Κέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ για το κύκλωμα εφοριακών

Διαβάζεται σε 4'
ΔΟΥ (Φωτογραφία αρχείου)
ΔΟΥ (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Μετά τη μαραθώνια απολογία, ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας κρίθηκε ομόφωνα προφυλακιστέος, για το κύκλωμα επίορκων εφοριακών.

Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, ο οποίος φέρεται αρχηγός του κυκλώματος των επίορκων εφοριακών στην Κέρκυρα.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι εφοριακοί και ο λογιστής.

Οι περιοριστικοί όροι αφορούν σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στην Αστυνομία και εγγύηση από 3.000 έως 30.000 ευρώ.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων διήρκεσαν 16 ώρες. Ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας απολογήθηκε πρώτος, για περισσότερο από τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Κέρκυρα: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των επίορκων εφοριακών

Αποκαλυπτικοί είναι οι τηλεφωνικοί διάλογοι που είχαν μεταξύ τους τα μέλη του κυκλώματος και κατέγραψαν οι αστυνομικοί. Προσπαθούσαν να βρουν τρόπους ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί σε περίπτωση παρακολούθησης, όταν εκβίαζαν τα θύματά τους για να πάρουν χρήματα:

-Υποδιευθυντής: Θα της πει. «Έχεις κάτι για τον πατέρα μου. Έχεις κάτι να του δώσεις; Ήρθα εγώ, ήμουν στον δρόμο, γιατί ο πατέρας μου είναι κολλημένος, έχει πήξει στο γραφείο και είπε να περάσω εγώ».

-Επόπτης: Αλλά δεν θα ξέρει. Θα το καταλάβει ή θα πει ήταν κολλητή με αυτούς εδώ πέρα όλους, ήταν κολλητή και τους κάρφωσε;

-Υποδιευθυντής: Στέλνει ένα παιδί από το γραφείο της, έρχεται σε εσένα, σε έναν φάκελο, τα βάζει και τελείωσε. Τον αφήνεις πάνω στο γραφείο σου, μία-δύο ημέρες. Την ίδια ημέρα άμα υπάρχει κάτι, την ίδια ημέρα θα εμφανιστούν (οι αστυνομικοί).

Δεν σταματούσαν την δράση τους αν και θορυβημένοι από την προηγούμενη εξάρθρωση του αντίστοιχου κυκλώματος εφοριακών στην Χαλκίδα. Σε μία άλλη περίπτωση, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, εκτός από τις επικοινωνίες μέσω εφαρμογών, έδινε συμβουλές αντιπαρακολούθησης σε υφιστάμενό του και μέλος του κυκλώματος για το πώς να αποφεύγει τυχόν αστυνομικούς που μπορεί να τους παρακολουθούν:

-Υποδιευθυντής: Την παίρνεις τηλέφωνο, της κλείνεις ραντεβού να πιείτε έναν καφέ. Πηγαίνεις λίγο πιο πριν και τσεκάρεις φάτσες. Αν δεις ότι είναι δύο-τρεις τύποι, τίποτα περίεργοι, δεν είναι ασφαλές να κάνεις νταλαβέρι. Την παίρνεις τηλέφωνο πέντε λεπτά αφού έχει έρθει και της λες «είμαι στον δρόμο, κόλλησα κάπου, έσκασε ένα πρόβλημα, βγες από το μαγαζί και θα περάσω να σε πάρω με το αμάξι. Θα κοιτάς πίσω τα αυτοκίνητα. Θα σταματήσεις απότομα. Πέντε λεπτά μετά θα ξεκινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τσεκάρεις από τον καθρέφτη, όχι αυτά που ήταν στην πρώτη σειρά, υπάρχει κάποιο από αυτά που έβλεπες πριν; Αν όχι, σταματάς και μία δεύτερη φορά και ξανακάνεις γύρες. Αν δεις ότι υπάρχει κάποιο αμάξι που σε ακολουθεί και πάει να στα δώσει, θα της πεις «φύγε, θα σου πω άλλη ώρα».

Ένας άλλος τρόπος που συμβούλευε τους υφισταμένους του για να παραλάβουν τον φάκελο με την δωροδοκία ήταν να γράφει πάνω ο φάκελος «ισοζύγια», «παραστατικά και αποδείξεις» και να τον αφήνουν 2-3 ημέρες πάνω στο γραφείο τους. Έτσι τους έλεγε, δεν θα μπορούσε να αποδειχτεί ότι είχαν γνώση για την δωροδοκία και για το περιεχόμενο του φακέλου. Ο φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος μάλιστα, προσπαθούσε να δικαιολογήσει σε υφιστάμενούς του, γιατί ζητούσαν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά:

-Υποδιευθυντής: Είκοσι τον χρόνο του λέω. «Πολλά» λέει. Τι πολλά ρε, «είσαι καλά» του λέω;

-Ελεγκτής: Εξακόσια τον χρόνο είναι πολλά;

-Υποδιευθυντής: «Είναι πολλά;» του λέω, «μας δουλεύεις; Είσαι καλά; Εσύ κλέβεις καλά τόσα χρόνια;»

-Επόπτης: Τι του πες;

-Υποδιευθυντής: Είκοσι τον χρόνο

-Επόπτης: Πολλά.

-Υποδιευθυντής: Συγνώμη του λέω. Είχε πληρώσει λέω 2.000 ευρώ ΦΠΑ, δύο χρόνια του λέω.

-Επόπτης: Δεν τα βγάζουν ρε προϊστάμενε, δεν τα βγάζουν από την τσέπη τους. Έρχονται και σου κλαίγονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα