Νετανιάχου: Το Ισραήλ τακτοποίησε τους λογαριασμούς του με τον Σινουάρ – Ο πόλεμος δεν τελείωσε

Διαβάζεται σε 5'
Νετανιάχου: Το Ισραήλ τακτοποίησε τους λογαριασμούς του με τον Σινουάρ – Ο πόλεμος δεν τελείωσε
FILE - Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu addresses the 79th session of the United Nations General Assembly, Friday, Sept. 27, 2024. (AP Photo/Pamela Smith, File)

O Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, λέγοντας ότι “το κακό δέχθηκε ένα πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης (17/10) ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ προσφέρει την ευκαιρία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει τελειώσει και ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι να επιστραφούν οι όμηροί του.

«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε τον λογαριασμό. Σήμερα το κακό δέχθηκε ένα βαρύ πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μαγνητοσκοπημένη βιντεοσκοπημένη δήλωσή του. «Στις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω: Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι δικοί μας αγαπημένοι, να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι «σημαντικό ορόσημο» στην παρακμή της Χαμάς.

Έστειλε επίσης ένα μήνυμα για τους κατοίκους της Γάζας, λέγοντας: «Ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας. Σας είπε ότι ήταν λιοντάρι, αλλά στην πραγματικότητα κρυβόταν σε μια σκοτεινή φωλιά – και σκοτώθηκε όταν έφυγε πανικόβλητος από τους στρατιώτες μας».

Απευθυνόμενος στον λαό του Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε ότι «έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας» και ότι «πρέπει να παραμείνουμε ανθεκτικοί, να παραμείνουμε σταθεροί στο έδαφός μας και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θα πάμε στη Ράφα».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, όποιο μέλος της Χαμάς παραδώσει τα όπλα και επιστρέψει ομήρους, θα του επιτραπεί να φύγει από τη Γάζα ζωντανό, προσθέτοντας ότι μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη η οργάνωσή τους δεν θα είναι σε θέση να ελέγχει πια τον παλαιστινιακό θύλακα.

Τι γνωρίζουμε για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, ο θάνατος του οποίου συνιστά σκληρό πλήγμα για την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιδού τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επιχείρηση εναντίον του Σινουάρ και την τύχη του ανθρώπου που το Ισραήλ θεωρούσε ως τον εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στην ανακοίνωσή τους ο στρατός και οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας «επιβεβαιώνουν ότι έπειτα από ανθρωποκυνηγητό ενός χρόνου χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες του ισραηλινού στρατού εξόντωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Νωρίτερα, ο στρατός ανέφερε ότι «εξόντωσε τρεις τρομοκράτες» σε επιχειρήσεις στη Γάζα και έκανε εξετάσεις DNA για να επαληθεύσει ότι ο Σινουάρ ήταν ένας από αυτούς.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίστηκε το πότε, το πού και το πώς σκοτώθηκαν αυτοί οι άνδρες.

«Δεν υπήρχε καμία ένδειξη παρουσίας ομήρων στο κτίριο όπου εξοντώθηκαν οι τρομοκράτες», πρόσθεσε ο στρατός, αναφερόμενος στους ανθρώπους που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν ακόμη στη Γάζα.

Σύμφωνα με τη σαουδαραβική τηλεόραση Al Arabiya, η επιχείρηση του στρατού έγινε στην περιοχή της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι χρήματα και ταυτότητες βρέθηκαν πάνω στις σορούς, τις οποίες προσέγγισαν πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα πάντως με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, που πρόσκειται στην αριστερά, οι στρατιώτες που μετείχαν στην επιχείρηση δεν είχαν πληροφορίες για την παρουσία του Σινουάρ σε αυτή τη ζώνη.

Μη επαληθευμένες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες γύρω από ένα πτώμα που φέρει ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι, μέσα στα χαλάσματα, καλυμμένο από σκόνη. Ο νεκρός φοράει ένα μεγάλο ρολόι και μοιάζει με τον Σινουάρ.

Για να εξακριβωθεί η ταυτότητά του έγιναν αναλύσεις DNA, μία από τις οποίες ολοκληρώθηκε απόψε, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό. Στάλθηκαν επίσης φωτογραφίες της οδοντοστοιχίας του στα εργαστήρια της αστυνομίας.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός «θα συνεχίσει και θα εξοντώσει κάθε τρομοκράτη». Η ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ συνοδευόταν από φωτογραφίες του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό και του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, που το Ισραήλ λέει ότι σκοτώθηκε τον Ιούλιο, αλλά η οργάνωση δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο ένας αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, καθώς είναι καθ’ οδόν για το Βερολίνο.

Ο Μακρόν απαιτεί την απελευθέρωση “όλων των ομήρων” της Χαμάς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση “‘όλων των ομήρων” που κρατούνται ακόμη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη του, Γιαχία Σινουάρ.

“Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ο κύριος υπεύθυνος των τρομοκρατικών επιθέσεων και βάρβαρων ενεργειών της 7ης Οκτωβρίου” (2023), έγραψε στην πλατφόρμα Χ. “Αυτή τη μέρα, σκέφτομαι με συγκίνηση τα θύματα, ανάμεσά τους 48 συμπατριώτες μας, και τους οικείους τους. Η Γαλλία απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που ακόμη κρατούνται από τη Χαμάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα