Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τοξικότητα του Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 4'
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τοξικότητα του Κασσελάκη
Aris Oikonomou/ SOOC

Την αντιμετώπιση των επιθέσεων απαξίωσης από τον πρώην πρόεδρο ενόψει συνεδρίου και εκλογών θα συζητήσει η σημερινή Πολιτική Γραμματεία.

Αντιμέτωπη με το πώς θα διαχειριστεί την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριό του και την εκλογή νέας ηγεσίας, ενώ ταυτόχρονα ο πρώην πρόεδρός του έχει επιδοθεί σε μία συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης, βρίσκεται η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδριάζει το μεσημέρι.

Το συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για την προεδρία που θα έχουν κατατεθεί ως τις 24 Οκτωβρίου, θα γίνει από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου. Οι ημερομηνίες των εκλογών έχουν αντίστοιχα οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

Η Πολιτική Γραμματεία, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει τα οργανωτικά θέματα που αφορούν τον προσυνεδριακό διάλογο. Επίσης, την εκλογή συνέδρων με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, όμως, στόχος είναι οι διαδικασίες αυτές να μην πραγματοποιηθούν σε ένα κλίμα ακραίας τοξικότητας, όπως αυτό που φαίνεται να έχουν διαμορφώσει τα πολιτικά μηνύματα που στέλνουν οι δημόσιες παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος αμφισβήτησε εκ νέου την απόφαση με την οποία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε την υποψηφιότητά του. Υποστήριξε δημόσια ότι διαθέτει ακόμη την ιδιότητα του προέδρου, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στα όργανα του κόμματος λέγοντας ότι δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως και ότι μέλη της Κ.Ε συνάρτησαν την πολιτική τους στάση από την επαγγελματική τους σχέση με το κόμμα.

Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης – στην ίδια συνέντευξη – καταδίκασε τα περιστατικά προσωπικών επιθέσεων και τοξικής συμπεριφοράς υποστηρίζοντας ότι «δεν με εκφράζουν», για κάποιον -άγνωστο μέχρι στιγμής- λόγο, επώνυμοι και ανώνυμοι λογαριασμοί υποστηρικτών του στο διαδίκτυο φαίνεται να κατάλαβαν… ακριβώς το αντίθετο. Έτσι μετά τη δημόσια εμφάνιση του έκπτωτου προέδρου καταγράφεται ένας πολλαπλασιασμός των προσωπικών επιθέσεων εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από λογαριασμούς στα social media.

Ενδεικτική η περίπτωση των επιθέσεων στον Διονύση Τεμπονέρα, που υποχρέωσαν τον γνωστό εργατολόγο (ο οποίος παρεπιπτόντως έχει παραιτηθεί από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ) να κινηθεί νομικά εναντίον τoυς. Πιστώνοντας μάλιστα τις, «φασιστικές» όπως τις αποκαλεί, αυτές πρακτικές στον Στέφανο Κασσελάκη.

Νέο κόμμα;

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα εξεταστεί και η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να δημιουργήσει ιστότοπο στον οποίο καλεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλουν προσωπικά τους στοιχεία. Πρόκειται για μία κίνηση που από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αποτιμώνται ως προπομπός της δημιουργίας νέου κόμματος.

Επισήμανε πως «το κόμμα δεν έχει παραρτήματα, δεν έχει τέτοιες λογικές. Δεν στήνεται κόμμα μέσα στο κόμμα. Είναι μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας παράπλευρος μηχανισμός». Είπε επίσης πως «ο Κασσελάκης έχει καταδικαστεί από τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή παραβαίνει κανόνες, να υβρίζει το κόμμα που θέλει να γίνει πρόεδρος, να στέλνει εξώδικα και να απειλεί με εισαγγελικές αρχές τα όργανα του κόμματος. Με τον Κασσελάκη υπήρξε τρομερή ανοχή, που κάθε μέρα προχωρούσε σε υβριστικά σχόλια κατά του κόμματος και θέλησε να το στείλει στα δικαστήρια».

Ερώτημα αποτελεί αν η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη θα αντιμετωπιστεί ως μια τυπική εκδοχή φραξιονισμού, δηλαδή δημιουργίας κόμματος μέσα στο κόμμα. Ιδίως από την στιγμή που «κλασσική» εκδοχή αυτής της πρακτικής ήταν η στάση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον Στ.Κασσελάκη, όταν στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, αν και ήταν παρόντα παρέμεναν έξω από την αίθουσα προκειμένου να μην διαπιστωθεί απαρτία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα