Η Καθολική Αρχιεπισκοπή της “Πόλης των Αγγέλων” έδωσε ρεκόρ αποζημιώσεων σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Διαβάζεται σε 2'
Η Καθολική Αρχιεπισκοπή της “Πόλης των Αγγέλων” έδωσε ρεκόρ αποζημιώσεων σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
H αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, στο Καθεδρικό Ναό, τον Σεπτέμβριο του 2023. Los Angeles Times via AP Allen J. Schaben

Ξεπέρασαν τα 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια οι αποζημιώσεις της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του Λος Άντζελες, σε συμβιβασμούς σχεδόν 2.000 αστικών αξιώσεων για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Το 1/3 των 12 Ρωμαιοκαθολικών επισκοπών στην Καλιφόρνια έχουν κηρύξει πτώχευση, είτε σκέφτονται να κηρύξουν, μετά την μαζική κατάθεση μηνύσεων για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Προηγήθηκε το νομοσχέδιο 218 που παρείχε ένα τριετές “παράθυρο” για την αναβίωση παλαιότερων αστικών αξιώσεων σχετικών με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

H Καθολική Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και η πολυπληθέστερη. Είναι και αυτή που θα δώσει το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από την Καθολική Αρχιεπισκοπή, σε διακανονισμό για σεξουαλικά εγκλήματα παιδιών.

Για τη διευθέτηση 1.353 ισχυρισμών -κάποιοι είναι από τη δεκαετία του ‘40- θα χρειαστούν 880.000.000 δολάρια. Συν τα 740 εκατομμύρια που έχουν ήδη δοθεί για τον ίδιο λόγο, οι αποζημιώσεις έχουν ξεπεράσει τα 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως θύτες αναφέρονται στα έγγραφα περισσότεροι από 300 ιερείς που εργάστηκαν στην αρχιεπισκοπή. Είναι αρχιεπίσκοποι κληρικοί, λαϊκοί και ιερείς θρησκευτικών τάξεων και κληρικοί από άλλες επισκοπές που υπηρετούσαν στο Λος Άντζελες.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης δικαίωση»

Αφότου τελείωσε η προθεσμία του νόμου 218, η αρχιεπισκοπή και οι δικηγόροι των καταγγελλόντων μπήκαν στη διαδικασία διαμεσολάβησης, ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα και να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η αρχιεπισκοπή.

Όταν όλα τελείωσαν, ο αιδεσιμότατος José H. Gomez έγραψε προς επιστολή πως «λυπάμαι για κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά, από τα βάθη της καρδιάς μου. Ελπίζω ότι αυτός ο συμβιβασμός θα προσφέρει κάποιου είδους θεραπεία για ό,τι υπέστησαν αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες».

Διευκρίνισε πως τα 800.000.000 δολάρια προήλθαν «από αποθεματικά, επενδύσεις και δάνεια, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της αρχιεπισκοπής. Όχι από δωρεές».

Ο Morgan Stewart, δικηγόρος που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων δήλωσε στους LA Times «αυτό που συνέβη είναι ένα μέτρο για τη δικαιοσύνη, αφού ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης δικαίωση. Οι θαρραλέοι επιζώντες έκαναν τα πάντα για να προστατέψουν τα παιδιά του μέλλοντος.

Υπέφεραν για δεκαετίες μετά την κακοποίηση. Δεκάδες από τους επιζώντες έχουν πεθάνει. Άλλοι γερνούν, όπως και όσοι έχουν γνώστη της κακοποίησης μέσα στην εκκλησία. Είναι καιρός να τελειώσει αυτό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα