Τράπεζες: Νέες κυβερνητικές πιέσεις για τις προμήθειες

Διαβάζεται σε 5'
O Κωστής Χατζηδάκης
O Κωστής Χατζηδάκης Eurokinissi

Οι τράπεζες ανταπαντούν ότι έχουν ήδη λανσάρει συνδρομητικά «πακέτα» προμηθειών, μέσω των οποίων οι πελάτες τους μπορούν να μειώσουν το κόστος των καθημερινών τους συναλλαγών

Νέο γύρο πιέσεων προς το εγχώριο πιστωτικό σύστημα για την μείωση των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές άνοιξε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στο Athens Innovation Forum 2024 και αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της περαιτέρω διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Μας ενδιαφέρει το θέμα των προμηθειών. Χαιρόμαστε που 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει την πολιτική τους μετά και από σχετική παρότρυνση της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσει και η τέταρτη. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Προφανώς οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι λειτουργούν στο πλαίσιο μιας κοινωνίας με συγκεκριμένες δυνατότητες και ότι οι υπερβολές βλάπτουν και τις ίδιες», τόνισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου ο Κωστής Χατζηδάκης είχε προειδοποιήσει τα πιστωτικά ιδρύματα «να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα». Σε διαφορετική περίπτωση, είχε τονίσει ο υπουργός, θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις.

Μάλιστα επανήλθε στο ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών και στις αρχές Σεπτεμβρίου επανέφερε όπου με του ανακοίνωση ο κ. Χατζηδάκης, διαμήνυσε προς τις εγχώριες τράπεζες ότι θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν και να κάνουν «πιο φιλικό προς τους πολίτες το πλαίσιο των προμηθειών τους».

Παρέμβαση για τις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ

Πάντως για το θέμα των προμηθειών των τραπεζών, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη νομοθετήσει για τις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη “Μικρή Λιανική”. Συγκεκριμένα, για τα επόμενα 3 χρόνια στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ που γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα προβλέπεται ότι η προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας της συναλλαγής. Αντίστοιχα:

  • Η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών ορίζεται στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%.
  • -Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών ορίζεται σε 0,10%.

Την ίδια στιγμή με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει πως η κυβέρνηση δεν θα χαλαρώσει την πίεση, παρά τις όποιες κινήσεις των τραπεζών προς τον εξορθολογισμό του κόστους των προμηθειών.  

Η απάντηση των τραπεζών

Σχολιάζοντας τις νέες πιέσεις του οικονομικού επιτελείου, τραπεζικές πηγές ανάφεραν ότι “το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των πελατών του έχει ήδη προχωρήσει από τα μέσα του καλοκαιριού σε μείωση ή και μηδενισμό των προμηθειών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τραπεζικών υπηρεσιών, όπως εμβάσματα και (επαν)έκδοση καρτών, θέτοντας σταδιακά σε ισχύ τα νέα τους τιμολόγια”. 

Μάλιστα ισχυρίζονται με νόημα ότι και οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των χρεώσεων τους επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι επίμαχες προμήθειες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών εσόδων από το επίμαχο “κανάλι” και τους επιτρέπουν να προχωρήσουν σε μειώσεις, με τον αντίκτυπο να λογίζεται ως διαχειρίσιμος.

Έχουν ήδη λανσάρει συνδρομητικά «πακέτα» προμηθειών, μέσω των οποίων οι πελάτες τους μπορούν να μειώσουν το κόστος των καθημερινών τους συναλλαγών, ενώ επισημαίνεται ότι το ΙRIS, έστω και υποχρεωτικά, αποτελεί πλέον καθημερινότητα για περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες, με τις ίδιες να υποστηρίζουν την επέκταση της υπηρεσίας άμεσων πληρωμών.

Σε επίπεδα – ρεκόρ τα έσοδα από προμήθειες

Σε επίπεδα – ρεκόρ ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. 

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε έσοδα, ύψους 324 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, λαμβάνοντας στήριξη από τα δάνεια, τις κάρτες, τις μεταφορές κεφαλαίων και το asset management.

Σε 282 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα αντίστοιχα έσοδα για τη Eurobank (+4,7% σε ετήσια βάση), με τα νέα δάνεια να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή, ακολουθούμενα από τις συναλλαγές, τις πιστωτικές κάρτες και τις υπηρεσίες wealth management.

Σε σταθερά ανοδική τροχιά παρέμειναν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες της ΕΤΕ, “αγγίζοντας” τα 205 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα, αντανακλώντας κυρίως τις προμήθειες λιανικής τραπεζικής.

Τέλος, έσοδα από προμήθειες, ύψους 196,9 εκατ. ευρώ – έναντι 173,1 εκατ. ευρώ πέρυσι – εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2024 η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων AUMs και της υψηλότερης συνεισφοράς των προμηθειών καρτών και πληρωμών λόγω αυξημένης δραστηριότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα