Νέα Αριστερά: “Κεραυνοί” για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη στο κείμενο θέσεων

Διαβάζεται σε 4'
Νέα Αριστερά: “Κεραυνοί” για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη στο κείμενο θέσεων
Νέα Αριστερά Eurokinissi

Τα συμπεράσματα της Νέας Αριστεράς για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως αποτυπώνονται στο κείμενο θέσεων του κόμματος.

Aν δεν αναλύσεις και κατανοήσεις βαθιά το παρελθόν, δεν μπορείς να προχωρήσεις στο μέλλον. Εχοντας αυτό κατά νου, η Νέα Αριστερά χαράσσει το δρόμο προς το πρώτο συνέδριό της (7-10 Νοεμβρίου) επιχειρώντας να αναλύσει τις αιτίες της διαλυτικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα από τη διάσπαση του οποίου προέκυψε η νέα προσπάθεια.

Στο εκτενέστατο κείμενο θέσεων, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει και του προσυνεδριακού διαλόγου, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο, το 3ο, το οποίο αφενός δίνει τη δική του εξήγηση για την παρατεταμένη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και αφενός (και κατά συνέπεια) καταγράφει τους λόγους για τους οποίους ήταν απαραίτητη η ίδρυση της Νέας Αριστεράς.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι “η Νέα Αριστερά προκύπτοντας από την αποχώρηση βουλευτών, στελεχών και μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που συγκροτήθηκε μέσα από την κρίση, όχι απλά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Αριστεράς ευρύτερα. Ο απεγκλωβισμός πολιτικών δυνάμεων από ένα κόμμα με συμπτώματα επιταχυνόμενου εκφυλισμού και πολιτικής παρακμής -το φθινόπωρο του 2023- και με προδιαγεγραμμένη πορεία (που επιβεβαιώνεται διαρκώς), ήταν μία κίνηση πολιτικά αναγκαία, ηθικά επιβεβλημένη και στρατηγικά σωστή για τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς”.

Παρακάτω, το κείμενο ανιχνεύει τις συνέπειες της εκλογής Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: “Η εκλογή της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε δύο σημαντικές επιπτώσεις. Πρώτον, σηματοδότησε ότι κανένα από τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην εκλογική κατάρρευση των εθνικών εκλογών του 2023 -και αναφέρονται παρακάτω-δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μέσα από την συμμαχία που συγκροτήθηκε για να στηρίξει το Στέφανο Κασσελάκη και να τον αναδείξει αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας πλειοψηφικά, επικράτησε τελικά η άποψη της επιβεβαίωσης της γραμμής την ανερμάτιστης διεύρυνσης προς ένα θολό «κέντρο» με την πρακτική των μεταγραφών, η αποκοπή από τα ριζοσπαστικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και η λογική ενός κυβερνητισμού χωρίς πολιτική πυξίδα και ιδεολογικό προσανατολισμό.

Η ετερόκλητη αυτή συμμαχία με επικεφαλής το νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να συντηρήσει τα δομικά προβλήματα του κόμματος και ταυτόχρονα κατέδειξε ως βασική αιτία της εκλογικής κατάρρευσης όσους και όσες επερωτούσαν την ως τότε τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και την ως τότε ηγεσία του. Οι προσωπικές επιθέσεις, η έκρηξη τοξικότητας και οι συκοφαντίες σε συντρόφους και συντρόφισσες δεν αρκεί να περιγραφούν σε προσωπικό και υποκειμενικό επίπεδο”.

Εν συνεχεία υπογραμμίζεται ότι “ο αμοραλισμός από υποκειμενικό χαρακτηριστικό κατέστη δομικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επέτρεπε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση στο πλαίσιο μίας οριοθετημένης πολιτικής διαδικασίας που να διέπεται από κάποιες βασικές αρχές.

Δεν απουσιάζει και η κριτική γι’ αυτούς που στήριξαν αρχικά την υποψηφιότητα Κασσελάκη και τώρα παίρνουν αποστάσεις: “Τα δομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώθηκαν με γεωμετρική επιτάχυνση μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Ο Σ. Κασσελάκης, αν πρέπει να του αναγνωριστεί κάτι,είναι ότι ήταν ειλικρινής σε ένα πράγμα: στις προθέσεις του για το κόμμα. Από την περίοδο που δήλωσε υποψηφιότητα τόνισε ότι ήθελε να τα αλλάξει όλα.

Όσοι και όσες δεν κατάλαβαν τί εννοούσε και σήμερα εξανίστανται, το έκαναν είτε από αφέλεια είτε από υστεροβουλία. Η ετερόκλητη συμμαχία που τον στήριξε και θεώρησε ότι μπορούσε να τον πλαισιώσει πολιτικά, συνειδητοποίησε αργοπορημένα το προφανές από την πρώτη στιγμή. Ότι με έναν αρχηγό κόμματος πολιτικά ανερμάτιστο και κενό, με πίστη μόνο στις προσωπικές του δυνατότητες και όχι στην συλλογικότητα, χωρίς γνώση και παραστάσεις από την ελληνική κοινωνία η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διαλυτική”.

Εντοπίζονται, τέλος, ευθύνες και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: “Η εκλογή Κασσελάκη ήταν το ακραίο σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η αιτία της. Σε κάθε περίπτωση η αποδοχή της υποψηφιότητάς του χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο και την ενεργοποίηση θεσμικών αντιβάρων βαρύνει όλες τις πλευρές και πρωτίστως την Πολιτική Γραμματεία που ανέλαβε την ευθύνη του κόμματος μετά την παραίτηση Τσίπρα. Ήταν επίσης λάθος η επιλογή πρώτα εκλογή Προέδρου και μετά Συνέδριο”.

Ολο το κείμενο θέσεων μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα