Μετά τον Σινουάρ, ποιος; Οι πιθανοί διάδοχοι στην ηγεσία της Χαμάς

Διαβάζεται σε 6'
Μετά τον Σινουάρ, ποιος; Οι πιθανοί διάδοχοι στην ηγεσία της Χαμάς
FILE, Palestinian women, one holding a picture of Hamas movement chief, Ismail Haniyeh, attend a mass rally marking the 32nd anniversary of the founding of Hamas, an Islamic political party that currently rules in Gaza, Saturday, Dec. 14, 2019, in Gaza city. As a rising number of Gazans are drowning in the sea en route to a better life in Europe, Gaza's Hamas rulers are moving to comfortable life in upscale Middle East hotels, prompted a rare outpouring of anger at home, where the economy collapses and 2.3 million people remain effectively trapped in the tiny, conflict-scarred territory. (AP Photo/Khalil Hamra, File)

Τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, που κατά πάσα πιθανότατα είναι ακόμα ζωντανά, και θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της οργάνωσης, μετά τη δολοφονία Σινουάρ.

Με τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ η Χαμάς δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα από τις ισραηλινές δυνάμεις, μόλις δύο μήνες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, στο Ιράν.

Ο Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τετάρτη (16/10) στη Γάζα, ήταν ένας από τους βασικότερους στόχους του Ισραήλ. Θεωρούταν ο “αρχιτέκτονας” της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και αμέσως μετά τον Χανίγια, ανέλαβε αυτός τα καθήκοντα του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης.

Για μήνες κατάφερε να διαφεύγει των ισραηλινών πρακτόρων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ τον αναζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό, μέχρι που την Τετάρτη (!6/10) κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν.

Τώρα, η δομή της ηγεσίας της Χαμάς παραμένει ασαφής. Μερικά διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η διοίκηση στη Γάζα πιθανότατα θα περάσει στον μικρότερο αδελφό του Σινουάρ, τον 49χρονο Mohammed.

Παρακάτω ορισμένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της Χαμάς, τα οποία εκτιμάται ότι ζουν, και ενδεχομένως θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της οργάνωσης:

  • Καλίντ Μεσάαλ (Khaled Meshal), πρώην πολιτικός αρχηγός της Χαμάς

Ανήκει σε αυτούς που δημιούργησαν τη Χαμάς. Γεννημένος κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μεσάαλ ανέλαβε την ηγεσία του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης το 1996, διευθύνοντας την οργάνωση από την εξορία. Δύο χρόνια αργότερα, ισραηλινοί πράκτορες τον δηλητηρίασαν στην Ιορδανία, αλλά διασώθηκε χάρη σε αντίδοτο που παρείχε το Ισραήλ ως μέρος διπλωματικής συμφωνίας.

O Khaled Meshal AP Photo/Amr Nabil

Ο Μεσάαλ πέρασε την καριέρα του μετακινούμενος από χώρα σε χώρα, ζώντας σε Κουβέιτ, Ιορδανία, Κατάρ και Συρία. Όταν αποχώρησε από την ηγεσία του πολιτικού γραφείου το 2017, αντικαταστάθηκε από τον Χανίγια, παραμένοντας ωστόσο επιδραστικός αξιωματούχος της οργάνωσης.

  • Χαλίλ Αλ-Χάγια (Khalil al-Hayya), αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα

Ο Αλ-Χάγια, που πλέον ζει εξόριστος στο Κατάρ, είναι αξιωματούχος της Χαμάς εδώ και δεκαετίες και ήταν ο αναπληρωτής του Σινουάρ.

Ο Khalil al-Hayya (AP Photo/Khalil Hamra)

Επιβίωσε από απόπειρα δολοφονίας από το Ισραήλ το 2007, όταν μια αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στη Γάζα σκότωσε τη σύζυγό του, τα τρία τους παιδιά και τα δύο του αδέρφια ενώ εκείνος απουσίαζε. Ένας άλλος γιος του πέθανε σε αεροπορική επίθεση το 2008, ενώ ηγούνταν της ταξιαρχίας των πυραύλων. Έχασε ένα ακόμα παιδί, τη νύφη και τον εγγονό του σε αεροπορική επιδρομή τον Ιούλιο του 2014.

Για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει πει ότι «ήταν απαραίτητη για να αλλάξουμε ολόκληρη την εξίσωση και όχι να έχουμε απλά μια σύγκρουση. Καταφέραμε να βάλουμε ξανά στο τραπέζι το Παλαιστινιακό ζήτημα. Τώρα κανείς στην περιοχή δεν μπορεί να είναι ήσυχος. Ο στόχος μας δεν είναι να έχουμε νερό και ρεύμα στη Γάζα, αλλά να επιστρέψει η προσοχή στο Παλαιστινιακό».

  • Μούσα Αμπού Μαρζούκ (Mousa Abu Marzouk), μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς

Ένας από τους ιδρυτές της Χαμάς, ο Αμπού Μαρζούκ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βοήθησε στη δημιουργία του κλάδου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Παλαιστίνης. Αργότερα μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ίδρυσε ισλαμικά ιδρύματα υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου στη Γάζα.

Το 1996, ως ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατηγορήθηκε από το Ισραήλ για χρηματοδότηση και οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων. Μετά από 22 μήνες κράτησης στις ΗΠΑ με κατηγορίες τρομοκρατίας, απελάθηκε στην Ιορδανία.

Αποφυλακίστηκε αφότου συμφώνησε να παραιτηθεί του δικαιώματος του να διαμένει μόνιμα στη χώρα και να μην αμφισβητήσει την κατηγορία για τρομοκρατία που του απευθύνθηκε και εστάλη στην Ιορδανία, από όπου απελάθηκε στη Συρία το 1999, για τη δουλειά του με τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Έφυγε από τη Συρία το 2012 και έκτοτε ζει μεταξύ Γάζας, Αιγύπτου και Κατάρ.

Πώς οι IDF εντόπισαν τον Σινουάρ

Υπενθυμίζεται πως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σινουάρ εντοπίστηκε από στρατιώτες πεζικού, οι οποίοι ερευνούσαν μια περιοχή στο Ταλ Ελ Σουλτάν, στη νότια Γάζα, όπου πίστευαν ότι βρίσκονταν ανώτερα στελέχη της Χαμάς.

Οι στρατιώτες είδαν τρεις υπόπτους να κινούνται μεταξύ κτηρίων και άνοιξαν πυρ, προκαλώντας ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σινουάρ διέφυγε σε ένα κατεστραμμένο κτήριο.

Στους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Σινουάρ, ο “αρχιτέκτονας” της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, φαίνεται να είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τηλεφωνικές και άλλες συσκευές επικοινωνίας που θα επέτρεπαν στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών να τον εντοπίσουν.

Πλακάτ με τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (αρχείου)
Πλακάτ με τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (αρχείου) (AP Photo/Osamah Abdulrahman)

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πίστευαν πως κρυβόταν σε ένα από τα εκτεταμένα δίκτυα τούνελ που είχε σκάψει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά καθώς όλο και περισσότερα τούνελ αποκαλύπτονταν από τις ισραηλινές δυνάμεις, ακόμη και αυτά τα καταφύγια δεν ήταν ικανά να εγγυηθούν τη διαφυγή του.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ αναζητούσαν επί μήνες τον Σινουάρ και σταδιακά περιόριζαν την περιοχή στην οποία μπορούσε να κινείται, ανέφερε ο στρατός. Οι οδοντιατρικές καταγραφές, τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι εξετάσεις DNA ήταν αυτές που επιβεβαίωσαν τελικά τον θάνατό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα