ΠΑΣΟΚ: Οι πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

Διαβάζεται σε 3'
ΠΑΣΟΚ: Οι πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Στρατηγικό επιτελείο στη Χαριλάου Τρικούπη και ευρύς ανασχηματισμός στην κοινοβουλευτική ομάδα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

«Κυβερνητική προοπτική». Σε αυτές τις δύο λέξεις συμπυκνώνεται το κριτήριο με το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφασίσει τις επόμενες (αρκετές) ημέρες τις κινήσεις του, μετά την εμφατική νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές.

Αναδιάταξη

Με επανεπιβεβαιωμένη και, όπως εκτιμάται, ακόμη πιο ισχυρή την εμπιστοσύνη των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να κινηθεί γρήγορα. Αλλά όχι βιαστικά ή πρόχειρα. Ήδη άλλωστε από χθες έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με στελέχη του κόμματος στην κατεύθυνση του να εντοπιστούν τα κατάλληλα πρόσωπα προκειμένου να επιτευχθεί μία αναδιάταξη δυνάμεων.

Η λογική με την οποία αναμένεται να πορευθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως θα είναι η δημιουργία μίας επιτελικής ομάδας που «θα κουμπώσει με την αναγκαιότητα ενός ΠΑΣΟΚ που θα δείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει και όχι το ανάποδο». Δεν θα προταχθούν δηλαδή οι ισορροπίες αλλά οι ικανότητες και οι συμβατότητες.

Σε τέτοιο πλαίσιο θα καθορισθούν και οι ρόλοι που θα έχουν τα στελέχη που έως τώρα αποτελούσαν το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως και η διεύρυνσή του με στελέχη που αναδείχθηκαν από την προεκλογική διαδικασία. Αφού αυτό αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του επανεκλεγμένου προέδρου.

Στην κατεύθυνση αυτή, αν και εξετάζεται το ενδεχόμενο την θέσπισης προσωποπαγών αξιωμάτων, σχεδόν δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διαμόρφωση ενός κέντρου στρατηγικού σχεδιασμού. Μια επιτελική δομή που θα «τρέχει» την καθημερινή πολιτική πραγματικότητα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της.

Κοινοβουλευτικές αλλαγές

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται το επόμενο διάστημα και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αφού γίνεται λόγος για «ευρύ ανασχηματισμό» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Το κοινοβούλιο θεωρείται πλέον για το ΠΑΣΟΚ σημαντικό πεδίο άσκησης πολιτικής, ιδίως από τη στιγμή που οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν το να αποκτήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη Βουλή «πρέπει να κτιστεί η διάσταση της κυβερνησιμότητας» εκτιμούν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνοντας πως οι αρμόδιοι των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας δεν θα είναι απλώς εισηγητές σε νομοσχέδια. Αντιθέτως, θα απαιτηθεί ένταση στην επεξεργασία θέσεων και κυρίως στη παραγωγή νομοθετικών προτάσεων. Κάτι που χαρακτήρισε την έως τώρα δουλειά που γίνονταν. Πλέον, όμως, θα πρέπει να ενισχυθεί η αίσθηση πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι το κόμμα που θα «βάζει την ατζέντα».

Αναβαπτισμένο κεφάλαιο

Συνολικά η νέα προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη αποτιμά ότι έχει πλέον ένα αναβαπτισμένο πολιτικό κεφάλαιο. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση και την αφετηρία μίας νέας λειτουργικής ομάδας σε ένα κόμμα που θα κινείται με γνώμονα τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως -από την νέα χρονιά πλέον- ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προσανατολιστεί στην οργάνωση των δύο συνεδρίων του ΠΑΣΟΚ για τα οποία έχει μιλήσει κατά την προεκλογική διαδικασία. Θα πρόκειται για ένα συνέδριο πολιτικών θέσεων και φυσιογνωμίας όπως και για ένα συνέδριο που θα εστιάσει στα οργανωτικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά τη συζήτηση περί συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζεται πως ο πρόεδρος του κόμματος θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε θεσμική πρόσκληση του πρωθυπουργού. Αν και επισημαίνεται ότι στο παρελθόν δεν είχε διατυπωθεί καμία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα