Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 15 Οκτωβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Πλανητάριο
Πλανητάριο - ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκαμε στον Οκτώβρη και η Αθήνα προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 15 Οκτωβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο την πρώτη μέρα του Οκτώβρη.

Δύο νέες προβολές στο Πλανητάριο – Δωρεάν εκδήλωση

Πρεμιέρα με ανοικτές παραστάσεις στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου στις 18:30 η παράσταση “Ο Κρούμκα στους Πλανήτες”. Ο αγαπημένος μας φίλος, ο Κρούμκα, επιστρέφει με μια νέα περιπέτεια για ηλικίες 5+. Μαζί με τον φίλο του τον Κίπι, θα μάθουν για το Διάστημα και θα εξερευνήσουν τους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος. Ακολουθεί στις 19:30 το “Πέρα από τη Γη”.
Μια συναρπαστική περιπέτεια στο Ηλιακό μας σύστημα, για ηλικίες 10+. Εξερευνήστε μακρινούς πλανήτες, δορυφόρους και αστεροειδείς, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που θα σας αφήσει άφωνους!

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια, από την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αστέρια και τους πλανήτες. Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα ταμεία ανοίγουν στις 16:30 για την παραλαβή των προσκλήσεων. Περισσότερα στο eef.edu.gr.

“Waltzing Matilda” – Δωρεάν στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση της Αλίκης Παλάσκα με τίτλο “Waltzing Matilda” έως τις 2 Νοεμβρίου 2024. Την έκθεση επιμελείται ο Αποστόλης Αρτινός.

Στη νέα ατομική της έκθεση με τίτλο Waltzing Matilda*, η Αλίκη Παλάσκα δημιουργεί ένα ζωγραφικό περιβάλλον που πλαισιώνει μια νέα σειρά γλυπτικών της έργων. Αυτοσχέδιοι σκελετοί που ενδύονται από χιλιάδες υφασμάτινα κουρέλια. Ανθρωπόμορφες φιγούρες, που άλλες έρχονται απ’ την ιστορία της τέχνης, όπως η δεσποινίδα επί των τιμών που παραστέκεται στη νεαρή πριγκίπισσα, απ’ το πίνακα Las Meninas, του Velázquez, κι άλλες απ’ την pop κουλτούρα, όπως ο κλώνος ήρωας απ’ το Star Wars, ή αυτή η φιγούρα μιας γκέισας, σταθερό σύμβολο ενός ανθεκτικού εξωτισμού.

Τα ζωγραφικά, όπως και τα γλυπτικά έργα της Παλάσκα, προδίδουν έναν τόνο απολαυσιακό. Ένα delirio πάθους που διεγείρει τη δημιουργική χειρονομία και τη δοκιμάζει στο ατέρμονο των εκδηλώσεών της. Υπάρχει μια καθήλωση εδώ, μια αποσβολωτική στιγμή που διανοίγεται μέσα στον χρόνο. […] Ο αργός χρόνος αυτών των έργων κι η χειρονομία της χειροτεχνίας. Τα κουρελάκια της Παλάσκα φέρουν μια εργασία που αποκαλύπτει το υποκείμενό της σ’ έναν αργό, σχεδόν αμετακίνητο χρόνο, σ’ έναν χρόνο πέραν της κρίσης, όπως αποδείχτηκαν οι μοντέρνοι καιροί μας. Έτσι όπως συναρθρώνονται μεταξύ τους, στη μόνωση του εργαστηρίου, δεμένα το ένα με τ’ άλλο, υποστηρίζοντας την κατασκευή τους, εγγράφονται σε μια κουλτούρα που εμφανίστηκε τελευταία και επιχειρεί να βιώσει το μυστικό νόημα των παραδοσιακών χειροτεχνιών μέσα απ’ τη σύγχρονη εμπειρία, μια εμπειρία δοκιμασίας, αλλά και πολλών αντοχών.

Τα γλυπτά αυτά μοιάζουν με σωρούς υφασμάτων, όπως “Η Αφροδίτη των κουρελιών”, του Pistoletto, σχήματα εφήμερα, μεταβαλλόμενα. Η ταπεινή τους προσέλευση, από second hand ρούχα που η Παλάσκα κατά της διάρκεια της καραντίνας μάζευε εμμονικά, κι αυτοσχεδίαζε με τους σωρούς τους στο εργαστήριό της. Ένα σχόλιο πάνω στην υπερκατανάλωση, στο καταναλωτικό πάθος, που συσσωρεύει πάνω στον εξαντλημένο πλανήτη μας σκουπίδια. Υφάσματα και χρώματα που στο εργαστήριο της Παλάσκα άλλαζαν διαρκώς φόρμα και σχηματοποιούσαν αυτή την ίδια τη ζωή του εργαστηρίου και τις ανοικονόμητες μεταβολές του”.

“Δημοκρατία και Συγκρούσεις” – Δωρεάν στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο “Δημοκρατία και Συγκρούσεις / Democracy and Conflicts” εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στις 19:00, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων “1974 & 1944 – Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της“.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάρθα Δημητροπούλου, Απόστολος Καρακατσάνης, Βάλλυ Νομίδου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νάντια Σκορδοπούλου, Άγγελος Σκούρτης, Ηλέκτρα Σταμπούλου και Βιβέττα Χριστούλη.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης, μεταφράζουν σκέψεις, τόπους και επιθυμίες σε φόρμες, προσκαλώντας το κοινό́ σε μια συμμετοχική́, εννοιολογική́ και αισθητηριακή́ διαδικασία που εγείρει ερωτήματα για την δημοκρατία και την σύγκρουση. Η Αλεξάνδρα Μπούνια σημειώνει χαρακτηριστικά: “Ποια είναι η σχέση δημοκρατίας και συγκρούσεων; Είναι όλες οι δημοκρατίες ασφαλείς; Αποτελεί η ειρήνη αποτέλεσμα της δημοκρατίας ή η δημοκρατία αποτέλεσμα της ειρήνης; Ποιες συγκρούσεις οδηγούν στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της ηρεμίας που αυτή συνεπάγεται; Δεν υπάρχουν συγκρούσεις εντός των δημοκρατικών καθεστώτων και τι μορφή παίρνουν αυτές οι συγκρούσεις; Πώς σχηματίζεται και μετασχηματίζεται η βία εντός των δημοκρατικών καθεστώτων;

Στην εποχή μας, όπου η αύξηση της χρήσης των μέσω κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργήσει έναν ακόμη χώρο, στον οποίο δυνητικά επικρατεί δημοκρατία και ο καθένας/καθεμιά μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του/της, έχει επιτευχθεί το δημοκρατικό ιδεώδες και ποια μορφή παίρνουν οι συγκρούσεις που πραγματοποιούνται εκεί; Με αφετηρία τα 50 χρόνια από την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα μας, μια επιστροφή που σηματοδοτήθηκε από συγκρούσεις, οι καλλιτέχνες της έκθεσης σύγχρονης τέχνης Δημοκρατία και Συγκρούσεις (Democracy and Conflicts),προβληματίζουν και προβληματίζονται για το νόημα της δημοκρατίας, της σύγκρουσης αλλά και της βίας.” Περισσότερα στο opanda.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα