Ισραηλινός στρατός: Ο Γιαχία Σινουάρ εξουδετερώθηκε

Διαβάζεται σε 7'
Υποστηρικτής των Χούτι με αφίσα του Γιαχία Σινουάρ
Υποστηρικτής των Χούτι με αφίσα του Γιαχία Σινουάρ 2024 Osamah Abdulrahman/AP Photo

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επισήμως ότι εξάλειψε τον επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Γιαχία Σινουάρ εξουδετερώθηκε“.

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση στο X, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο ηγέτης της Χαμάς εξουδετερώθηκε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις μέχρι πρότινος αναφορές πως ο Σινουάρ ενδεχομένως βρισκόταν μεταξύ των θυμάτων στην τελευταία στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την Τετάρτη.

Οι στρατιώτες των IDF της 828ης Ταξιαρχίας (Bislach) που επιχειρούν στην περιοχή εντόπισαν και εξουδετέρωσαν τρεις τρομοκράτες. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης της σορού, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Γιαχία Σινουάρ εξοντώθηκε“, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών.

Για την ταυτοποίηση της σορού του Σινουάρ το Ισραήλ βασίστηκε εκτός από άλλα βιομετρικά στοιχεία και στα οδοντιατρικά αρχεία, καθώς η οδοντιατρική επιβεβαίωση μπόρεσε να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα, μεταδίδει το CNN. Άλλωστε τα βιομετρικά στοιχεία του Σινουάρ βρίσκονταν στην κατοχή της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος βρισκόταν περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε σε δημοσιογράφους ότι “εάν πέθανε (ο Σινουάρ), εμένα προσωπικά δεν θα μου λείψει”. Ο Ρούτε έδινε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωνε τον θάνατο του Σινουάρ.

Ο Κατς χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ “μία ευκαιρία” για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και ανοίγει τον δρόμο για μια εκ βάθρων αλλαγή στη Γάζα, “χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τον έλεγχο του Ιράν”.

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την “πηγή ελπίδας”. “Ο θάνατός του είναι πηγή ελπίδας για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανακούφιση για τους Ισραηλινούς που επιδίωκε να καταπιέσει”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο ίδιος μάλιστα νωρίτερα και ενώ οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πλήθαιναν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: “Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε“.

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο “Χ”, μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με “Χ”, σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Σύμφωνα με τον Iσραηλινό Στρατό, συλλέχθηκε γενετικό υλικό, ώστε να διαπιστωθεί αν ο εγκέφαλος της 7ης Οκτωβρίου είναι μεταξύ των τριών που σκοτώθηκαν. Εν τω μεταξύ, ηχηρό μήνυμα ισχύος στο Ιράν έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον βομβαρδισμό ενισχυμένων υπόγειων αποθηκών με πυρομαχικά των Χούθι στην Υεμένη, από “αόρατο” αεροσκάφος Β-2.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σκληρές φωτογραφίες που φέρεται να απεικονίζουν τον δολοφονημένο Σινουάρ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για τον ηγέτη της Χαμάς.

Οι IDF δεν γνώριζαν ότι στόχευαν τον Σινουάρ

Οι στρατιώτες των IDF που επιχειρούσαν στη Γάζα δεν στόχευαν τον Σινουάρ και δεν γνώριζαν ότι μπορεί να βρισκόταν στο κτίριο όπου επιχειρούσαν, αναφέρουν δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Τα στρατεύματα εντόπισαν αρκετούς μαχητές να εισέρχονται σε ένα κτίριο σε ένα περιστατικό που ξεκίνησε χθες και διατάχθηκε πλήγμα εναντίον του, το οποίο κατέρρευσε εν μέρει. Μόνο όταν έφτασαν ισραηλινοί στρατιώτες για να επιθεωρήσουν τις ζημιές συνειδητοποίησαν ότι ένας από τους τρεις τρομοκράτες που σκοτώθηκαν έμοιαζε έντονα με τον Σινουάρ.

Οι IDF εξακολουθούν να εξετάζουν αν το πτώμα ήταν όντως ο ηγέτης της Χαμάς, αλλά το Κανάλι 12 αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στο Ισραήλ, επειδή η περιοχή όπου βρέθηκε είναι παγιδευμένη με παγιδευμένα εκρηκτικά. Το πτώμα, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, είχε επίσης ένα στρατιωτικό γιλέκο που έφερε χειροβομβίδες.

Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν μέλος της γενιάς των ηγετών της Χαμάς που συμμετείχαν ενεργά στην πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993).

Ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς κατά την ίδρυσή της το 1987 και γρήγορα ανέβηκε στην ιεραρχία. Σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και από νωρίς ενεπλάκη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στην πρώτη Ιντιφάντα έπαιξε ηγετικό ρόλο, κυρίως στην οργάνωση της πτέρυγας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως “Majd“, η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταστολή εσωτερικής αντιπολίτευσης και συνεργατών του Ισραήλ. Αυτή η εμπλοκή τον οδήγησε να θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους και σκληρούς ηγέτες της Χαμάς.

Το 1988 συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες και τη δολοφονία Παλαιστινίων που θεωρούνταν συνεργάτες του Ισραήλ. Μέντορας του ήταν ο ιδρυτής του κινήματος, Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν. Από αυτόν έμαθε μεθόδους να εντοπίζει, να κυνηγά και να πιάνει Παλαιστίνιους που συνεργάζονταν με Ισραηλινούς. Έχει καταθέσει ενώπιον ισραηλινών αρχών ότι σκότωσε έναν ‘προδότη’, στραγγαλίζοντας τον με κεφίγια (μαντίλι σύμβολο των Παλαιστινίων), μετά τον τύλιξε σε ένα λευκό σάβανο και τον έβαλε σε έναν τάφο.

O Γιαχία Σινουάρ
O Γιαχία Σινουάρ John Minchillo/AP Photo

Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, αλλά το 2011 ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που αφέθηκαν ελεύθεροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από τη Χαμάς. Οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει πως η αποφυλάκιση του ήταν το χειρότερο λάθος στην ιστορία της χώρας, ενώ η επιστροφή του στη Γάζα σηματοδότησε την ανάδειξή του σε κεντρική ηγετική μορφή.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ συνέχισε την άνοδό του στην ηγεσία της Χαμάς και το 2017 εξελέγη ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια που μετακινήθηκε στη γενική ηγεσία. Η ανάδειξή του αντικατοπτρίζει τη στροφή της Χαμάς προς μια πιο στρατιωτικοποιημένη ηγεσία.

Το 2021 όταν τον ξαναψήφισαν για ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, υποσχέθηκε να απελευθερώσει κι άλλους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Λίγους μήνες μετά, διέταξε εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ. Ήταν η απαρχή πολέμου 11 ημερών με πολλούς νεκρούς και καταστροφές ένθεν κι ένθεν, πριν ο Σινουάρ δείξει πως τον ενδιαφέρει μόνο η οικονομική ανάκαμψη της Λωρίδας της Γάζας.

Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις πιθανές εξελίξεις σχετικά με τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επί του Air Force One.

Ο Μπάιντεν, ο Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατευθύνονται προς τη Γερμανία. Οι Ισραηλινοί δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι κάνουν τώρα τις εξετάσεις DNA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα