Βαρβάρα Γιαννούλη (Viva Camper) Βαρβάρα Γιαννούλη / Θεοδώρα Κρινή

ΕΣΥ ΘΑ ΖΟΥΣΕΣ ΣΕ ΒΑΝ; Η ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΜΗΝΕΣ. ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΓΑΛΗΝΗ

Η Βαρβάρα Γιαννούλη μιλά στο NEWS 24/7 για την απόφασή της να αφήσει την πόλη για να ζήσει σε βαν, ακολουθώντας έναν απλό, νομαδικό τρόπο ζωής.

Η Βαρβάρα ζει εδώ και 10 μήνες μέσα σε ένα βαν. Κυριολεκτικά. Η ίδια άφησε πίσω της την αστική ζωή της Αθήνας, μια σταθερή δουλειά και τις ανέσεις του σπιτιού για να ακολουθήσει έναν τρόπο ζωής που οι περισσότεροι δεν τολμούν καν να φανταστούν.

Περιπλανιέται από μέρος σε μέρος, με μόνη σταθερά το βαν της, που είναι πλέον το σπίτι της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7, η Βαρβάρα μιλά για τους λόγους πίσω από αυτή την τολμηρή αλλαγή, για το πώς βιώνει τη ζωή στον δρόμο, για τις δυσκολίες και τις χαρές που κρύβει η καθημερινότητα μιας σύγχρονης νομάδος.

Από την ανάγκη για απλότητα και φυγή από το χάος της πόλης, μέχρι την αναζήτηση της αυτονομίας και της εσωτερικής ισορροπίας, η Βαρβάρα μεταφέρει την εμπειρία μιας ζωής που δεν χωρά σε τετραγωνικά και τοίχους…

Βαρβάρα, μίλησέ μου για την καθημερινότητά σου πριν αποφασίσεις να αλλάξεις τρόπο ζωής.
Zούσα στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, πριν αλλάξω ζωή. Σπούδασα στην Αθήνα, έμεινα 4-5 χρόνια εκεί και είχα τη δουλειά μου, το σπίτι μου, την καθημερινότητά μου. Ωραία ζωή δε λέω, όμορφα περνούσα, αλλά δεν ήταν για μένα όλο αυτό. Δεν μου ταίριαζε. Δεν μπορούσα τη βαβούρα της Αθήνας καθόλου. Είχα κλατάρει γιατί είχα μεγαλώσει στη φύση της Κρήτης, αλλά δεν ήθελα να πάω ούτε στην Κρήτη. Και από εκεί ξεκίνησε όλο αυτό, από τη σκέψη για το πού θέλω να μείνω. Αλλά δεν ήξερα πού ακριβώς ήθελα να πάω. Είχα αρχίσει να συνειδητοποιώ επίσης ότι δεν χρειάζομαι πολλά πράγματα στη ζωή. Συνειδητοποίησα ότι ό,τι χρειάζομαι μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα βαν. Βασικά, όλα τα υπάρχοντά μου είναι μέσα στο βαν. Δεν έχω κάτι άλλο και δεν χρειάζομαι και κάτι άλλο. Χρειάζεσαι πολύ λίγα πράγματα στη ζωή και αυτό το συνειδητοποίησα στο σπίτι που είχα, γιατί είχα φτάσει σε σημείο να αγοράζω πολλά πράγματα, τα οποία τελικά δεν τα χρησιμοποιούσα ποτέ και τα έβλεπα απλά να σκονίζονται. Και αυτό μπήκε στο μυαλό μου. Αυτή η ανάγκη για αλλαγή.

Τι σε ώθησε να πάρεις την απόφαση και πότε ξεκίνησε όλο αυτό;
Το σκεφτόμουν συχνά κατά καιρούς, πριν πάρω την τελική απόφαση. Άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν θέλω να συνεχίσω αυτό τον τρόπο ζωής. Άρχισα να σκέφτομαι ότι είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος και το χρήμα που σπαταλάω για άχρηστα πράγματα. Γενικά εστιάζουμε πολύ στο χρήμα, αλλά το πετάμε ταυτόχρονα. Και είναι σαν να πετάς τον χρόνο σου. Και εκεί ήταν που το βαν μπήκε σαν ιδέα. Έβλεπα άλλους να ζουν σε βαν στο εξωτερικό, αλλά δεν ήξερα ότι μπορεί και στην Ελλάδα κάποιος να το κάνει. Και είδα τυχαία ένα ζευγάρι που ζει σε βαν. Τους έστειλα μήνυμα να δω πώς μπορώ να το κάνω κι εγώ. Με βοήθησαν πολύ και όλα κύλισαν πολύ ομαλά.

Πώς έγινε η μετάβαση από τη διαμονή σε σπίτι, σε βαν; Και επίσης πώς βιοπορίζεσαι;
Γενικά έχω κάνει πάρα πολλές δουλειές, οπότε είχα μαζέψει κάποια χρήματα στην άκρη. Έψαξα, βρήκα το βαν που νιώθω ότι χρειάζομαι και απλά το έκανα. Η μετάβαση ήταν πολύ ομαλή. Μέχρι πρόσφατα ήμουν στην Κρήτη, έκανα σεζόν. Αν φτάσουν τα λεφτά θα κάτσω για ένα διάστημα και θα ταξιδεύω με το βαν. Αν δεν φτάσουν πρέπει να δουλέψω ξανά μέχρι να μαζέψω κάποια χρήματα.

Πώς ήταν αυτοί οι 10 μήνες για σένα; Τι άλλαξε μέσα σου;
Το θέμα για μένα είναι να βρεις την ισορροπία μέσα σου. Αυτό που μου έμαθε αυτή η εμπειρία είναι ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, αρκεί να το θες. Άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά. Όταν ήμουν στην Αθήνα συνέχεια σκεφτόμουν τι θα κάνω επαγγελματικά, πώς θα είμαι στο μέλλον, πώς θα βιοπορίζομαι. Το μυαλό μου είχε κολλήσει στο επαγγελματικό κομμάτι και το σκεφτόμουν όλη την ώρα και βασανιζόμουν. Στην ουσία σκεφτόμουν για το μέλλον και έχανα το τώρα. Δεν ζούσα πραγματικά εκείνο το διάστημα. Αυτό συνειδητοποίησα και άρχισα να το βλέπω διαφορετικά. Ξεκίνησα να σκέφτομαι πώς θέλω να είναι η ζωή μου. Έβαλα ως προτεραιότητα τη ζωή μου και μετά τη δουλειά. Πλέον η δουλειά είναι ανάμεσα στα τελευταία πράγματα που θα σκεφτώ. Είναι το τελευταίο ίσως. Στέκομαι στο τι θέλω να κάνω σήμερα, πού θέλω να είμαι, τι θέλω να δω, πώς θέλω να είναι η ζωή μου, και βάσει αυτού βλέπω τι επάγγελμα μπορώ να κάνω για τον βιοπορισμό μου, χωρίς στρες.

Μιας και μίλησες για στρες, ποιες δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού;
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κάποια τεράστια δυσκολία. Όσον αφορά τη ζωή που είχα πριν και τη ζωή που έχω τώρα, πριν είχα πιο πολλές δυσκολίες γιατί είχα πολλά πράγματα στο μυαλό σου. Όλες αυτές οι σκέψεις σε χαζεύουν, σου αποσπούν την προσοχή, σου ρουφάνε την ενέργεια. Πλέον μείωσα τις δεσμεύσεις, τα δεσίματα. Το σπίτι μου, ας πούμε, δεν χρειάζεται να είναι σε ένα μέρος για να νιώθω ασφάλεια. Πλέον δεν έχω αυτή τη δέσμευση. Μπορώ να είμαι όπου θέλω. Οι δεσμοί που έχουμε με την οικογένειά μας, με τους φίλους μας, πολλές φορές μας κρατάνε λίγο πίσω, πολλές φορές λόγω των δεσμεύσεων ξεχνάμε να ακούμε τα θέλω μας, τις ανάγκες μας.

Εσένα οι ανάγκες σου χωρούν μέσα σε 4-5 τετραγωνικά;
Ναι, είναι τέλειο να ξέρεις ότι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι δίπλα σου. Αρχικά δεν χρειάζεται να σηκώνομαι για να ανοίξω το ψυγείο… Έχω πραγματικά όλες τις ανέσεις. Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορείς να έχεις στο βαν. Και νερό και τουαλέτα έχεις, και μπάνιο θα κάνεις και θα μαγειρέψεις. Αλλά αυτά είναι τα βασικά πράγματα. Αυτά που χρειάζομαι εγώ.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες ελευθερίες που σου δίνει η ζωή στο βαν;
Η πιο σημαντική ελευθερία είναι στο μυαλό σου.  Δηλαδή πρακτικά είμαι ελεύθερη να πάω σήμερα Θεσσαλονίκη, αύριο να είμαι Καβάλα, μεθαύριο στην Κρήτη. Έχω μια ελευθερία, μιας ζωής που είναι απαλλαγμένη από άγχη. Απλά παίρνω το βαν μου, πάω όπου θέλω και μένω όπου θέλω. Και αυτή η ψυχική ελευθερία είναι σημαντική για μένα. Δεν έχω κάτι να με βασανίζει πλέον. Αυτοί οι 10 μήνες είναι αρχικά σαν να έχω ζήσει 10 ζωές, σαν να έχω ζήσει 10 χρόνια. Ζεις όλη την ώρα πράγματα, εμπειρίες. Γνωρίζω όλη την ώρα διαφορετικό κόσμο, είμαι συνεχώς σε διαφορετικά μέρη.

Έχεις αλλάξει όλη σου τη ζωή. Αυτό που θεωρούσες ότι είναι η ζωή σου.
Ακριβώς. Πριν από λίγο καιρό, πίστευα πως ζωή είναι αυτό που θεωρούν οι περισσότεροι άνθρωποι “νορμάλ” ζωή. Για μένα τώρα το “νορμάλ” είναι αυτό που ζω. Έχω χάσει ήδη τη σύνδεση της προηγούμενης ζωής, μιας ζωής με πίεση και καταναγκασμούς. Στην τελική, απλά το δοκιμάζεις, απλά το κάνεις. Κι αν πάει στραβά, γυρνάς πίσω. Οτιδήποτε πάει στραβά και πας και χτυπάς κάπου που δεν σου ταιριάζει, απλά γυρνάς πάλι πίσω και πάλι θα το ξαναβρείς. Το να γυρίσεις πίσω είναι το εύκολο.

Έχεις αποσυνδεθεί τελείως από τον τυπικό τρόπο ζωής;
Ναι, πού και πού ξέρεις, τα σκέφτομαι όταν οδηγώ. Γενικά όταν οδηγώ σκέφτομαι πάρα πολύ και παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου. Και βλέπω ανθρώπους που περπατούν βιαστικά στο πεζοδρόμιο ή πάνε στις δουλειές τους, ανθρώπους που γυρίζουν στους δρόμους και σκέφτομαι τη ζωή που έκανα πριν. Τώρα λέω: Τι είναι αυτό; Είναι όλοι μέσα σε ένα άγχος και μία ταχύτητα ιλιγγιώδη. Και κάποιοι στην ουσία δεν ξέρουν καν αν γνωρίζουν πού πηγαίνουν. Γιατί νομίζω ότι δεν κάθονται πολλοί άνθρωποι πλέον να σκεφτούν τι πραγματικά θέλουν. Απλά έχουν μπει σε ένα μοτίβο και πορεύονται με αυτό το μοτίβο.

Έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις σου λόγω της αλλαγής αυτής;
Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Το πώς βλέπω τις σχέσεις, την έννοια της δέσμευσης. Πλέον γνωρίζω πολλά άτομα και ερχόμαστε κοντά. Γενικά είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να γνωρίζω καινούργια άτομα και να κάνω νέες παρέες. Με αυτό τον τρόπο ζωής, γνωρίζεις εύκολα άτομα. Όταν είσαι συνεχώς έξω και κάνεις διαφορετικά πράγματα γνωρίζεις άτομα και έχεις ευκαιρίες για νέες εμπειρίες. Το στενάχωρο είναι όταν πρέπει να φύγω από ένα μέρος, Αν και πλέον μπορώ και το διαχειρίζομαι, γιατί το έχω συνηθίσει. Βέβαια, μπορείς να κάνεις και φιλίες που δεν χαλάνε. Δηλαδή μπορεί να μην τους βλέπεις για ένα χρόνο, και όταν τους δεις μπροστά σου είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Μέχρι στιγμής, ποιες είναι οι πιο όμορφες στιγμές που έχεις ζήσει σε αυτό το ταξίδι;
Όλη η εμπειρία είναι απίστευτη. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σημείο που να ξεχωρίζω. Έχω πάει σε πολλά όμορφα μέρη, αλλά το καθένα είναι μοναδικό με τον δικό του τρόπο. Η ζωή μου που κάνω τους τελευταίους μήνες είναι ένα υπέροχο ταξίδι, και νιώθω ευγνωμοσύνη που όλα έχουν πάει τόσο καλά, κάτι που σίγουρα δεν περίμενα.

 Και το επόμενο βήμα; Πώς πιστεύεις ότι θα συνεχιστεί αυτό το ταξίδι;
Το επόμενο βήμα -όπως όλα δείχνουν- θα είναι το εξωτερικό. Όταν έφτιαχνα το βαν, ο στόχος μου ήταν να κάνω τον γύρο της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο γεωγραφικό το ταξίδι, είναι και ένα εσωτερικό ταξίδι, μια εμπειρία ζωής που θέλω να βιώσω. Σχεδιάζω να πάω στη Γαλλία για δουλειά και μετά να συνεχίσω κάπου αλλού. Δεν έχω αυστηρό πλάνο, ζω κυρίως στο παρόν. Έχω ένα γενικό σχέδιο, αλλά αφήνω τα πράγματα να εξελιχθούν όπως έρθουν.

 Οπότε έχεις βρει γαλήνη σε αυτό τον τρόπο ζωής.
Ναι, έχω βρει γαλήνη. Ζω την καθημερινότητα και νιώθω ψυχική ηρεμία αυτούς τους μήνες.

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που φοβάται να δοκιμάσει να ζήσει μια παρόμοια ζωή;
Ο φόβος είναι κάτι φυσικό, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει παντού. Ποτέ δεν είσαι απόλυτα ασφαλής. Το σημαντικό είναι να κάνεις αυτό που θες σήμερα, γιατί δεν ξέρεις πόσο χρόνο έχεις. Το να ζεις σε ένα βαν έχει κινδύνους, αλλά με προετοιμασία μπορείς να τους μειώσεις. Να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα, να ασφαλίσεις το βαν σου, να επιλέγεις μέρη στα οποία νιώθεις ασφαλής για να το παρκάρεις. Όπως και σε κάθε τρόπο ζωής, έτσι κι εδώ πρέπει να προσέχεις.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό δίδαγμα που έχεις πάρει μέχρι τώρα σε αυτό το ταξίδι;
Το πιο σημαντικό είναι να ζεις αληθινά και να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Ο καθένας πρέπει να αναρωτηθεί τι θέλει να κάνει στη ζωή και να το επιλέξει συνειδητά. Πρέπει να σπάσουμε τα όρια που μας θέτουν οι κοινωνίες και να σκεφτούμε έξω από το κουτί. Πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε ό,τι βάλουμε στο μυαλό μας. Η ζωή είναι πολύ μικρή και περνάει γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Αν ζεις κάθε μέρα γεμάτη εμπειρίες, τότε μόνο νιώθεις ότι ζεις πραγματικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα