H κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πλάνα με τον στρατηγό που αγνοούνταν – Βίντεο

Διαβάζεται σε 3'
O Ισμαήλ Καανί
O Ισμαήλ Καανί AP Photo Vahid Salemi

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Ισμαήλ Καανί να μετέχει σε τελετή για τον εορτασμό ενός διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, το πρωί της Τρίτης.

Ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, Ισμαήλ Καανί, εμφανίστηκε στην κηδεία του στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου μαζί με τον επικεφαλής της λιβανέζικης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Τα πλάνα αυτά μεταδόθηκαν εν μέσω εικασιών σχετικά με το πού βρίσκεται ο Καανί μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά το οποίο έπεσε νεκρός ο Νασράλα.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως το βίντεο είναι αυθεντικό ή έχει καταγραφεί κατά τον χρόνο που ισχυρίζονται οι ιρανικές πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, το Middle East Eye ανέφερε ότι ο Καανί ήταν ζωντανός και ανακρινόταν στο Ιράν, στο πλαίσιο έρευνας για το πώς το Ισραήλ κατάφερε να διεισδύσει και να συντρίψει τη δομή διοίκησης της Χεζμπολάχ ενώ υπάρχουν υποψίες ότι ο Καανί συνεργάστηκε με το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα και του Ισμαήλ Χανίγια 

Σύμφωνα με το Sky News, κατά τη διάρκεια αυτών των ανακρίσεων, ο Καανί υπέστη καρδιακή προσβολή.

Παράλληλα, το ειδησεογραφικό κανάλι Tasnim που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης ισχυρίστηκε ότι ο στρατηγός του IRGC Ebrahim Jabbari είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Καανί ήταν καλά στην υγεία του και ότι θα λάβει το “Μετάλλιο της Κατάκτησης” από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο εγγύς μέλλον.

Ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι οι αναφορές δείχνουν «τον βαθμό άγχους μέσα στους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) μετά την εξάλειψη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Μια πηγή ανέφερε: «Πρόκειται για μια συγκλονιστική επιτυχία, αποτέλεσμα δεκαετίας συλλογής πληροφοριών. Έχει προκληθεί ένα επιχειρησιακό σοκ που εξάλειψε τη δυνατότητα της Χεζμπολάχ να ορίσει διαδόχους και να ανταποκριθεί συντονισμένα στο Ισραήλ».

Η ίδια πηγή αμφέβαλλε για το αν ο Καανί είναι ύποπτος, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν σκληρά εργαζόμενο, πιστό και απόλυτα αφοσιωμένο στην υπόθεση». Την περασμένη Τρίτη, ο Ιράζ Μαστζεντί, αναπληρωτής διοικητής της δύναμης αλ-Κουντς και πρώην πρέσβης του Ιράν στη Βαγδάτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Καανί «είναι σε καλή κατάσταση και ασκεί τα καθημερινά του καθήκοντα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα