Ο Νετανιάχου διαβεβαιώνει τον Μπάιντεν για τα σχέδιά του για το Ιράν

Διαβάζεται σε 10'
Τζο Μπάιντεν, Μπενιαμίν Νετανιάχου
Τζο Μπάιντεν, Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να διαβεβαιώνει την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θα επιτεθεί σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενέργεια που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Για διαβεβαίωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προς την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι είναι διατεθειμένος να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν αντί για πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κάνουν λόγο δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο.

Κι αυτό καθώς, ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Η Washington Post που επικαλείται δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος κάνουν λόγο για μια πιο περιορισμένη απάντηση, με στόχο να αποτραπεί μια πλήρης κλιμάκωση του πολέμου.

Τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ — η δεύτερη άμεση επίθεση μέσα σε έξι μήνες — η Μέση Ανατολή ζει με την ανησυχία για την αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ, φοβούμενη ότι ο μακροχρόνιος πόλεμος στο παρασκήνιο μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να εξελιχθεί σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα λεπτή πολιτικά για την Ουάσιγκτον, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Άλλωστε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν θα υποστηρίξει ένα ισραηλινό χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Όταν ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συνομίλησαν την Τετάρτη — η πρώτη τους επικοινωνία σε πάνω από επτά εβδομάδες μετά από μήνες αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο ηγετών — ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι σχεδιάζει να στοχεύσει στρατιωτικές υποδομές στο Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και άλλον αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα. Όπως και οι άλλοι που μίλησαν στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, διατήρησαν την ανωνυμία τους λόγω της ευαίσθητης φύσης των συζητήσεων.

Ο Λευκός Οίκος δεν προχώρησε άμεσα σε σχόλια. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε σε ανακοίνωσή του: «Ακούμε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι τελικές αποφάσεις μας θα ληφθούν με βάση το εθνικό μας συμφέρον».

Τα αντίποινα θα είναι προσαρμοσμένα ώστε να αποφευχθεί η εντύπωση «πολιτικής παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ», ανέφερε ο αξιωματούχος με γνώση του θέματος, υποδεικνύοντας ότι ο Νετανιάχου κατανοεί πως η κλίμακα του ισραηλινού χτυπήματος μπορεί να επηρεάσει την προεδρική κούρσα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ένα ισραηλινό χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές ενέργειας, ενώ μια επίθεση στο πυρηνικό ερευνητικό πρόγραμμα της χώρας θα μπορούσε να εξαλείψει τις εναπομείνασες “κόκκινες γραμμές” που διέπουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Τεχεράνης, προκαλώντας περαιτέρω κλιμάκωση και αυξάνοντας τον κίνδυνο άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ. Το σχέδιο του Νετανιάχου να στοχεύσει στρατιωτικούς στόχους, όπως έκανε το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση στην Ουάσιγκτον.

Η στάση Νετανιάχου συνέβαλε στην απόφαση Μπάιντεν να στείλει το πυραυλικό σύστημα στο Ισραήλ

Ο Νετανιάχου βρισκόταν σε μια «πιο μετριοπαθή θέση» σε αυτή τη συζήτηση σε σχέση με προηγούμενες φορές, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, περιγράφοντας την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Η φαινομενική χαλάρωση της στάσης του πρωθυπουργού συνέβαλε στην απόφαση του Μπάιντεν να στείλει ένα ισχυρό σύστημα αεράμυνας στο Ισραήλ, ανέφεραν και οι δύο αξιωματούχοι.

Το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν θα πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, καθώς η έλλειψη δράσης θα μπορούσε να εκληφθεί από το Ιράν ως ένδειξη αδυναμίας. «Θα είναι ένα από τα πολλά αντίποινα», δήλωσε η ίδια.

Ο Ζοχάρ Πάλτι, πρώην διευθυντής πληροφοριών της ισραηλινής υπηρεσίας Μοσάντ, ανέφερε ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για μετριοπάθεια και στην απαίτηση στο Ισραήλ για μια συντριπτική απάντηση.

«Οι Ιρανοί έχουν χάσει κάθε μέτρο αυτοσυγκράτησης που είχαν στο παρελθόν», δήλωσε. «Χωρίς τα αμερικανικά όπλα, το Ισραήλ δεν μπορεί να πολεμήσει», παραδέχθηκε ο Πάλτι. «Αλλά είναι το Ισραήλ που αναλαμβάνει τα ρίσκα» και «ξέρει πώς να κάνει τη δουλειά» είπε στη Washington Post.

Το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, ο Νετανιάχου συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας του για τρεις ώρες, προκειμένου να συζητηθούν οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς όμως να ζητήσει επίσημη έγκριση για την επίθεση — κρατώντας σκόπιμα ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα.

Μέσα στην ισραηλινή αμυντική κοινότητα, υπάρχει ανησυχία ότι το χτύπημα δεν θα είναι αρκετά ισχυρό — ή αρκετά δημόσιο — για να αποτρέψει το Ιράν από μια νέα άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ ή από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Μετά από αυτή την επικοινωνία, ο πρόεδρος ήταν πιο διατεθειμένος να το πράξει, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει το σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιωτικούς. Το σύστημα, που αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με αξιωματούχους, «υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην άμυνα του Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Τι σηματοδοτεί ένα πλήγμα σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν

«Ο ισραηλινός στρατός θέλει να χτυπήσει την ηγεσία του στρατού του Ιράν, γιατί αυτό δεν πλήττει τον λαό και δεν οδηγεί την περιοχή σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο», δήλωσε η Γκαγίλ Ταλσίρ, πολιτική επιστήμονας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου που βρίσκεται σε επαφή με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής κοινότητας. «Αλλά αυτό δεν είναι ο τρόπος σκέψης του Νετανιάχου».

Τον Απρίλιο, μετά από την υποστήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την αναχαίτιση εκατοντάδων ιρανικών drones και πυραύλων — μια μεγάλη αλλά καλά συντονισμένη επίθεση — το Ισραήλ απάντησε με ένα ακριβές χτύπημα σε αεροπορική βάση στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρέμειναν κυρίως σιωπηλοί μετά την επίθεση, με εξαίρεση τον ακροδεξιό Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η απάντηση ήταν «αναιμική!».

Την 1η Οκτωβρίου, μετά από επιτυχημένες επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον του Ιράν και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, η Τεχεράνη εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ — αυτή τη φορά χωρίς προειδοποίηση — σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη και πλήττοντας τουλάχιστον δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο να «αποκαταστήσει την ισορροπία και την αποτροπή».

«Όταν απαντήσαμε την τελευταία φορά, δεν έλαβαν το μήνυμα», είπε ο Πάλτι. «Άρα η εναλλακτική τώρα είναι ανάμεσα στην αυτοσυγκράτηση ή τα αντίποινα, και η απάντηση είναι προφανής».

Ωστόσο, το Ισραήλ ήδη μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα. Στα τέλη του περασμένου μήνα, χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στον νότιο Λίβανο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός εξαπέλυσε μια ακόμη σκληρή επίθεση στη βόρεια Γάζα. Όσον αφορά την Τεχεράνη, πρόσωπα κοντά στην ομάδα του Νετανιάχου έχουν δείξει στρατηγική υπομονή.

«Όπως περιμέναμε με τη [Χεζμπολάχ στον] Λίβανο και τη [Χαμάς στη Γάζα] στον νότο, τώρα πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε με το Ιράν», ανέφερε ο Νάταν Εσέλ, σύμβουλος της οικογένειας Νετανιάχου, σε ένα μήνυμα που διέρρευσε στα ισραηλινά μέσα την Κυριακή. «Θα φτάσουμε στο ίδιο σημείο στον βορρά, θα το τελειώσουμε και μετά θα ασχοληθούμε με το Ιράν, το οποίο δεν πρόκειται να πάει πουθενά».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Νετανιάχου φαίνεται να ακολουθεί τις κατευθύνσεις από την Ουάσιγκτον: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν στο Ισραήλ και την κυβέρνηση Νετανιάχου μια “αρκουδοαγκαλιά”, αλλά για τη Χεζμπολάχ», δήλωσε πρώην ανώτατος Ισραηλινός αμυντικός αξιωματούχος που είναι εξοικειωμένος με τις τρέχουσες συζητήσεις ασφαλείας. «Στέλνουν το THAAD και υπόσχονται κάθε είδους όπλα που χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε με τη Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι μπορούμε να ασχοληθούμε με το Ιράν αργότερα».

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος πιέζει ανεπιτυχώς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εδώ και μήνες, οδηγώντας σε αυξανόμενη τριβή μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν, έχει μέχρι στιγμής προσφέρει πλήρη στήριξη στις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς αντιδράσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί και τις συγκρούσεις του Ισραηλινού στρατού με τους ειρηνευτές του ΟΗΕ, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της συνοριακής ζώνης.

Ως μέρος των διαβουλεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει ενημερώσει την Ουάσιγκτον πως σκοπεύει να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Νετανιάχου: Η απάντηση στο Ιράν θα καθοριστεί βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ

Παρόλο που ο Νετανιάχου θα συνεχίσει να συμβουλεύεται Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, δεν θα περιμένει το “πράσινο φως” από την Ουάσιγκτον, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος κοντά στον πρωθυπουργό.

«Το άτομο που θα αποφασίσει για την ισραηλινή απάντηση στο Ιράν θα είναι ο [Νετανιάχου]», τόνισε.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

Η επισήμανση εκλαμβάνεται ως αντίδραση στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Η ένταση της συνεννόησης του Νετανιάχου με την Ουάσιγκτον έρχεται μετά από χτυπήματα υψηλού προφίλ που πραγματοποιήθηκαν χωρίς προειδοποίηση στον πιο κοντινό σύμμαχο του Ισραήλ — συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος σε Ιρανούς διοικητές κοντά σε διπλωματική εγκατάσταση στη Δαμασκό, στη Συρία, και της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη — γεγονότα που αιφνιδίασαν και εξόργισαν Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πάνω από την τελική απόφαση πλανώνται οι πολύπλοκες και αλληλένδετες πολιτικές δυναμικές στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη. Η Ταλσίρ, η πολιτική αναλύτρια, ανέφερε ότι η ομάδα του Νετανιάχου ανησύχησε από την πρόσφατη εκλογή του μεταρρυθμιστή προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει δείξει προθυμία να αναβιώσει τις πυρηνικές συνομιλίες με τη Δύση. Αν εκλεγεί η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις στις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου πιστεύει ότι η πυρηνική συμφωνία θα επιστρέψει στο τραπέζι, σημείωσε η Ταλσίρ, «και έτσι αυτή είναι μια στρατηγική στιγμή για να υπονομεύσει αυτό το ενδεχόμενο».

Διακεκριμένες ισραηλινές πολιτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, συνεχίζουν να πιέζουν για άμεση επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο Μπένετ τόνισε ότι οτιδήποτε λιγότερο διακινδυνεύει να θυσιάσει τη δυναμική που έχει αποκτήσει το Ισραήλ από τους πολέμους του στον Λίβανο και τη Γάζα.

«Οι πληρεξούσιοι του Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, έχουν πλέον μειωμένες δυνατότητες», ανέφερε. «Το Ισραήλ έχει όλη τη δικαιολογία που θα μπορούσε ποτέ να έχει. Έχουμε τη δυνατότητα. Έχουμε μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά στη ζωή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα