επιδείνωνε.

Πολλοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν εκφράσει ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Ισραήλ διεξάγει μια όλο και πιο επιθετική εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ, γνωρίζοντας ότι ένας αμερικανικός στόλος πολεμικών πλοίων και δεκάδες επιθετικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αντίδραση του Ιράν.

Ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζ., πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, έχει θέσει το θέμα σε συναντήσεις στο Πεντάγωνο και στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο στρατηγός Μπράουν έχει επίσης αμφισβητήσει την επίδραση της διευρυμένης αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή στη συνολική “ετοιμότητα” μάχης, δηλαδή στην ικανότητα του αμερικανικού στρατού να ανταποκριθεί γρήγορα σε συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την Κίνα και τη Ρωσία.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο στρατηγός Μπράουν, ο κ. Όστιν και άλλοι αξιωματούχοι προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο να περιορίσουν τη σύγκρουση και να ενθαρρύνουν το Ισραήλ.

Το Σάββατο, ο κ. Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και «εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον θέσεων ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο, καθώς και για τον θάνατο δύο Λιβανέζων στρατιωτών», σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με την επικοινωνία τους.

Το πρωί της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν περίπου 200 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα