Γάζα: Οι νεκροί γίνονται βορά των αδέσποτων σκύλων

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα: Οι νεκροί γίνονται βορά των αδέσποτων σκύλων
FILE - Palestinians salvage items from the destruction in the wake of an Israeli air and ground offensive in Jebaliya, northern Gaza Strip after Israeli forces withdrew from the area, Friday, May 31, 2024. AP Photo/Enas Rami, File

Οι μαρτυρίες από την Τζαμπάλια στη Γάζα είναι αποκαλυπτικές της καταστροφής. Η λιμοκτονία θερίζει ανθρώπους και ζώα ενώ μαίνεται το σφυροκόπημα.

Σοροί διασκορπισμένοι στους δρόμους, ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων, άνθρωποι να λιμοκτονούν. Οι εικόνες από τη βόρεια Γάζα και συγκεκριμένα από την περιοχή της Τζαμπάλια είναι απελπιστικές.

“Η πείνα είναι έκδηλη στους ανθρώπους της βόρειας Γάζας” δήλωσε, μιλώντας στο CNN ο Fares Afana, επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην περιοχή. “Οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν οτιδήποτε φέρει ζωή” πρόσθεσε.

Η ίδια και οι συνάδελφοί της περισυλλέγουν τις σορούς των Παλαιστινίων, που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων. Ωστόσο, πολλές φορές, όπως η ίδια περιγράφει, τα νεκρά σώματά τους φέρουν δαγκωματιές από αδέσποτα πεινασμένα σκυλιά, δυσκολεύοντας έτσι την ταυτοποίησή τους.

Ο κ. Afana μοιράστηκε μάλιστα μία φωτογραφία με το CNN, η οποία δείχνει τη σορό ενός μικρού αγοριού, να έχει κατασπαραχθεί από τα αδέσποτα.

H Tζαμπάλια, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις αδιάκοπα τις τελευταίες 12 ημέρες. Οι IDF υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι επιχειρούν κατά μαχητών της Χαμάς που δρουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την Τζαμπάλια, ενώ 400.000 που παραμένουν στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

 

Η ισραηλινή υπηρεσία που διαχειρίζεται τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα ανέφερε ότι τη Δευτέρα πέρασαν 30 φορτηγά στη βόρεια Γάζα, επιμένοντας ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, ο κ. Fares Afana δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν πολίτες που προσπαθούσαν να βρουν τρόφιμα σε ένα κέντρο διανομής βοήθειας της UNRWA.

Παράλληλα, η μετακίνηση των διασωστικών ομάδων γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, καθώς οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και τα ισραηλινά πυρά πλήττουν τα ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα του κατεστραμμένου από τον πόλεμο θύλακα, ισραηλινά πυρά χτύπησαν ασθενοφόρα κοντά στο νοσοκομείο Yemen al-Sa’eed στην Τζαμπάλια.

Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ένα ασθενοφόρο με κατεστραμμένα λάστιχα και σημάδια από σφαίρες. «Αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Γάζα είναι πραγματική γενοκτονία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι διασώστες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους υπό αυτές τις συνθήκες.

Όπως θυμάται ο 23χρονος δημοσιογράφος Αμπντούλ Καρίμ Αλ-Ζουαϊντί, τα στενά του καταυλισμού στην Τζαμπάλια ήταν κάποτε γεμάτα από παιδιά και οικογένειες. Σήμερα, δεν είναι παρά στάχτες, με τους κατοίκους να προσπαθούν να επιβιώσουν σε πρόχειρα καταλύματα φτιαγμένα από τα συντρίμμια των σπιτιών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα