Δούκας: Μια φωτοβολίδα που έσβησε

Διαβάζεται σε 4'
Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας Menelaos Myrillas / SOOC

Δεν έχασε ο Χάρης Δούκας. Συνετρίβη. Ακόμη και στον Δήμο Αθηναίων –εκεί που υποτίθεται ότι είχε θριαμβεύσει- ηττήθηκε από τον Ανδρουλάκη. Ήταν μία ηχηρή απάντηση από την κοινωνία που δεν ξεχνά και δεν ξεγελιέται.

Ο κόσμος δεν ξέχασε ότι ο Δούκας, ενώ πήρε τον Δήμο με το ισχνό 14%, χάρις στους αντιμητσοτακικούς θυλάκους της ΝΔ και την αποχή τους, εκείνος όχι μονάχα μίλησε για νέο μεγάλο ρεύμα, αλλά λίγους μήνες μετά έβαλε πλώρη για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ!

Η μωροφιλοδοξία ενός πεφυσιωμένου; Ακριβώς! Το θράσος αλαζόνα που εκφέρει νηπιακό πολιτικό λόγο επιστρατεύοντας όλα τα λαϊκίστικα κλισέ; Φυσικά! Η έλλειψη στοιχειώδους συναίσθησης για το τι σημαίνει το δίδυμο φορτίο(Δήμαρχος/Αρχηγός κόμματος); Μα, βέβαια!

Και ταυτόχρονα, η βαθιά περιφρόνηση προς τους πολίτες που τον ανέδειξαν Δήμαρχο, καθώς και άλλα αρνητικά στοιχεία συνθέτουν την δημόσια εικόνα του, όπως:

  • Η κυβίστηση: Ενώ έψεγε τους Δημάρχους που θεωρούν τον Δήμο εφαλτήριο για την πολιτική, έπραξε ακριβώς το ίδιο χωρίς καν να έχει συμπληρώσει έναν χρόνο θητείας στον Δήμο!
  • Η παλαιοκομματική λογική: Μετά την εκλογή του, ο Δούκας πήρε ένα τσούρμο υπαλλήλων της Χαριλάου Τρικούπη και τους έβαλε στον Δήμο. Επίσης συγκρότησε το επιτελείο του και τον κύκλο των υποστηρικτών του με στοιχεία από την…αρχαιολογία του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Αντωνίου, Πολυζωγόπουλος, Μπατζελή κ.α.), ενώ ταυτόχρονα δεν δίστασε να κάνει χάρες και ρουσφέτια σε βουλευτές προκειμένου να έχει αρωγούς στην κούρσα για την αρχηγία. Η ίδια λογική πρυτάνευσε και στην επιδίωξή του για Συριζο – Πασοκ συμμαχία σε τομείς του Δήμου, θεωρώντας ότι αυτή θα είναι η μαγιά για το πολιτικό του μέλλον.

Θα ήταν άδικο να μην υπομνησθεί ότι τον Χάρη Δούκα στήριξαν και σοβαροί άνθρωποι όπως ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Χάρης Καστανίδης κ.α. Ιδού, όμως, η απορία: Δεν έβλεπαν οι συγκροτημένοι αυτοί πολιτικοί ότι στηρίζουν έναν εντελώς ανεπαρκή υποψήφιο, ανίκανο να μετάσχει με αξιώσεις ακόμη και σε κουβέντα διαβασμένων και πολιτικοποιημένων φίλων;

  • Η καταφανής αδυναμία να πείσει: Φάνηκε στο Debate. Αδιάβαστος και άσχετος με τα στοιχειώδη σοβαρών θεμάτων, προβληματικός στην εκφορά πολιτικού λόγου (είπαμε: κλισέ και λαϊκίστικες ατάκες) και βουβός απέναντι σε συγκεκριμένες αιχμές συνυποψηφίων του (δυό καρπούζια στην ίδια μασχάλη, δεν είναι βουλευτής κ.α.).

Το debate ήταν το Βατερλώ του Δούκα. Κι αυτά που ακολούθησαν, πλήρως αποκαλυπτικά νοοτροπίας και χαρακτήρα: Η επίθεση εναντίον του Αντρέα Πετρουλάκη για ένα σκίτσο και οι δηκτικές επιθέσεις εναντίον επικριτών του ότι μεταφέρουν την προπαγάνδα της ΝΔ γιατί ο Μητσοτάκης…τον φοβάται!

Η νέα ήττα του ερζάτς Παπανδρεϊσμού

Ναι, ερζάτς (πεποιημένος, ψεύτικος). Για τους απογόνους/επιγόνους του Ανδρέα Παπανδρέου ο λόγος. Τόσο ο Γιώργος όσο και ο Νίκος Παπανδρέου ελάχιστη σχέση έχουν με το credo, την αντίληψη, τις επιλογές και την πολιτική του πατέρα τους.

Δεν λείπουν τα θετικά στοιχεία, ειδικά στον Γιώργο, αλλά δεν αρκούν για την εικόνα του ως εκφραστή του Παπανδρεϊσμού, έστω εκσυγχρονισμένου και συμβατού με τις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Η υποστήριξη των δύο στον Δούκα συνιστά βαριά ήττα πρωτίστως για τον Γιώργο Παπανδρέου, δεδομένου ότι είχε ηττηθεί από τον Ανδρουλάκη και στις εκλογές του 2021 για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές ότι η νέα ήττα δυσκολεύει αν δεν περιορίζει δραστικά την δυνατότητα του Γ. Παπανδρέου να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, όπως -θρυλείται ότι- τις είχε (τις έχει ακόμη;) στο μυαλό του σε συζητήσεις και επαφές με τον Τσίπρα.

Κάτι τελευταίο για τον Χάρη Δούκα: Τώρα έχει δουλειά στον Δήμο. Ας αφήσει κατά μέρος τα αρχηγιλίκια και το… νέο ρεύμα που δήθεν δημιούργησε κι ας ασχοληθεί σοβαρά και διεκδικητικά με την δύστροπη και προβληματική Αθήνα.

Από αυτό θα κριθεί αν αξίζει μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή μελλοντικά κι όχι από τις σημερινές ρηχές κουβέντες και το μέχρι τούδε πολιτικό του ψεύδισμα.

ΥΓ: Ο τρόπος εκλογής αρχηγού σε ένα κόμμα, όπως τον καθιέρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, συνιστά εξόχως αντιδημοκρατική επιλογή και λειτουργία. Τώρα, σχεδόν όλοι το παραδέχονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα