Fast track αδειοδότηση φωτοβολταϊκών που προσθέτουν μπαταρία

Διαβάζεται σε 3'
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά ISTOCK

Το σχέδιο νόμου για την προώθηση της αποθήκευσης με αδειοδοτικά κίνητρα σε φωτοβολταϊκά κατατέθηκε στη Βουλή.

Η προσθήκη μπαταρίας με fast track διαδικασίες, τόσο για τα φωτοβολταικά που βρίσκονται σε λειτουργία, δηλαδή έχουν ηλεκτριστεί μετά τις 4 Ιουλίου 2019, όσο και για εκείνα που έχουν πάρει οριστικές προσφορές σύνδεσης, προβλέπεται από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι τα έργα αυτά θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα.

Η ωφέλιμη χωρητικότητα της μπαταρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με 1 ώρα στη μέγιστη ισχύ έγχυσης του αντίστοιχου φωτοβολταϊκού σταθμού. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι ένα πάρκο π.χ. 20 Μεγαβάτ θα πρέπει να επιλέξει μία μονάδα χωρητικότητας κατ΄ ελάχιστο 20 Μεγαβατώρων για να ενταχθεί στο μέτρο.

Στόχος του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι μέσα από αδειοδοτικά κίνητρα να αναπτυχθούν μπαταρίες συνολικής ισχύος 1,5 – 2 GW. Συνυπολογίζοντας τις standalone μπαταρίες 1 GW, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω των υφιστάμενων διαγωνισμών (και οι οποίες θα λάβουν ενίσχυση), καθώς και τις μονάδες 500 MW που εκτιμάται πως θα δρομολογηθούν μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», αθροίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 3,5 GW, πολύ κοντά στους εθνικούς στόχους.

Καταρχήν, στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν φωτοβολταϊκά τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, έχοντας ηλεκτριστεί μετά τις 4 Ιουλίου 2019, αλλά και έργα που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024.

Τα παραπάνω έργα θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2025.

Η ενέργεια από την μπαταρία του φωτοβολταϊκού θα αμείβεται με βάση την ωριαία τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας για τη ποσότητα που απορροφά το δίκτυο. Η αποζημίωση των φωτοβολταϊκών για την ενέργεια που προέρχεται από μπαταρίες θα προσδιορίζεται από μετρήσεις διακριτού πιστοποιημένου μετρητή που συνδέεται στην έξοδο των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα δημοσιευτεί πρόσκληση, μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, οι σταθμοί αποθήκευσης που θα επιλεγούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης αυτής δεν θα λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα