“Μασάζ” στους βουλευτές της ΝΔ για την ακρίβεια

Διαβάζεται σε 5'
Τάκης Θεοδωρικάκος
Τάκης Θεοδωρικάκος Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ EUROKINISSI

Ο Θεοδωρικάκος είχε χθες συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ, που ανησυχούν για την ακρίβεια. Διαμαρτυρίες και για το AirBnB και το κόστος αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτήριων.

Το “μασάζ” από τους υπουργούς στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται, με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου. Και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε χθες τους βουλευτές της ΝΔ που ανησυχούν για την ακρίβεια.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε μάλιστα ο ίδιος να πραγματοποιηθεί τη συγκεκριμένη ημέρα η συνάντηση του με τους βουλευτές της ΝΔ. Δεδομένου ότι την επόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης θα παρουσιάσουν τη στρατηγική για την “παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας”. Ο κ. Θεοδωρικάκος επομένως έσπευσε να “ζυμώσει” τους γαλάζιους βουλευτές εκ των προτέρων για να προλάβει τυχόν γκρίνιες.

“Η προσπάθεια για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το κόστος ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα για όλη την κυβέρνηση”, δήλωσε άλλωστε προσερχόμενος στη συνάντηση με τους βουλευτές ο υπουργός Ανάπτυξης.

“Το δικό μας υπουργείο ασχολείται ιδιαιτέρως με τα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης. Αυτήν την στιγμή μάλιστα υπάρχει εκτεταμένος έλεγχος σε 26 μεγάλες επιχειρήσεις και σε περισσότερους 2.500 κωδικούς για να ελεγχθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας”, πρόσθεσε. Ενώ τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους βουλευτές της ΝΔ.

Η επίθεση Βλάχου σε Θεοδωρικάκο

Σε ένα βαθμό αυτή η τακτική και γενικότερα η απόφαση για υπουργικά μασάζ, φαίνεται πως αποδίδουν. Αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι παρά την έκδηλη ανησυχία των βουλευτών για το πολιτικό κόστος της ακρίβειας, η χθεσινή συνάντηση στη Βουλή δεν σημαδεύτηκε από.., σοβαρά επεισόδια. Με την εξαίρεση της επιθετικής στάσης του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γιώργου Βλάχου, απέναντι στον κ.Θεοδωρικάκο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε να καλοπιάσει τον βουλευτή, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ ανοίξει και μέτωπο με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε στον κ.Βλάχο ότι ακούει με ενδιαφέρον τις προτάσεις του και του πρότεινε “έλα να τα πούμε στο γραφείο μου”.

Αλλά ο βουλευτής Αττικής απάντησε ότι τα έχει πει ήδη στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να επικοινωνήσει με το Μαξίμου για να ενημερωθεί. Στο σημείο αυτό παρενέβη για να εκτονώσει την κατάσταση ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος είπε στον κ.Βλάχο “πες τις προτάσεις σου στον υπουργό, για αυτό είναι εδώ, για να ακούσει”.

Γκρίνια για το AirBnB και το κόστος αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτήριων

Το γεγονός ότι η χθεσινή ενημερωτική συνάντηση δεν εξελίχθηκε σε σφαγή δε σημαίνει πάντως ότι οι βουλευτές δεν εξέφρασαν ενστάσεις και δεν έθεσαν ζητήματα. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε στην όχι και τόσο ευχάριστη θέση να… τα ακούει για θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, αλλά επηρεάζουν δραματικά το κόστος ζωής. Οπως το AirBnB και το κόστος αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτήριων.

Ο βουλευτής Β Πειραιώς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, για παράδειγμα συνέδεσε το πρόβλημα της ακρίβειας με τον υπερτουρισμό και τη βραχυχρόνια μίσθωση. Καθώς όπως επισήμανε πολλοί τουρίστες πλέον αντί να ξοδεύουν χρήματα εντός των ξενοδοχείων ή στην εστίαση, στρέφονται στα σούπερ μάρκετ, αγοράζοντας προϊόντα τα οποία καταναλώνουν στο AirBnB που διαμένουν. Έτσι αυξάνεται η ζήτηση και τελικά οι τιμές. Ζήτησε μάλιστα να συσταθεί μεικτή επιτροπή των υπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης, έθεσε το ζήτημα του υψηλού κόστους αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Αναμένονται παρεμβάσεις για τις λαϊκές αγορές

Παραπλανητική χαρακτήρισε εν τω μεταξύ τη συζήτηση για τις διαφορές στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι παρεμβάλλεται η μεταποίηση. Ο κ. Οικονόμου ζήτησε επομένως περισσότερους ελέγχους στις κεντρικές αγορές.

“Έχουμε πόλεμο με την ακρίβεια, ή θα την κατασπαράξουμε ή θα μας κατασπαράξει” δήλωσε ο κ.Μαρκόπουλος και πρότεινε την επανασύσταση υπουργείου Εμπορίου για να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Υποστήριξε ότι εκτός από τα πρόστιμα, κρίσιμο είναι να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, προτείνοντας να δημιουργηθεί ένα μεγάλο “καλάθι” με 100 βασικά είδη και κάθε μήνα να δημοσιοποιείται κατάταξη των φθηνότερων σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Μαρκόπουλος μαζί με το βουλευτή Β Θεσσαλονίκης, Φανή Παπά, έθεσαν επίσης την ανάγκη λήψης μέτρων για τις λαϊκές αγορές. Για παράδειγμα να μην απαιτείται οι πωλητές στις λαϊκές αγορές να έχουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε στους βουλευτές της ΝΔ ότι θα δει το θέμα των λαϊκών αγορών. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα επικοινωνήσει μάλιστα άμεσα με τους περιφερειάρχες, διότι δύο χρόνια τώρα δεν έχουν δοθεί νέες άδειες σε παραγωγούς στις λαϊκές.

Τόνισε όμως ότι για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της ακρίβειας απαιτείται η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προαναγγέλοντας ότι αυτό θα είναι και το θέμα της παρουσίασης που θα γίνει τη Δευτέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα