ΣτΕ: Συζητήθηκε η δυνατότητα αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους

Διαβάζεται σε 2'
Athens Pride 2024
Athens Pride 2024 SOOC

Στο επίκεντρο συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρέθηκε το ζήτημα της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους αλλά και από άτομα με πολλαπλούς συντρόφους.

Το ζήτημα της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους αλλά και από άτομα με πολλαπλούς συντρόφους, που δεν λαμβάνουν προφυλάξεις, απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συζήτηση διεξήχθη ύστερα από προσφυγές κατά της νέας υπουργικής απόφασης για το σχετικό έντυπο, στο οποίο καταγράφονται οι ομάδες που αποκλείονται από τη διαδικασία. Παλαιότερα στον κατάλογο περιλαμβάνονταν άτομα που είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις από το 1977 αλλά και εκείνα που είχαν περισσότερους συντρόφους χωρίς τη χρήση προστασίας, ωστόσο πρόσφατα αφαιρέθηκαν από αυτόν.

Η αφαίρεση αυτή, που έγινε με τη νέα υπουργική απόφαση, βρήκε πολέμιους, και ανάμεσα τους σωματεία πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Ενώπιον του Δ’ Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης, με την οποία ζητήθηκε να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Υγείας. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την απόφαση γίνεται αναφορά στο έντυπο «ιστορικό αιμοδοσίας» και ανακαθορίζονται οι ομάδες που αποκλείονται από τη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, στην αίτηση τους τα σωματεία αναφέρουν πως οι εξαιρέσεις-μεταβολές του νέου ιστορικού του αιμοδότη, αποκλίνουν από την σχετική γνωμοδότηση της 5μελούς συμβουλευτικής επιτροπής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα