Η ΝΔ τα βάζει με τους “τσάμπα πατριώτες” για το μεταναστευτικό

Διαβάζεται σε 6'
Η ΝΔ τα βάζει με τους “τσάμπα πατριώτες” για το μεταναστευτικό
Ο Βίκτορ Όρμπαν Associated Press

“Ο Μητσοτάκης δίνει μία πατριωτική μάχη στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό” δήλωσε ο Βορίδης, ενώ η κυβέρνηση καταγγέλλει Βελόπουλο – Λατινοπούλου για σύμπλευση με τον Όρμπαν, ο οποίος “θέλει την Ελλάδα μία αποθήκη ψυχών”.

Το δόγμα “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση” υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι σε κόμματα εκ δεξιών της, τα οποία επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό κατά της κυβέρνησης. Όπως βέβαια είχε αντίστοιχα πράξει και το σημερινό κυβερνών κόμμα κατά το παρελθόν ως αξιωματική αντιπολίτευση…

Στο πλαίσιο αυτό, γαλάζια στελέχη πυροβολούν διαρκώς κατά του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου, προβάλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης ως “πατριωτική”, σκληρή, αλλά ταυτόχρονα “ανθρωπιστική”. Κυβερνητικά στελέχη καταγγέλλουν μάλιστα την Ελληνική Λύση και τη “Φωνή Λογικής” για σύμπλευση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βικτορ Όρμπαν, ο οποίος -όπως τονίζουν- θέλει την Ελλάδα μία αποθήκη ψυχών. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πολλάκις έχει καταγγείλει τους “τσάμπα πατριώτες”, συμμετέχει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην ατζέντα της οποίας βασικά θέματα είναι η Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό. Δυο θέματα που συνδέονται μεταξύ τους, καθώς ιδίως μετά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο είναι ορατός ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Προς μία Ευρώπη όμως στην οποία η Ακροδεξιά πιέζει, ιδίως στις δύο χώρες που αποτελούν το βασικό πυρήνα της ΕΕ, δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και στην Ελλάδα όμως οι ακραίες φωνές, που εξετράφησαν από συγκεκριμένες πολιτικές το προηγούμενο διάστημα, απευθυνόμενες στο θυμικό του δεξιού ακροατηρίου φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής να επιμείνει στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής λύσης και την αποφυγή μονομερών ενεργειών ή διμερών συμφωνιών για το μεταναστευτικό. Η Αθήνα χαιρετίζει άλλωστε την επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ζητά επίσπευση της εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η κ.φον ντερ Λάιεν προτείνει δε μεταξύ άλλων αλλαγή πολιτικών για τις επιστροφές σε τρίτες χώρες, αλλαγή πολιτικών για το άσυλο, νέα συζήτηση για απελάσεις υπό προϋποθέσεις. Σημείο κλειδί για τη χώρα μας όμως είναι η δυνατότητα των προσφύγων να μετακινούνται εντός της ΕΕ εφόσον έχουν λάβει άσυλο. Κάτι με το οποίο διαφωνούν Γερμανία, Ουγγαρία και Ολλανδία.

“Όσο καλά και να τα πας, σίγουρα η λύση βρίσκεται και στην Ευρώπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον ΣΚΑΪ. “Οι προτάσεις σε επίπεδο διμερών συμφωνιών δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του το πρόβλημα”, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών είχε επίσης μιλήσει για “ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”.

Ποιος είναι περισσότερο “πατριώτης”

Ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εν όψει της συμμετοχής του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής έκανε λόγο (ΕΡΤ) για “μια πατριωτική προσπάθεια, που θα έπρεπε να έχει περισσότερους συμμάχους τουλάχιστον στην Ελλάδα”.

Ο κ. Βορίδης πήρε τη σκυτάλη των επιθέσεων κατά των κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ περί σύμπλευσης με τον Ορμπαν και ανεφάρμοστων προτάσεων. Την επιθετική αυτή γραμμή είχε λανσάρει στο briefing της Δευτέρας ο κ. Μαρινάκης, με ευθείες βολές κατά της κ. Λατινοπούλου.

“Εμείς δεν έχουμε μέτωπο με κανέναν. Αντιθέτως, έχουμε μέτωπο με θέσεις που εμφανίζονται ως δήθεν πατριωτικές και αποτελεσματικές, και στην πραγματικότητα είναι λαϊκιστικές”, δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με την κόντρα κυβέρνησης – Λατινοπούλου ο κ. Βορίδης. Κατηγόρησε μάλιστα τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ ότι “φαίνεται να θεωρούν ως φυσικό σύμμαχό τους, τον κ.Όρμπαν”, ο οποίος εκπροσωπεί την αντίληψη ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ένα είδος φυλακής όλων των μεταναστών”.

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε δε και το οικονομικό κόστος ακραίων πολιτικών: “ Οι αντιλήψεις που υπερασπίζεται ο κ. Όρμπαν για την Ουγγαρία κοστίζουν στη χώρα αυτή – γιατί είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου – περίπου 650 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα το χρόνο, δηλαδή περίπου μισό ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το σχήμα δημοσιονομικά.”

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: “Αυτά που λέει ο Όρμπαν εξυπηρετούν τη χώρα μας; Αν αυτά που λέει ο Όρμπαν εφαρμοστούν, η Ελλάδα θα «σωθεί», έτσι για να πω μια απλή έκφραση, ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Η απάντηση είναι, όχι. Η Ελλάδα θα έχει τεράστιο ζήτημα.”

Από τον Όρμπαν στη Μελόνι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε τονίζοντας ότι: “Αν αυτά που λέει ο Όρμπαν και η χώρα του, υιοθετηθούν στην Ευρώπη, τότε η Ελλάδα θα γίνει μια αποθήκη ψυχών. Δεν θα μιλάμε για 23.000 διαμένοντες που μιλάμε σήμερα, ίσως ξεπεράσουμε και τις 90.000, για τις οποίες μιλούσαμε μέχρι να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διακυβέρνηση του τόπου.”  Δήλωσε μάλιστα σαρκαστικά ότι “οι εν Ελλάδι δήθεν πατριώτες, οι οποίοι θέλουν να μας σώσουν από το μεταναστευτικό” ταυτίζονται με τον Όρμπαν.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα καλείται να απαντήσει στους εγχώριους θαυμαστές της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία στέλνει μετανάστες σε κλειστά κέντρα στην Αλβανία και υποστηρίζει ότι η Ιταλία είναι “πρότυπο προς μίμηση” στο μεταναστευτικό.

“Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το μοντέλο της συμφωνίας Ιταλίας με την Αλβανία”, είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος. Επισήμανε δε ότι: “Αυτή η δομή προβλέπεται να φιλοξενήσει λιγότερα από 1000 άτομα. Επομένως δεν είναι και το σούπερ πρότζεκτ δεδομένου ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες συνολικά σε όλη την Ευρώπη.”

Ενώ ο κ. Μαρινάκης αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ιταλικής μεταναστευτικής πολιτικής, σημειώνοντας: “Προχθές μόνο στην Λαμπεντούζα, υποδέχτηκαν 800 νέες αφίξεις μεταναστών. Μόνο στη Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα η χειρότερη μέρα, μας κάνει να αποτρέπουμε 150 άτομα”. Υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία, που επιτρέπει καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα