Οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης – Τι ισχύει για το επίδομα

Διαβάζεται σε 3'
Οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης – Τι ισχύει για το επίδομα
ISTOCK

Ξεκινά από 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Όσα πρέπει να ξέρετε.

Με συνθήκες κλιματικής αλλαγής, με το Φθινόπωρο ακόμη να θυμίζει λίγο καλοκαίρι, ξεκινά την Τρίτη (15/10) η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ήδη, από πέρυσι, η καλοκαιρία όλο το χειμώνα έχει “κουρέψει” τη ζήτηση κι έτσι ο άλλοτε “πυλώνας” εσόδων του κλάδου έχει οδηγηθεί στο “περιθώριο”. Είναι ενδεικτικό ότι, πέρυσι η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στο -32,82%.

Σε σχέση με τις τιμές για φέτος, με βάση εκτιμήσεις του κλάδου, διαμορφώνονται στην αφετηρία της σεζόν γύρω στο 1,15 ευρώ/λίτρο τουλάχιστον όσον αφορά τις αστικές περιοχές και υπό την αίρεση, πάντα, των εξελίξεων σε γεωπολιτικό επίπεδο. Επίσης, το εύρος πάει έως 1.21 ευρώ/λίτρο για εκτός αστικών κέντρων περιοχές.

Έτσι, η τιμή φτάνει να είναι 20 λεπτά φθηνότερη σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, καθώς η τιμή εκκίνησης ήταν στα 1,35 ευρώ το λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ, μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται οι αποφάσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, στο φόντο, βέβαια, και της προσπάθειας για πιο “πράσινη” διαδικασία θέρμανσης, αλλά και του πλαισίου με τις “βαθμοημέρες”, δηλαδή τις μεταβλητές καιρικών συνθηκών. Με βάση την περσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση, το επίδομα θέρμανσης, μάλλον, θα αφορά όλα τα είδη καυσίμων και αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στα κριτήρια χορήγησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Έτσι, το επίδομα αφορά σε φυσικά πρόσωπα που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, με δικαιούχους όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η περσινή περίοδος

Με βάση τα κριτήρια που είχαν τεθεί πέρυσι, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το όριο είναι 29.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Για πρώτη φορά φέτος έχει τεθεί ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ, με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων. Η αξία της ακίνητης περιουσίας (όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ), δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για τον υπολογισμό του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η δριμύτητα του κλίματος κάθε περιοχής και η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου.

Το επίδομα που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ ούτε να υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα