Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία – Αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων

Διαβάζεται σε 3'
Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία – Αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων
Μια αεροφωτογραφία δείχνει τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του Φεβρουαρίου 2023 στη νότια Τουρκία. Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή AP Photo/Metin Yoksu

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Τουρκία.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε στις 10:46 με επίκεντρο την περιοχή Κάλε της επαρχίας Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με την της Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,07 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή στους και στους γειτονικούς νομούς και κυρίως στο Έλαζιγ και το Ντιγιαρμπακίρ.

Ο νομάρχης του Έλαζιγ, ο Νουμάν Χατίπογλου, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κλήσεις από πολίτες για βοήθεια. Το ίδιο δήλωσε και ο δήμαρχος της Μαλάτια, ο Σαμί Ερ.

Η περιοχή είχε πληγεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 από δίδυμους σεισμούς 7,7 Ρίχτερ και 7,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς της ανατολικής Τουρκίας που ισοπέδωσαν 13 επαρχίες, σε μία έκταση που ξεπερνά την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός που βίωσε η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.

Με ανάρτηση του στο X. ο δήμος της επαρχίας Μαλάτια, γράφει:

«Μεταφέρουμε τις ευχές μας για περαστικά σε όλους τους συμπολίτες μου που επλήγησαν από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ με επίκεντρο το Καλέ της Μαλάτιας.

Αμέσως μετά τον σεισμό, όλες οι ομάδες μας συνεχίζουν τις επιτόπιες σαρώσεις τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αρνητική κατάσταση που να φτάνει στο κέντρο διοίκησής μας.

Οι επιτόπιες σαρώσεις μας συνεχίζονται».

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού:

Πρώτες εκτιμήσεις Τούρκων σεισμολόγων κάνουν λόγο για νέο ανεξάρτητο σεισμό και όχι μετασεισμό της δόνησης της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ δήλωσε ότι «σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών στο Κάλε / Μαλάτια. Βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Όπως γνωρίζετε, το ρήγμα αυτό έσπασε σε μεγάλο βαθμό λόγω του σεισμού του Έλαζιγ το 2020. Πιθανόν ο σημερινός σεισμός είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σε αυτό το ρήγμα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

Αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτιρίων στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτια και Σανλίουρφα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάνουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή μετά το σεισμό. «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Σε ανακοίνωση της AFAD σημειώνεται ότι έχουν γίνει 374 κλήσεις, οι 12 από τις οποίες για βοήθεια, στον τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτων καταστάσεων 112. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι τέσσερα. Δεν αναφέρεται απώλεια ζωής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα